Hava Durumu

Boğaziçi Üniversitesi'nde bir protesto daha!

Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına tepkiler bugün de sürdü. Devir teslim töreninin ardından bir kez daha okulda toplanarak protesto düzenleyen akademisyenler, seçim taleplerini yinelediler.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2021 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2021 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Boğaziçi Üniversitesi'nde bir protesto daha!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'ya karşı protestolar sürüyor. Akademisyenler bugün cübbelerini giyip Güney Meydan'da bir araya geldi. Burada sessizce bekleyen akademisyenler, rektörlük binasına sırtlarını döndü. Ardından alkışlar eşliğinde okul içindeki 'Basamaklar'a çıktı.

'Boğaziçi sizinle gurur duyuyor'

Akademisyenler, iki kez "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" diye bağırdı. Protesto, okunan bildiriyle devam etti. "1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980'lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır" ifadesiyle başlayan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Bu durum 2016'dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

1) Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

2) Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

3) Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlenmesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır. Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz."

Öğrenciler ve öğretim üyeleri dakikalarca karşılıklı birbirini alkışladı. Öğrenciler, öğretim üyelerine "Boğaziçi sizinle gurur duyuyor" diye seslendi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenlerden bir protesto dahahttps://t.co/6oxxQ9eocC pic.twitter.com/rQvvuSxfx6

-- Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 8, 2021

Akademisyenlerin protestosunun ardından öğrenciler Güney Meydan'da sandık kurdu. "Boğaziçi Üniversitesi rektörü demokratik bir seçimle belirlenmelidir. Evet/Hayır" oylaması yapıldı. Öğrencilerin protestosu günlerdir farklı alanlarda gerçekleşirken, akademisyenler 5 Ocak'taki devir teslim töreninde de rektörlüğe sırtlarını dönerek atamaya tepki göstermişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.