Hava Durumu

BTB kontrol dışı ticarete dikkat çekti

Yaş Sebze Meyve alanında faaliyetlerini sürdüren Bursa Ticaret Borsası (BTB) 3. Meslek Komitesi üyeleri, insan sağlığı ve ticarî nizamı koruma konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2019 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2019 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
BTB kontrol dışı ticarete dikkat çekti

BTB Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım ile BTB Meclis Üyesi Feridun Özyüksel ve Mustafa Aksu, BTB'na ait Doğanbey Sivil Mimari Örneği binalarında bir araya geldi. Aslım, Aksu ve Yüksel, özellikle yaş sebze meyvede kontrol dışı ve insan sağlığını tehlikeye düşüren, hal esnafının mağdur olduğu konuları masaya yatırdı.

Kontrol dışı satışın özellikle insan sağlığına olan olumsuz etkilerine değinen BTB Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, "En son yaşanan ıspanak olayında konunun acı tecrübesini yaşadık. Böyle acı olayların yaşanmaması için özellikle yaş sebze meyvelerin Hâl Kayıt Sistemi (HKS)'ne dahil olup satışa sunulması, böylece ürün hangi satıcıdan geçmiş hangi üreticinin hangi tarlasında üretilmiş,hatta çiftçi hangi ziraî ilâcı kullanmış görülüp denetlenebilir. Böylece vergilendirilmiş ürüne ilişkin tüm bilgi halkımıza ulaşmış olacaktır" dedi.

Yaş meyve ve sebzelerin pazarlamasında en büyük rolü toptancı halleri ve bu hallerde görev alan tüccarların üstlendiğini ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Hikmet Şahin Yaş Sebze Meyve Hali'nin Türkiye'de örnek olduğuna vurgu yapan İsmail Aslım, "İlimizde tüketilen başta soğan patates gibi depolanabilir ürünler ile taze sebze meyvelerin yoğun ticareti halimizde gerçekleştirilmektedir. Ancak hal dışında kontrolsüz, rekabeti etkileyen,toptan satış yapan firmalar bulunuyor ve bu firmaların artarak devam etmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Toptancı hallerinde işlem gören sebze ve meyve ticareti, iç piyasaya sürülen sebze ve meyvenin yalnızca yüzde 30'unu oluşturuyor yüzde 70'i de maalesef kontrol dışı olarak piyasaya sürülüyor. Biz de Bursa Ticaret Borsası 3. Meslek Komitesi olarak, borsamız aracılığıyla gündeme getirdiğimiz bu konu üzerine ilgili mercilere taleplerimizi ilettik" dedi.

Aslım "Konuyla ilgili daha önce yaptığımız bilgilendirme sonucunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü hemen harekete geçti, ancak merdiven altı diye tabir edebileceğimiz kontrol dışı ticaret maalesef hâlâ devam ediyor. Bu durum ne kadar çok olursa ekonomik kayıp ve haksız rekabette o kadar fazla artıyor. Bursa'da kayıt dışı yapılan her ticaretten kendimizi sorumlu tutuyoruz, Toplum sağlığı ve ülkemizin ekonomik kayıplarını önlemek adına, bu konuda bütün paydaşlarımızla iş birliğimizi sürdürmeye biz devam ederken, vatandaşlarımızı da pazar alışverişlerinde satın aldıkları tüm ürünlerin yaş sebze meyve halinden geçip geçmediğini kontrol etmeye davet ediyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.