Hava Durumu

BTÜ Kestel Çataltepe'nin tapusunu bekliyor

Bursa'nın ikinci üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi Kestel Çataltepe'de tapu ile alakalı resmi prosedürün bitirilerek ilk kazmanın 2013 de vurulmasını hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2012 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2012 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
BTÜ Kestel Çataltepe'nin tapusunu bekliyor
Bursa'nın ikinci üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi Kestel Çataltepe'de tapu ile alakalı resmi prosedürün bitirilerek ilk kazmanın 2013 de vurulmasını hedefliyor. Çataltepe’de 150 dekar özel mülkiyet alanı Kestel Belediyesi tarafından kamulaştırılacak. Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, yerleşkedeki özel arazinin en kısa sürede kamulaştırılacağını ve yasal prosedürün haziran ayının sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Üniversite yönetimi, Eski Yalova Yolu'ndaki Tekel depolarının teknopark ve laboratuvar olarak değerlendirilmesinin doğru bir karar olacağını bildirdi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, "2013 yatırım bütçesi eylül ayına kadar belirlenecek. Bu zamana kadar yer meselesi çözülmeli. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi.
BTÜ'nün kurulacağı alan, vasfını yitirmiş orman arazileriyle ilgili 2B olarak bilinen tasarının yasalaşmasıyla Çataltepe olarak kesinleşirken, bölgede proje uygulanabilmesi için 150 dekar kamulaştırma gerekiyor. Bu konuda Kestel Belediyesi'nin yerleri alma sözü verdiğini belirten Rektor Ali Sürmen belediyeden gelecek adımı bekliyor. Üniversite yönetimi Çataptepe için Kestel Belediyesi'ne kamulaştırma talep yazısı gönderdi. BTÜ Kampüsü'nün Kestel Çataltepe’de hemen kurulabilmesi için çalıştıklarını belirten Sürmen, bin 150 dönümün hepsinin üniversiteye tahsis edilmesi gerektiğini vurguladı. Sürmen, "Kestel'deki yer için belediyeye yazıyı gönderdik. Cevabını bekliyoruz. Arazinin hepsinin bize tahsis edilmesi lazım. Orası bizim olacaksa eğer kim nasıl verecekse parası ya da ne şekilde olacaksa bir an önce karara varılmalıdır. O tepenin hepsine bir bütün kampüs yapılacak. Ancak bu şekilde bütün bir mimari olur. Burası mutlaka benim olacaktır niyetiyle, kalkıp bir mimari proje yarışması yapabilirsiniz. Ama bunun için bir ödeme yapacaksınız. Meselenin o yönünü de açıklığa kavuşturmak lazım. Mimari proje yaptığınız zaman, ödemeyi resmi olarak yapabilmek için bu yerin size tahsisli olması gereklidir” diye konuştu.
Projeyi çizmek için BTÜ’ye tahsis edilmesi gerektiğini vurgulayan Sürmen, “Orası bize resmi bir şekilde tahsis edilmeden, para verip de proje yarışması yaptıramayız. Bunlar devlet meseleleridir. Biz burada ayak sürtme durumunda değiliz. Ancak işler paralel yürüyemiyor. Yapabileceğimiz ne varsa, sıralamaya göre uyguluyoruz. Her şeyi usulüne uygun yapmak istiyoruz. Milli Emlak Müdürlüğüyle görüştükten sonra belediyeye gerekli girişimlerde bulunduk. Belediyenin vereceği cevap olumlu ya da olumsuz olsun, onun üzerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne durumumuz şudur diyeceğiz. Komisyon da kararını verecek” şeklinde konuştu.

"17 AYDIR BEKLİYORUZ"

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kendilerine "size yer verilmemiş miydi?" dediğini söyleyen Sürmen, “Verilmişti dedim ama illaki bu yerin olması doğrultusunda kamuoyu oluşturulunca, 17 ay boyunca burayı beklemek durumunda kaldık. Neticede dediklerini yaptılar. Araziyi orman arazisi olmaktan çıkardılar. Çıkardıysalar da biz de sözümüzdeyiz. Bu hukuken mümkün olduğunda problem kalmayacak. Ama diğer işlemlerin mükemmel olması lazım. Bize vaat edildiği üzere, söz verildiği üzere bu özel arazinin alınması lazım. Alınmazsa o zaman devletin, orman arazilerini üniversitelere tahsis etmesini mümkün kılması önünde engel kalmamalı” ifadelerini kullandı.

"EYLÜL AYINA KADAR BİTİRİLMELİ"

Özel arazinin kamulaştırıp üniversiteye devretmesi gerektiğini söyleyen Sürmen, bu kararın en kısa sürede verilmesini istedi. 2013 bütçesine üniversite ile ilgili yatırım bütçesinin çıkması gerektiğinin altını çizen Sürmen, "Arazimiz olmadan bu bütçe verilmiyordu. Ciddi bir anlamda yatırım bütçesi vermeleri gerekiyor. Bu işlerin bir an önce sonuçlanması lazım. Bütçe için kritik zaman eylül ayına kadar. Bu aya kadar bitmesi gereklidir. Hüseyin Şahin'in Bursa Milletvekili olarak bütçe plan komisyonunda bulunmasında bizim için işleri takip etme açısından bir şans. Üniversitemiz kent içerisinde biz göreve geldiğimiz zaman pek fazla altarnatif yoktu. Sadece Milli Emlak Müdürlüğü önümüze koyduğu Doğanköy'deki bir mera vardı bin dönüm, önümüzde ciddi bir üniversite olabilecek tek alternatif buydu. Fakat biz değişik alternatifler aradık. Örneğin Kestel'deki Çataltepe gibi ve Otasansitin üstüne bakmıştık. Fakat oradaki araziler orman arazisi statüsündeydi. Şimdi orası da orman arazisi statüsünden çıktı. Hiç gündemde olmayan, Yunuseli Havaalanı da gündeme geldi. Her birinin avantajlı ve dezavantajlı yerleri var. Çataltepe olmaz değil, önemli olan kazma vurulacak hale bir an önce gelmesidir" dedi.

"TEKEL DEPOLARI TEKNOPARK OLSUN"
Göreve geldikten sonra sadece fiziki ve akademik büyümeyle kalmadıklarını, bir araştırma üniversitesi profiline uyacak hamleleri yapma gayretinde olacaklarını söyleyen Sürmen, "Karşımıza çıkan yerlerden biri Eski Yalova Yolu'nda karşımıza çıkan Tekel depolarıydı. Sanayi kuruluşlarına yakın olması nedeniyle ve de mevcut fiziki durumları itibari ile, çok fazla masrafa gerek kalmadan burasını ileride Teknopark olarak kullanabiliriz. Onun için bir yılı aşkın zamandır çok sıkı bir şekilde bu işin takipçisi olduk. Diyebilirim ki hem Bursa siyasetinin hem de devlet adamlarımızın hepsinin bu konudan haberleri vardır. Dosyaları kendilerine gönderdik. Hala daha bir ümit ışığı alabileceğimiz kim varsa orası ile ilgili dosyayı göndereceğiz. Bu bizim için çok önemli bir meseledir. Doğanbey Mahallesi'nin durumu da var. İmara açılan bir yerin ne hale geldiği ile ilgili durumu biliyorsunuz. Bursa'nın karar koyucu, siyasetçi ve devlet adamlarının bir konuda azmettikleri zaman konunun nasıl sonuçlanabileceğiniz gördük" ifadelerini kullandı.
Orman arazisinin üniversitelere verilebilmesi için mücadele verdiklerini kaydeden Sürmen, "Tekel depolarının bize verilmesi için böyle bir mücadeleye de gerek yok. O halde Çataltepe'nin üniversite arazisi için gösterilen mücadelenin 10'da biri verilirse orası bize ait olur. Bunun takipçisi olacağız. Bize verilmezse eğer, ki bunu hiç temenni etmiyorum, kime verildiğinin ve ne olacağının akıbetini sıkı sıkıya takip edeceğiz. Bölgede yapılan imar planı değişikliğine itiraz ettik. Bursa kamuoyunun da bu konun takipçisi olmasını özellikle istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"KAMULAŞTIRMA İÇİN BÜTÇEMİZ VAR"

Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, 2-B yasası çıktıktan sonra orman arazilerinin üniversiteye tahsislerinin önünün açıldığını hatırlattı. Bununla ilgili üniversite rektörlüğü ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Acar, BTÜ rektörlüğünün yazısını kendilerine ulaştığını vurguladı. Acar, "Söz verdiğimiz 200 dönüm arazinin kamulaştıracağız. Bu konuda yerin tamamını tahsisini alacağız. Kampüs yeri için komisyon kurulacak. Komisyon ormana ait yerin metrekaresini belirledikten sonra belirlenen makul filyat üzerinde arazi tahsis edilecek. Biz de şahsa ati yerleri aldıktan sonra plan bütünlüğünü sağlayacağız" dedi.

"YASAL PROSEDÜR HAZİRAN AYINDA TAMAMLANIR"

Özel arazinin satın alınması için bütçelerinin hazır olduğunu ifade eden Acar, resmi yazışmaların eylül ayına kadar sürmeyeceğini söyledi. Haziran ayının sonuna kadar prosedörlerin tamamlanacağına inandığını ifade eden Acar, "Haziran ayı içinde kesinleşir. Üniversite için eylül ayına kadar bu sorun çözülecek. Arazide şuurlandırma çalışması da yapacağız. Kestel Belediyesi olarak bu konuda verdiğimiz sözleri tutacağız" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.