Hava Durumu

Bin 700 yıllık 'lanetli' lahit

Amasya'da günümüzden bin 700 yıl önce yapılan lahit, kötü niyetle yaklaşıp ele geçirmeye çalışanların lanetlendiği beddua ve figürlerle dikkat çekiyor. Gizemli lahit, sergilendiği Amasya Müzesi'nin en nadide eserleri arasında gösteriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2021 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2021 09:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bin 700 yıllık 'lanetli' lahit

Merzifon ilçesine bağlı Aktarla köyünde 1994 yılında Amasya Müzesi yetkililerinin gerçekleştirdiği kurtarma kazısında bulunan Roma dönemine ait lahitte Grekçe harflerden oluşan ifadelerle karşılaşıldı.

KÖTÜLÜKLE YAKLAŞANLAR...

Araştırmalarda kireç taşından yapılan lahitte "Saygı ve merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler. Ancak kötü niyetle yaklaşanlar, mezarı ele geçirmeye çalışanlar veya başka bir kötülük yapanlar için bu dünya basılmaz, denizler aşılmaz olsun. Çocuklarının, özellikle de karısının hayrını görmesin. Rızkı azalsın" yazıldığı belirlendi.

MEZAR SOYULMUŞ

Lahidin içinden ikisi yetişkin 4 insan iskeletinin çıkartıldığını belirten Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, "Ölü hediyeleri olarak tabir ettiğimiz hediyelerin hiçbirine ulaşamadık. Bunun da sebebinin mezarın antik dönemde soygun geçirmiş olduğunu anladık" dedi.

MEDUSA KABARTMASI

Mezarın yüzeyinde korunması için üç yüzüne antik çağ mitolojisinde gözlerine bakan kişileri taşa çevirdiğine inanılan 'Medusa'nın kabartmaların da bulunduğuna değinen Özdemir, böyle bir lahitle daha önce karşılaşmadıklarını anlattı.

Trabzon'dan Amasya'ya gezi amaçlı gelen Görsel Sanatlar Öğretmeni Levent Kocaman ise ilgilerini çeken lahidin üzerindeki figürlerin ustalıkla çizilmiş olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.