Hava Durumu

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nden kadın liderliğin önü açacak proje

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Türkiye'deki kadınların karar alma mekanizmalarına katılım ve liderliğini geliştirmeyi hedefleyen yeni bir proje başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2021 09:07
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 09:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nden kadın liderliğin önü açacak proje

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, geçmiş programların ve ortaklıkların üzerine inşa ettiği yeni 'Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi' projesine başladı. UN Women, hükümetin, sivil toplumun ve özel sektörün, kadınların siyaset ve iş hayatında karar alma mekanizmalarına katılımını ve liderliğini artırma hedefini desteklemeyi amaçlıyor. İsveç'in İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı aracılığı ile 3 milyon Amerikan Doları finansal destek sağladığı proje, üç yıl sürecek.

Eşit temsil 2063'de

Projenin tanıtım toplantısında konuşan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, geçmiş yıllardaki ilerlemelere rağmen kadınların Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde ne siyasi ne de sosyal hayatta karar alma mekanizmalarında yeterli oranda temsil edilmediğini vurguladı. Varbanova, "2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için ilerlemeyi hızlandırmak önem taşıyor. İlerleme şu anki hızıyla devam ederse, parlamentolarda eşit temsile 2063 yılından önce ulaşamayacağız. Bu projeyle ulusal paydaşlarımızla birlikte, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik hayata tam, eşit ve etkili katılımını sağlamak ve liderliğini gerçekleştirmek için çabalarımızı artıracağız" dedi.

İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström de UN Women ile işbirliğine değinerek, "İsveç ve diğer ülkelerde her zaman çok önemli bir rol oynayan kadın hareketi de dahil olmak üzere çok çeşitli paydaşlarla iletişimde olmayı sürdüreceğim. Hükümetimizin feminist dış politikasına uygun olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeğe devam edeceğim" dedi. Herrström, HeForShe elçisi olarak erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliğinin aktif savunucuları olmaya davet ettiğini ve cesaretlendirdiğini sözlerine ekledi.

Dayanışma ağı

Projenin başlıca paydaşları arasında TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, aktif siyasetçi olan kadınlar, kadın adaylar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, toplumsal cinsiyet eşitliği savunucuları, medya kuruluşları ve özel sektör kurumları bulunuyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi proje kapsamında, kadınların siyasi karar alma süreçlerinde liderliğini artırmak üzere yasal mevzuatın güçlenmesi için ulusal ortaklarla çalışacak. Proje kapsamında, yerel düzeyde aday olmaya istekli, yetenekli kadınlardan oluşan kapsayıcı bir dayanışma ağı oluşturulacak, farklı siyasi görüşe, farklı alanlara sahip kadınlar bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak ve kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıkları artırılacak. Siyasetteki kadınlara yönelik şiddet ile ilgili araştırma ve seçim verileriyle ilgili analiz gerçekleştirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.