Hava Durumu

Bu araç 1 litre benzinle bin km gidebilecek

Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı, otomotivde geleceğin teknolojisi hibritte önemli başarı elde etti. Motordaki atıl ısıl enerjisini kullanarak 1 litre benzinle bin kilometre giden araç tasarlandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2014 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2014 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu araç 1 litre benzinle bin km gidebilecek

Gediz Teknoloji Takımı (G-TECH), yakıt tüketimi azaltılmış, performansı ise artırılmış seri hibrit araçlar üzerinde çalışıyor. Makine ve elektrik-elektronik mühendisliği öğrencileri, danışman hocalarıyla birlikte önemli bir başarıya imza attı, 1 litre benzinle bin kilometre gidebilen otomobil tasarladı. Benzinin önce elektriğe, ardından da mekanik enerjiye çevrildiği, yakıt kaybının en aza çekilip, yüksek verimliliğin elde edildiği sistem yurtdışında yankı buldu.

Gedizli genç mucitler, 15-18 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’da yapılacak Shell Eco-Maraton’a prototip benzinli araçlar kategorisinde ülkemizden katılmaya hak kazanan tek ekip oldu.

G-TECH, montajına başladıkları Gediz Gasoline Car 2 (GGC2) adını taşıyacak otomobilleriyle, 26 Avrupa ülkesinden 229 takım arasında Türkiye’yi temsil edecek.

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, GGC2’nin kategorisinde seri hibrit mimarisini taşıyan tek araç olarak dikkatleri çektiğini açıkladı. Doç. Dr. Solmaz, bu yarış alanında geçen yıl da ülkemiz adına sadece kendilerinin yer aldığını hatırlattı.

Doç. Dr. Selim Solmaz, "Bu sene benzin motorunun atıl ısıl enerjisini geri kazandıran ve enerji verimliliği sağlama özelliği bulunan daha gelişmiş bir araç tasarladık. Aerodinamiği, yürüyen aksamı ve direksiyon sistemiyle üstün özelliklere sahip. Otomotiv sektörünün yakından takip ettiği, önümüzdeki süreçte yaygın kullanıma başlanması planlanan hibrit araçlar teknolojisine katkımızı daha yukarıya taşımak istiyoruz. Bu amaçla tamamen bizim üretimimiz olacak, yeni ve yüksek verimli bir benzinli motor yapıp, bir litre benzinle 5 bin kilometreye varan menzile ulaşmayı hedefliyoruz. Otomotiv teknolojilerine meraklı öğrencilerimizle beraber buna da başaracağımıza inanıyoruz" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.