Hava Durumu

Bomba vurgun iddiası! Çuvallara doldurup...

YÖK tarafından faaliyetleri durdurularak İstanbul Üniversitesi'ne devredilen Haliç Üniversitesi'nden bomba bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre; Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Başkanı Topçuoğlu, satın aldığı AVM'nin masraflarını üniversiteye yükledi. YÖK el koyunca Topçuoğlu, 68 bin lira ile öğrenci çek ve senetlerini bir çuvala doldurarak kaçmaya çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2016 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bomba vurgun iddiası! Çuvallara doldurup...
YÖK üyesi Emin Zararsız, tarihi vurgun yaşanan Haliç Üniversitesi’ndeki yolsuzlukları anlattı: Üniversitenin piyasaya 180 milyon TL borcu var. Üniversiteyi kazanamayan öğrenciler bile üniversiteye kaydettirildi Türkiye'de ilk kez YÖK'ün faaliyet iznini durdurarak İstanbul Üniversitesi'ne devrettiği Haliç Üniversitesi'nde ortaya çıkan yolsuzluklar, Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitimyolsuzluğu olarak tarihe geçti.
 
YÖK tarafından Haliç Üniversitesi'ne gözlemci üye olarak görevlendirilen YÖK Üyesi Dr. M. Emin Zararsız, Haliç Üniversitesi'ne el konulmasına neden olan yolsuzluklar ve eski Mütevelli Heyet Başkanı Mansur Topçuoğlu ile ilgili iddialarıSabah gazetesine değerlendirdi.

İşte özetle Zararsız'ın anlattıkları:

2014'TE DENETİME İZİN VERMEDİ

2014'te yapılan denetimlerde üniversitenin kasa açığı verdiği tespit edildi. İkazlar dikkate alınmadı, 2016'da ise üniversitenin usulsüz kaynak aktarımı yaptığı, çalışanların maaşlarının ödenmediği, üniversitenin piyasaya yüz milyonlarca lira borcu olduğu ihbarları üzerine yapılan denetimlerde, eski mütevelli heyeti başkanı Topçuoğlu'nun belge verilmesini engelleyerek denetime izin vermediği tespit edildi. YÖK 12 Mayıs 2016'da üniversitenin faaliyet izninin durdurulmasına ve yönetimin garantör üniversite olan İstanbul Üniversitesi'ne devredilmesine karar verdi.

ÇEKLERİ ÇUVALLA KAÇIRIYORDU

Polis eşliğinde İstanbul Üniversitesi yönetiminin Haliç Üniversitesi'nde yönetimi devralmaya gittiği gün, Topçuoğlu'nun odasındaki 68 bin TL'lik nakit para ile öğrenci senet ve çeklerini çuvala koyarak arabasının bagajına götürttüğü, muhasebe kayıt sisteminde gelir ve gider kaydını sildirmeye çalıştığı tespit edildi. Paralar, senet ve çekler kurtarılırken, muhasebe işlemleri uzman ekipler tarafından incelemeye alındı. Yapılan incelemelerde yüzyılın vurgunu ortaya çıktı.

Üniversitede çalışan birine ait bir dershane, Özel Haliç Koleji olarak yüzde 75'i Topçuoğlu ve yüzde 25'i baldız C.A. tarafından satın alınıyor. Kolejin Yeşilköy'deki binasına üniversite kaynaklarından tadilat yaptırılıyor, üniversitenin meslek yüksekokulunun bulunduğu binanın yarısı bu koleje kiralanıyor. Üniversite aynı binaya aylık 500 bin TL kira öderken, kolej 20 bin TL kira ödeme anlaşması yapıyor. Üniversite personeli olan 15 kişi Haliç Koleji'nde çalıştırılıyor. Haliç Üniversitesi halen koleje 387 bin TL borçlu gözüküyor.

PARALAR 'MASAL' OLDU

Ortakları arasında yönetmen Sinan Çetin ve Mansur Topçuoğlu'nun akrabası Remzi Topçuoğlu'nun da bulunduğu Imageroom Reklam Ajansı ve Masal Prodüksiyon Şirketi, kira ödemeksizin üniversitenin binasını kullanıyor. Çalışan 35 kişinin maaşları üniversiteden ödenirken, şirket adına alınan 376 bin TL değerindeki demirbaş üniversite tarafından karşılanıyor.

Mansur Topçuoğlu, Prestige Mall AVM'yi satın alarak AVM'nin temizlik, kırtasiye ve çalışanların iş kıyafetlerinin ödemesini Haliç Üniversitesi'nden yaptırıyor. AVM'de prestijli firmaların yer alması için üniversite personeli girişimlerde bulunuyor.

SGK'DAN PRİM KAÇIRILDI

Üniversite giriş sınavında barajı geçemediği için herhangi bir üniversiteye kayıt yaptıramayan lise mezunu 28 öğrencinin, özel öğrenci statüsüyle 2014'ten itibaren üniversiteye kayıtları yapılmış. Kanunlara göre böyle bir uygulama mümkün değil.

Üniversitenin piyasaya 180 milyon liraya yakın borcu var. Ayrıca üniversite personelinin ücretleri asgari ücretten, hocaların ders saatlerinin en alt limitten gösterilerek SGK'dan prim kaçırıldı. Normal şartlar altında 9 bin kadar öğrencisi olan Haliç Üniversitesi'nin yıllık ortalama 80 milyon TL geliri ve iyi bir yönetime sahip olması halinde ise tüm binaları kiralık olmasına rağmen 70 milyon TL gideri olacağı tahmin ediliyor.

BALDIZIN TERAS GIDASI İHYA EDİLDİ

Mansur Topçuoğlu'nun baldızı C.A.'ya ait olan Teras Gıda Ltd. Şti. ihale yapılmaksızın üniversitenin tüm kampuslarındaki yemek, kantin, kafeterya, organizasyon işlerini 10 yıllığına devraldı. Buna karşılık Teras Gıda, 3 yıl ödemesiz olmak üzere yıllık 60 bin TL kira ödemesi yapacak ve ayrıca kullandığı elektrik, su, doğalgaz vb. giderleri de ödeyecekti. Ancak şirket bugüne kadar üniversiteye hiçbir ödeme yapmadı. Ayrıca şirket, üniversiteden 10 yıllığına kiraladığı kantinleri başka işletmelere kiralayarak yıllık toplam 310 bin dolartahsil etti. Topçuoğlu'nun talimatıyla üniversite hesaplarından Teras Gıda'ya karşılıksız 1 milyon TL'den fazla ödeme yapıldı.

ÖĞRENCİLER HÂLÂ BORÇLU GÖZÜKÜYOR

Mansur Topçuoğlu'na ait olan Reyman Hukuk Bürosu, üniversitenin genel vekili olarak tayin edilmiş. Üniversitede eğitim ücretlerini senet karşılığı ödeyen öğrenciler ödemelerini bu büroya yapmış, ancak ödemeler üniversite hesabına geçirilmemiş. Dolayısıyla öğrenciler sistemde hâlâ borçlu gözüküyor. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.