Hava Durumu

Bir haftada en çok vaka sıçraması yapan 10 il! En başta Ordu var...

Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, özellikle 10 ildeki vaka artışları dikkat çekiyor. Uzmanlar Ordu, Giresun, Samsun, Tokat, Bolu, Sakarya, Ardahan, Adıyaman, Erzurum, Kırklareli için 15 günlük sokağa çıkma yasağı ve bölgesel karantina önerisinde bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2021 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2021 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bir haftada en çok vaka sıçraması yapan 10 il! En başta Ordu var...

Koronavirüs vaka sayıları hızlı yürütülen aşılanma çalışmalarına rağmen 8 bin civarında seyrediyor. Vaka sayılarının büyük çoğunluğunu oluşturan bazı bölgelerde ise il bazında kapanmalar konuşulurken en yüksek vaka oranına sahip Ordu'da rakamlar hala çok yüksek.

İŞTE SIÇRAMA YAPAN İLK 10 ŞEHİR

Sağlık Bakanlığı'nın bir hafta arayla yayınladığı vaka tablosuna göre Ordu en büyük sıçramayı yaparak 100 binde 228 ile salgının en yoğun yaşandığı il haline geldi. Ordu'yu, Giresun, Samsun, Tokat, Bolu, Sakarya, Ardahan, Adıyaman, Erzurum, Kırklareli takip etti.

1) ORDU'DA NELER OLUYOR?

Bu hafta vaka oranlarında Türkiye'nin en riskli şehri olan Ordu'da yeni kısıtlamalar açıklandı. Ordu'da, alınan kısıtlamalara, misafir kabul etme, misafirliğe gitme, taziye amaçlı ev ziyareti, gün yapma gibi sosyal faaliyetlere izin verilmemesine, apartman ve site yöneticileri vasıtasıyla apartman ve site gibi toplu yaşam yerlerinin ortak kullanım alanlarının toplu bir şekilde kullanılmasının engellenmesi, cenaze namazlarının en fazla 30 kişi ile sınırlandırılmasının da yer aldığı ek tedbirler getirildi.

Ordu'yu olumsuz manada zirveye taşıyan vaka sayılarının toplumsal yaşam özelliklerinden ve bölge karakteristiğinden kaynaklandığını söyleyen Ordu Tabipler Odası Başkanı Ali Coşkun, vaka sayılarındaki artışı Hürriyet'e değerlendirdi.

2) VAKALAR NEDEN ARTIYOR?

Vaka artışında Ordu için iki neden var: Aşırı sosyal olmamız ve aşının getirdiği rehavet. Ordu Tabip odası olarak 8 Aralık'ta 3 hafta tam kapanma isteğimizden beridir, Ordu'daki vakaları dikkatle takip etmekteyiz. Bu günlerde Ordu'yu maalesef olumsuz manada zirveye taşıyan bulaş artışının öncelikli nedenlerinin toplumsal yaşam özelliğinden ve Karadenizli olmanın karakteristiğinden kaynaklandığının düşünmekteyim. Ordu'nun yemyeşil köyleri, Ordululara herhalde hiç bu kadar cazip gelmemişti. Ordu insanının hem bu köylerde yaşayan büyüklerini ziyaret etme alışkanlığı hem de hafta sonu şehir kısıtlamalarından kaçıp denetimsiz kırsalda sosyalleşmeye amacıyla köylere taşınması, aile içi bulaş sayısını beklenenin üzerinde artırmıştır.

3) ORDU'DAKİ ARTIŞ MUTASYONA BAĞLI OLABİLİR Mİ?

Karadeniz insanı Ordu'da olduğu gibi sevinçli ve acılı günlerinde dostluk, arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerinde kalabalık ve yakın temaslı olarak yaşamaktadır, bu durum rutinlerinde var. Yapabildiğimiz saha gözlem verilerinde farklı illerde yaşayan ama fındık hasadı ya da ziyaret amaçlı Ordu'ya yazın gelen Ordulu hemşehrilerimizin hatırı sayılır bir kısmının fındık hasadı bittiği halde geri dönmediğini tespit ettik.

Ordulular, pandeminin alevlendiği dönemlerde bulaş yönünden riskli olunca, asıl yaşadıkları şehirlere geri dönmediler. Hemşehrililerimiz köylerinde veya mahallelerinde kaldılar. Bu durumda aile hekimliklerindeki nüfuslar, bilinen Ordu nüfusundan çok daha fazla oldu. Bu durumu en iyi şekilde aile hekimliklerine çok sayıda dış kayıtlı misafir hasta başvurularından anlıyoruz. Vaka artışlarının bu durumdan yani kalabalık nüfusun getirdiği aşırı sosyalleşmeden ve aşının ortaya çıkışıyla beraber toplum üzerindeki koruyucu tedbirlerin alınmasındaki esnemeden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu artışın mutasyona bağlı olduğunu gösteren bir veri şu an için elimizde yok ancak bu durumu da yakından takip etmekteyiz.

4) ORDU'DA NE KADAR AŞI YAPILDI?

Ordu'da şu an itibariyle 90 bin civarında aşı yaptık. Hedef 450 bin civarında aşı yapmak. Ama inanıyorum ki 200 bin sayısını devirince bu vaka artışları, alınan koruyucu tedbirlerle beraber gerilemeye başlayacaktır. Aslında aşılamaya gitmede de Ordu insanı ihmalkar davrandı. Yoksa bu sayıya 15 gün önce erişebilirdik. Bir önemli nokta da şu: Aşı kuyruğundaki bulaşmalara mani olmak. Bu konuda da gereksiz kalabalıktan sakınmak ve aşı yaptırmaya tek olarak gitmekte büyük fayda görüyorum.

5) NE YAPMAK GEREKİR?

Şu unutulmamalı, virüs ile savaş hala devam ediyor. Toplumun en az yarısı aşılanmadan bu vaka sayıları düşmez. Herkes artık çift maskesini taksın. Aradaki sosyal mesafe en az 2 metre olsun. Kapalı bir ortamda aile dışından biriyle en fazla 2 dakika konuşma riskine maruz kalabilirsiniz.

Bu müsibet hastalıktan el birliğiyle ülke olarak kenetlenerek kurtulacağız inşallah. Buna inancım sonsuz. Yeter ki tedbirleri gevşetmeden uygulayalım. Bu konuda devletimize ve Sağlık Bakanlığımıza güveniyoruz, güvenmeliyiz de zaten. Her vatandaş, onu korumak için çalışan devlet görevlilerine yardımcı olmalıdır. Özellikle filyasyon ekiplerine doğruyu eksiksiz olarak söylemelidirler, temaslıları gizlememelidirler.

15 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÖNERİSİ

Karadeniz Bölgesi'nde görev yapan uzmanlar bölge için en az 2 haftalık tam kapanmanın şart olduğunu ifade ediyorlar. KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın vakalardaki sıçrayışa dikkat çekip, "Bölgedeki bu durumun devamı veya bunu kırmanın mutlaka bir yolunun bulunması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi olarak en azından 15 günlük tam kapanmayı önermek istiyorum" dedi.

"BÖLGESEL KARANTİNA DÜŞÜNÜLEBİLİR"

Trabzon Tabip Odası Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Yaşar Kibar Güven de, "Vaka sayısı yüksek ve diğer illere göre oran yukarıda olan bu 4 ilin arasındaki ilişkiler sınırlandırılmalı, daha kati tedbirler alınması lazım. Gerekirse 'bölgesel karantina' da düşünülebilir" dedi.

EN DÜŞÜK GÜNEYDOĞU BÖLGESİ İLLERİ

İllerin toplam nüfusları 100 bine bölündükten sonra çıkan sayıyı bu ortalama değerlerle çarpılınca haftalık vaka sayılarına ulaşılıyor. Her 100 bin kişiye düşen vaka sayılarında da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller ön plana çıkıyor.

Hakkari - 3,21

Şırnak - 3,91

Muş - 8,51

Batman - 8,71

Iğdır - 10,43

ANKARA VE İSTANBUL'DA SON DURUM NE?

- 5,7 milyon kişinin yaşadığı Ankara'da ortalama vaka sayısı 100 bin kişide 35,39 olarak tespit edildi. Ankara'da vaka sayısı bir önceki haftaya göre fazla bir değişim göstermedi.

- İstanbul'da ise artış görülüyor. İstanbul'da geçen hafta her 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 60,19 olurken, bu hafta bu oran 68,23'e yükseldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.