Hava Durumu

Bu büyüme sağlıklı değildir

Başbakan Erdoğan, "Birileri zenginleşirken, birileri fakirleşiyorsa, bu büyüme sağlıklı değildir, sürdürülebilir değildir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2012 21:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2012 21:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 Bu büyüme sağlıklı değildir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği tarafından Rio Centro'da düzenlenen Rio+20 ''Sürdürülebilir Kalkınma'' zirvesinde, ''Sürdürülebilir Kalkınmanın İnsanı Boyutu'' başlıklı yan etkinlikte yaptığı konuştu.
Kalkınma paradigmasının değiştiği, değişmeye mecbur olduğu çok kritik bir süreçten geçildiğini, maalesef, bugüne kadar, ''her ne pahasına olursa olsun kalkınma'' gibi bir algının dünyaya egemen olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Kalkınma, sadece ekonomik büyüme olarak, sadece rekabet gücünün artması olarak anlaşıldı ve deyim yerindeyse, kıran kırana bir büyüme mücadelesi yürütüldü. Sizler de takdir edersiniz ki, bir ülkenin büyümesi, sadece grafiklere, sadece tablolara, sadece rakamlara, oranlara yansıyorsa, ama sokağa, caddeye, tek tek evlere, köylere, şehirlere yansımıyorsa, bunu kalkınma olarak isimlendiremeyiz. Sadece bugünü düşünen, kendi geleceğini olduğu kadar, kendisinden sonra gelecek nesillerin geleceğini ıskalayan bir büyüme anlayışı kalkınma olamaz. Aynı şekilde, kendi ülkesinin, kendi halkının refah, huzur ve mutluluğunu öne çıkarmak, bölgesindeki, dünyadaki sorunlara kayıtsız kalmak da sürdürülebilir değildir, sürdürülebilir kalkınma hiç değildir.
Bakın şu anda, dünyanın belli bir bölümü fosil yakıtları gerçekten son derece müsrif şekilde tüketiyor. Çok büyük hacimli motorlara sahip arabalarla, lüks tüketimle, bir yandan insanlığa ait olan bir kaynak tüketilirken, aynı zamanda insanlığın ortak mülkü olan dünya ciddi şekilde kirletiliyor. Bir kaynağın, sadece belli kesim tarafından sınırsızca kullanılması, dünyanın sadece belli kesimler tarafından ciddi şekilde kirletilmesi, yeryüzünde eşitsizliği, adaletsizliği, bunun arkasından hukuksuzluğu körüklüyor.''

Alternatif paradigma acil
Sınırsızca harcayan, sınırsızca tüketen toplumların, diğer toplumları da cezbettiğini ve dünyanın farklı bölgelerinde her ne pahasına olursa olsun büyüme anlayışının öne çıktığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Birileri zenginleşirken, birileri fakirleşiyorsa, bu büyüme sağlıklı değildir, sürdürülebilir değildir. Böyle bir büyüme yönteminin kalkınma olarak sunulması, bu büyüme modelinin hızla yaygınlaşması, sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engel ve tehdittir. Birlikte büyüme, birlikte kalkınma, birlikte refaha erişme paradigmasının acil bir şekilde dünyamızın önüne bir alternatif olarak konulması, her zamankinden çok daha hayatidir ve önemlidir."

Her ülkeye model olabilir

Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak, insani kalkınma alanında ulusal düzeyde sağlanan başarıyı bölgesel ve küresel ölçekte de diğer ülkelerin dikkatlerine her fırsatta sunduklarına işaret ederek, "Yaşadığımız olumlu tecrübenin, başta bölge ülkeleri olmak üzere, dünyadaki hemen her ülke için örnek bir model olabileceğine inanıyoruz" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.