Hava Durumu

Bozburun için yeni imar planı gerekli

Muğla'nın yeşil orman örtüsüyle mavi deniz dokusunun birleştiği en güzel kasabalarından Bozburun, geleneksel gulet tekne yapım atölyeleri ve butik tatil seçenekleriyle dünyanın en zengin yerleşim yerlerinden biri. Ulaşılması zor bir coğrafyada yer almasına rağmen büyük turizm potansiyeli barındıran kasaba, adını aldığı kahverengi Bozburun Yarımadası'nın doğal güzelliği, her geçen yıl gelişen turizmi, deniz kaynakları potansiyeli ve arkeolojik önemiyle birtakım tehlikeleri de yaşamaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 08:27
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 08:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bozburun için yeni imar planı gerekli

İnsan yükü ve insan kaynaklı kirliliğin her geçen gün arttığı Bozburun'un taşıma kapasitesi ve denetlenmesi Bozburun Yat Kulübü ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından masaya yatırıldı. 21 kurum ve kuruluştan 25 uzmanın katıldığı çalıştayda konuşan Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana, koronavirüs salgınıyla birlikte dünyanın her yerinde yat ve deniz turizminin geliştiğini belirterek, "Ege Denizi'ne ve Bozburun'a iyi bakarsak deniz mevsimi çok kısa olan Hırvatistan ve İtalya'nın önüne geçeriz. Deniz turizmini 9 ay sürdürebiliyoruz ve dünyanın en güzel kıyılarına sahibiz. Bozburun büyük potansiyel barındırıyor" dedi.

'Arıtma tesisi kurulmalı'

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise kıyı şeridinin yarısı yapılaşan Bozburun için bir kanalizasyon ve arıtma sistemi planlanması gerektiğine işaret ederek, şu önerilerde bulundu:

"Karasal pis su atıkları azaltılmalı. Turizm tesisleri ve tüm işletmeler kendi arıtma tesisini kurmalı. Bozburun'da yatçılığın ve deniz turizminin gelişmesine paralel olarak yöre halkı, yerel yönetimler ve ilgililer çok yönlü planlama yapmalı. Bozburun bölgesinde teknelerin gittiği yerler belirlenmeli, demirleme yerleri balıkçılık avlanma sahaları göz önünde bulundurularak doğa dostu tonozlama yapılmalı.

Sıvı atık alım yerlerinin sayısı artırılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerel yönetime hibe edeceği iki tekne sıvı ve katı atık alım teknesi olmalı. Bozburun Körfezi'nde uzun süreli konaklayan tekneler izlenmeli. Bozburun'un körfez içindeki çekek bölgeleri açık deniz kıyısına (Tavşan Bükü) taşınmalı. Akdeniz için kilit tür olan deniz çayırları korunmalı, balıkçılık denetlenmelidir. Deniz sektörü işsizliğin azaltılması için önemli bir alandır. 'Mavi büyüme' için ekonomik planlamalarla denizden geçim sağlayanların sayısını artırılmalı. Büyük bir doğal sermaye olan denizden sürdürülebilirlik temelinde yararlanılmalıdır. Yerel ve merkezi idarenin iş birliğiyle sorunlar çözülebilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.