Hava Durumu

Beşinci Demokratikleşme Paketi'nde neler olacak?

Hükümete ve Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında, hükümet tarafından 5. Demokratikleşme Paketi'nin hazırlandığını ve bu 5.Pakette, Ali Babacan'ın izlerinin etkili olduğunu aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2014 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2014 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Beşinci Demokratikleşme Paketi'nde neler olacak?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, pazar akşamı Ankara 'da Başbakan Erdoğan başkanlığında kapsamlı bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda “5. Demokratikleşme Paketi”nin konuşulduğunu ve bu paketin, “hazırlanış tarzı ve içerik olarak” önceki 4 paketten çok farklı olduğunu yazdı.

Başbakan’ın dünkü grup toplantısının ardından, İran'a hareketinden önce kurmaylarıyla tekrar bir araya geldiğini ve paketin büyük ölçüde olgunlaştırıldığını belirten Selvi, çalışmaların Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın koordinasyonunda hazırlandığını ve paketin ekonomik boyutunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargıyla ilgili bölümünü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, idari teşkilatlanmada ise İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın çalıştığını aktardı.

Abdülkadir Selvi’nin yazısının bir bölümü şöyle:

Şimdiye kadar demokratikleşme paketlerinde yargı ile hak ve özgürlükler boyutu ön plana çıkmıştı. 5.Pakette ise Ali Babacan'ın parmak izleri var.

Yeni paketle birlikte ekonomide en çok tartışacağımız kavramlardan biri, 'Kurallı Serbest piyasa' kavramı olacak.

Yolsuzlukla etkin mücadelede adına, 'Kurallı Serbest Piyasa' ve şeffaflığa ilişkin, Ali Babacan titizliği ile hazırlanmış bir paket geliyor.

SAVCILARIN KONUMUNA DÜZENLEME GELİYOR

Yargıda ise savcılarla ilgili bir düzenleme geliyor.

AB ilerleme raporlarında karşımıza çıkan bir sorun bu.

Savcıların statüsü.

Hemen son operasyonlarla ilişkilendirmeyin.

Türk yargısının ciddi bir sorunu, savcıların konumu.

Kamu avukatı olan savcıların, şahıs avukatları ile aynı seviyede olması gerekiyor.

(…)

TERÖRLE MÜCADELE YASASI

5. Paket'te yer alacak hususlardan birisi de Terörle Mücadele Yasası. Daha önceki paketlerde de bu konuda iyileştirmeler yapıldı. Hatta öyle ki TMK kaldırılacak diye ondan doğacak boşluğu doldurması için Türk Ceza Yasası'nda önemli değişikliklere gidildi. Reform için düşünülen bu düzenleme, çifte cezaya dönüştü. Aynı fiilden dolayı hem TCK'dan hem TMK'dan ceza veriliyor. Ayrıca şu anda Anayasa Alt Komisyonu'nda Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'yla bu konuda kısmı bir düzenleme yapılıyor. Ama yargıda bu zihniyet devam ettiği sürece çare olacağına inanmıyorum.

Burada köklü çözüm ve Türkiye 'nin normalleşmesine hizmet edecek adım TMK'nın tamamen kaldırılması olmalı. Benim önerim ise, TMK ile bağlı olarak Özel Yetkili Mahkemeleri'nin de tasfiye edilmesi gerekiyor.

Özel Yetkili Mahkemeler ellerindeki dosyaları bitirince tasfiye olacaklardı, ama onlar ha bire dosya üretiyorlar.

DGM'lerin devamı olan Özel Yetkili Mahkemeler tasfiye edilmeden Türkiye'nin normalleşmesi sağlanamaz.

JANDARMA İÇİŞLERİ'NE BAĞLANIYOR

4. Yargı Paketi'nden son gün çıkarılan düzenlemeydi, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusu. Jandarma zaten İçişlerine bağlı. Ancak terfi, tayin, atama ve sicil itibariyle Genelkurmay'a bağlı olmaları nedeniyle, suretten İçişlerine ama emir komuta açısından Genelkurmay'a bağlı.

2011 seçimlerine gidilirken bu konu üzerinde çalışılıyordu. 2 yıl önce Jandarma personeline yönelik bir anket çalışması yapıldı. Personele, İçişleri'ne mi geçmek isterseniz yoksa Genelkurmay'a bağlı mı kalmak istersiniz diye soruldu. Ancak adım atılmadı. Şimdi bu gerçekleştiriliyor.

İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın ortak çalıştığı bir nokta var. Telefon dinlemeleri, soruşturmalar ve fezleke düzenlenmesi konusunda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve AB kriterleri doğrultusunda yeni düzenlemeler geliyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.