Hava Durumu

BM'den insani kriz uyarısı!

Birleşmiş Milletler'den Esad rejiminin İdlib'deki saldırıları nedeniyle insani kriz uyarısı geldi. BM'ye göre iki ayda 520 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Türkiye sınırına doğru ilerleyen savaş göçmenlerinin yüzde 80'i kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2020 08:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 08:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
BM'den insani kriz uyarısı!

BM'nin İnsani İşler Koordinasyon Merkezi Sözcüsü David Swanson, 1 Aralık'tan bu yana İdlib'de saldırılar yüzünden 520 bin kişinin evinden, yurdundan olduğunu belirterek bunların yaklaşık yüzde 80'nin kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti. İdlib'de son dönemde yoğunlaşan Rusya destekli rejim saldırıları, 9 yıldır süren Suriye iç savaşındaki en büyük göç dalgalarından birini tetiklemişti. Haftalardır süren yoğun hava bombardımanı sonucu, İdlib'in güneyindeki bölgeler büyük ölçüde boşaldı.

Saldırıların, sert geçen kış mevsimiyle de aynı zamana denk gelmesi göç hareketinin insani bir drama dönüşme riskini de arttırdı. Suriye'nin kuzeyindeki dağlık bölgelerde, hava sıcaklığı sıfırın altına indi.

SALGIN HASTALIK RİSKİ

Sözcü Swanson açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yaşanan son göç dalgası, sahada zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdi. Nisan-Ağustos 2019 tarihlerinde 400 bin kişi yerinden olmuştu, bu kişiler birçok defa yerini değiştirmek zorunda kalmıştı."

Dünya Sağlık Örgütü, yaşanan insani krize dikkat çekerek bölgede baş göstermesi muhtemel salgın hastalıklar için uyarı yaptı. DSÖ Bölge Acil Durum Direktörü Rick Brennan, "İlaçlara erişim güçlüğü, yetersiz hijyen, kaos ve toplu yer değiştirme, kızamık ve ishal gibi birçok salgın hastalığa neden olabilir" açıklamasında bulunmuştu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, tüm tarafları şiddeti düşürme ve insani yardımlara erişimi sağlama konusunda uyarmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.