Hava Durumu

Boğaziçi Üniversitesi yönetiminden YÖK'e ağır eleştiri!

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi YÖK'ün rektör atamasına ilişkin tutumunu eleştirdi. YÖK Başkanlığı'na yönetimdeki 10 öğretim üyesinin imzasıyla gönderilen yazıda, "YÖK'ün bugünkü durumu bir darbe dönemine referans vererek gerekçelendirmesinin talihsiz bir ifade olduğu görüşündeyiz" ifadelerine yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Boğaziçi Üniversitesi yönetiminden YÖK'e ağır eleştiri!

2016-2021 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi yönetiminde görev yapan 8 profesör, 1 doçent ve bir doktor ünvanına sahip öğretim üyeleri, tartışmalara neden olan rektör atamasıyla ilgili Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda, Prof. Dr. Melih Bulu'nun 2 Ocak günü rektör olarak atanmasını gerekçelendirmek üzere 5 Ocak'ta YÖK tarafından yapılan basın açıklamasının tarihte bir ilk olduğu vurgulandı.

Yazıda, "YÖK, tarihinde ilk kez, bir devlet üniversitesine atanan rektörün neden doğru tercih olduğunu açıklamaya yönelik bir duyuru yapmıştır. Bu yazılı duyuru çerçevesinde aşağıdaki bilgileri Başkanlığınızla ve kamuoyu ile paylaşmamız gerekli olmuştur" denilerek şu tespitlere yer verildi:

"Öncelikle, YÖK basın açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi'nin daha önce de iki dönem aslen bir başka üniversite mensubu olan bir rektör tarafından yönetildiği ifade edilmiştir. Bu doğrudur; İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Toğrol, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından dönemin Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmıştır. YÖK'ün bugünkü durumu bir darbe dönemine referans vererek gerekçelendirmesinin talihsiz bir ifade olduğu görüşündeyiz."

"BAŞARISIZLIK VARSA SONLANDIRILMALI"

YÖK yazısında "Bir üniversitenin başarısı için rektör ataması elbette önemlidir, fakat atama süreci sonucundaki performansı daha da önemlidir" denmiş ve rektörlere ilişkin değerlendirme bağlamında, "Başarısızlıklar varsa bu kişilerin süresinin sonlandırılmasını talep etmek gerekir" şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir. Bu haklı görüşe tamamen katılıyoruz. Tam da bu nedenle, 12.11.2016−02.01.2021 arası görev yapmış olan rektörümüz Prof. Dr. Mehmed Özkan'ın döneminde Üniversitemizin başarılı performansını somut verilerle ortaya koymak için aşağıdaki bilgi notunu paylaşmanın son derece önemli olduğu kanaatindeyiz. 8 sayfalık bilgi notunda Boğaziçi Üniversitesi'ndeki araştırma altyapısındaki gelişmeler, yayın ve atıflar, fiziki altyapıdaki gelişmeler, öğretim üyesi ve öğrenci kalitesi, uluslararası üniversite sıralamalarındaki başarılar, ulusal çaptaki değerlendirmeler tek tek sıralandı.

"ÖZVERİYLE ÇALIŞMIŞ BİR İDARENİN PARÇASI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

Yazı şu ifadeyle sonlandırıldı:

"Üniversitemizin 158 yıllık eğitim-öğretim ve araştırma misyonunu gelecek nesillere başarıyla aktarmak üzere özveriyle çalışmış olan bir idarenin parçası olmuş olmaktan her zaman heyecan ve gurur duyduğumuzu belirtir, saygılarımızı sunarız.

Metne imza atan üniversite yönetimindeki öğretim üyeleri şöyle:

Prof. Dr. Yavuz Akpınar
Prof. Dr. Necati Aras
Prof. Dr. Naz Zeynep Atay Gök
Prof. Dr. Dilek Çalgan
Prof. Dr. Ayşın Ertüzün
Prof. Dr. Ayşe Gürel
Dr. Öğr. Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu
Prof. Dr. Ali İzzet Tekcan
Doç. Dr. Nermin Zeynep Uysal
Prof. Dr. Nuri Zafer Yenal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.