Hava Durumu

Binlerce sigortalıya şok

isteğe bağlı SSK'nın 2008 yılında kaldırılmasından sonra, SSK'ya prim ödemek için bir işyerinde çalışmaktan başka çaresi kalmayanlar, farkında olmadan sahte şirketlere prim ödemeye başladılar.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2014 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2014 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Binlerce sigortalıya şok

Sahte şirketler de bu primleri SGK'ya ödemeyince 50 bine yakın kişinin sigortaları iptal edildi. Emekli olanlardan da ödenen emekli aylıkları geri isteniyor.

SAHTECİLİK 1:

İşverensiniz ve çalışanlarınız için SGK'ya her ay 25 bin lira prim ödüyorsunuz, sonra birileri elinde çantayla işyerinize geliyor ve diyor ki: "Biz bordro şirketiyiz, SGK'ya her ay 25 bin lira vereceğinize bize 15 bin lira verin, çalışanlarınızı biz SGK'ya gösterelim ve size de fatura edelim." Kabul ediyorsunuz ama yine şüphelisiniz; internetten de bakıyorsunuz gerçekten her ay çalışanlarınızı SGK'ya bildiriyorlar, içiniz rahatlıyor. Aradan bir yıl geçiyor, bir de bakıyorsunuz ki SGK, gönderdiği davet mektubuyla çalışanlarınızı ifadeye çağırmaya başlamış. İşi araştırınca görüyorsunuz ki "bordo şirketi" SGK'ya bildirdiği primleri ödememiş ve SGK denetim elemanları da incelemeye başlamış.

Gerçek ortaya çıkıyor ve SGK, "bordro şirketi"nin bildirimlerinin tamamını "Bu işyerinde fiili çalışma yok" gerekçesiyle siliyor. Hem de geriye doğru. Artık çalışanlarınızın bordro şirketinden gösterilen dönemde sigortası kalmıyor. İçlerinde emekli olanlar varsa da emeklilikleri iptal ediliyor, ödenen emekli aylıkları da faiziyle birlikte geri isteniyor.

Aslında sizin işyerinizde çalıştılar ama üç-beş metrekarelik büroları olan Bordro Şirketinden binlerce çalışan varmış gibi gösterildiler. SGK denetim elemanları da bu gerçek olmayan çalışmaları iptal etti. Ancak devamını getirmiyor SGK denetim elemanları, "evet bu kişiler, Bordro Şirketinde çalışmamışlar, A şirketinde çalıştıkları halde Bordro Şirketinden gösterilmişler, o halde hepsini iptal ettik" diyorlar da "Bu bildirimlerin hepsini A şirketinden göstertelim de çalışanlar sigortasız kalmasın" demiyorlar.

SAHTECİLİK 2:

Geçmişte SSK'nız, Bağ-Kur'unuz veya memuriyetiniz var ama artık çalışmıyor, evde oturuyorsunuz. Emeklilik aklınıza geliyor ve sosyal güvenlik uzmanlarına gidip danışıyorsunuz. "Bir müddet SGK'nın SSK'sına (4/A) prim ödenirse emekli olacaksınız" diyorlar. Sonra araştırıyorsunuz, SGK'ya dışarıdan isteğe bağlı SSK (4/A) primi ödenmesine 2008 yılında son vermişler, dışarıdan SGK'ya ödenenler Bağ-Kur'a (4/B) sayılıyormuş. Öyleyse sizi işyerinde çalışmış gibi gösterecek işyerleri arıyorsunuz ve buluyorsunuz. Hatta diyorlar ki: "Normalde bir kişinin SSK primi muhtasar vergi dahil (AGİ dahil), yaklaşık 448 liradır, ama bize 250 lira versen yeter."

GERÇEK PRİM MALİYETİ 448 LİRA

Asgari ücret: 1071
İşçi Payı % 15: 160.65
İşveren Payı % 21.5: 230.27
Gelir Vergisi: 56.67
Toplam Ödenecek: 447.59

İşinize geliyor ve her ay şirkete gidip 250 lira veriyorsunuz. Sonra internetten bakıyorsunuz, gerçekten her ay sizi SGK'ya SSK'lı çalışan gibi bildiriyorlar. İçiniz rahatlıyor ama aradan altı ay geçiyor, SGK'dan ifadeye davet çağrısı alıyorsunuz. Davete gidince, SGK'nın denetim elemanı sormaya başlıyor. "Nerede çalıştınız, adresi nedir, işyerinde başka kimler vardı, ücretinizi kimden alıyordunuz, size talimatı kim veriyordu, ne iş yaptınız?" Tabii sizden bu sorulara cevap yok. O zaman denetmen bütün bu işyerinden bildirilenleri siliyor. Siz de cebinizden aylarca çıkan 250 liraların üzerine bir bardak su içiyorsunuz. Zaten sizden her ay 250 lira alıp SGK'ya bildiren işveren, SGK'ya ödemesi gereken 448 lirayı nasıl ödesin

SGK'ya işçi-sigortalı bildiren ama primlerini düzenli ödemeyen veya altı ay üst üste prim ödemeyen işverenler, SGK denetim elemanları tarafından incelemeye alınır. İlk aşamada bu sahte işyerinin şifreleri kapatılır. Hemen ardından sosyal güvenlik denetmenlerince inceleme süreci başlatılır. Denetmenler yaptığı denetim ve incelemelerde işyerinin SGK'daki kaydını iptal ederek sigortalı bildirilen kişilerin sigortalılıklarını geçmişe yönelik iptal eder. Bu kişilere yapılan sağlık harcamaları ve emekli olmuş ise yapılan yersiz ödemeler, ilgili kişilerden faiziyle tahsil edilir.

SGK'ya sesleniyorum, isteğe bağlı SSK'yı (4/A'yı) kaldırarak vatandaşları neden sahteciliğe ittiniz, neden sahte şirketlere muhatap ettiniz? "Vatandaşı düşünüyorsanız isteğe bağlı SSK'yı geri getirmeliniz." Torba Yasa içine mutlaka bu düzenleme de girmeli.


2013 yılında 45 bin kişinin sigortası iptal edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından son 1 yılda yapılan denetimlerde 476 işyerinin sahte olduğu belirlendi. Bu denetimlerde 44 bin 260 kişinin sigortalılıkları da iptal edildi.


Taşerona kadroda son kararı Başbakan verecek
Kamuda çalıştırılan yaklaşık 600 bin taşeron şirket işçisinin seçim öncesinde kadroya alınacağına ilişkin dünkü yazımıza karşın Maliye Bakanlığı yetkilileri böyle bir çalışmaya izin vermeyeceklerini ilettiler. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda konu karara bağlanırken, Maliye Bakanlığı karşı çıksa da son kararı şubat ayı başına kadar Başbakan Erdoğan'ın vereceği öğrenildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.