Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim kanıtladı: Sevgilinin kokusu stresi azaltıyor

Çoğu kadın erkek parfümlerinden hoşlanır. Elbette parfümün sahibi sevdiğiniz kişiyse, size sandığınızdan daha fazla faydası olacağını söyleyebiliriz. Yapılan bir araştırma, erkek arkadaşınızın korkusunun stresi azalttığını ortaya çıkardı. Yorucu bir günün ardından sevdiğinizin kokusunu içine çekmeniz, stresinizi önemli ölçüde yok edebilir.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2021 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bilim kanıtladı: Sevgilinin kokusu stresi azaltıyor

96 kadın üzerinde yapılan deneyde, katılımcılardan verilen tişörtleri koklaması istendi.

Tişörtleri giymiş olan erkeklerden ise 24 saat boyunca deodorant kullanmamaları istendi. Ayrıca ten kokularını değiştirebilecek herhangi bir şey yememeleri ve sigara içmemeleri istendi.

Deneyde 3 çeşit tişört vardı: Biri katılımcıların partnerine, diğeri başka bir erkeğe aitti, üçüncüsü ise giyilmemiş bir tişörttü.

Katılımcılardan gözleri kapalı halde tişörtleri koklaması istendi. Daha sonra stres testi yapıldı.

Sonuç olarak, partnerlerinin tişörtünü koklayan kadınlarda stresin azaldığı görüldü. İşin ilginç yanı, yabancıların tişörtünü kokladıklarında kortizol seviyeleri artmasına rağmen katılımcılar kendilerini stresli hissetmediklerini söyledi.

Deneyin sonucunda, yanlarında partnerleri olmasa bile, onlara ait tişörtü kokladıklarında streslerinde düşüş gözlendi. Bu durumun evrimin bir sonucu olabileceği düşünülüyor.

İnsanlar yabancılardan çekinir, özellikle de erkeklerden. Bu nedenle yabancıların kokusu stres hormonunun seviyesini artırabilir, savaş ya da kaç reaksiyonunun hayata geçirilmesine neden olabilir. m

TERS YÖNDE DE İŞLİYOR MU?

Kadınların kokulardan daha çok etkilendiği var sayılıyor. Ancak kız arkadaşının kokusunun bir erkeği sakinleştirip sakinleştiremeyeceğine dair bilimsel bir çalışma henüz yapılmadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.