Hava Durumu

Bursa Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri'nin konuğu Doç. Dr. Aydın oldu

Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın, AB'deki sağ popülist siyasette, AB ve küreselleşme karşıtlığının öne çıktığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2021 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri'nin konuğu Doç. Dr. Aydın oldu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında, bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri'nin sonuncusunun konuğu, Bursa Uludağ Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın, "Değişen Dünya ve Siyaset: Avrupa'da Yükselen 'Popülizmi' Tartışmak" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın, popülizmin, müesses nizam karşıtlığı, otoriterlik ve yerellik özelliklerini taşıdığını söyledi. Doç. Dr. Aydın, popülizmin kuzey Avrupa ülkelerinde, ağırlıklı olarak olumsuz ve sağa yakıştırılan bir kavram olduğunu ancak sol popülizmin de var olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Aydın, popülizmin olumsuz olarak değerlendirilmesine karşın, kimi yaklaşımların da ise popülizmin olmaması halinde siyasetin olmayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Avrupa'da bugün yükselen sağ popülizmin yakın geçmişteki kaynaklarının Fransa'da J.M. Le Pen J. M Le Pen. ve Avusturya'da J. Haider olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın, bu iki ismin de temel çıkış noktalarının AB'den ayrılmak ve küreselleşme karşıtlığı olduğunu kaydetti. Bazı AB ülkelerindeki sağ popülizmin yükselişine ilişkin seçim örneklerini de veren Doç. Dr. Aydın, Almanya ve İngiltere'deki siyasi değişimlerin tüm Avrupa'yı etkileyebileceğini, o nedenle yakında yapılacak seçimlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini de ifade etti.

Dünya çapında yapılan bir kamuoyu araştırmasına dayanarak, coronavirüs, işsizlik, yoksulluk ve sosyal eşitsizlik ile yolsuzluğun öne çıkan sorunlar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

"Yapılan bir araştırmalarda, son 5 yılda göçmenlerin sayısının arttığını düşünüyor musunuz sorusuna, yüksek oranda evet yanıtı alınıyor. Bu durum sağ popülist partilerin oy tabanını da belirliyor.

Avrupa'da, Türklerin de başında ve içinde olduğu göçmen parti öbekleri olmaya başladı. Geçmişte Yeşiller ya da Sosyal Demokratlar içinde mücadele ediyorlardı buradaki insanlar. Barajları da zorlamaya başladılar."

Doç. Dr. Aydın, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.