Hava Durumu

Bursa Barosu Başkanı Altun: Tuz koktu

Bursa Barosu Başkanı Altun, Gezi Davası'nda beraat kararı veren hakimler hakkında soruşturma başlatılması üzerine yargının son durumunu özetledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2020 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2020 21:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Barosu Başkanı Altun: Tuz koktu

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Gezi Davası'nda beraat kararı veren hakimlere HSK tarafından soruşturma izni verilmiş olmasını ve davanın tutuklu sanığı Osman Kavala'nın tahliye kararından hemen sonra FETÖ soruşturmasından tekrar gözaltı kararı verilmesini, 4 yeni avukatın ruhsat töreninde yaptığı konuşmada değerlendirdi.

Gürkan Altun, EDOK Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in, HDP Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş'ın, Rahip Bronson'ın, Türk asıllı Alman Gazeteci Deniz Yücel'in, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların ve en son Gezi Davası'nda Osman Kavala'nın yar yargılamalarını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Tahliye ya da beraatle sonuçlanan fakat beğenilmeyen mahkeme kararlarının hemen arkasından seri ve sert müdahaleler geldi. Mahkeme kararlarını beğenmeyebiliriz. Tutuklama kararları bazılarımızı üzebilir. Sarsıcı bulabiliriz. Doğru ve adil bulmayabiliriz. Yine aynı şekilde tahliye kararlarını da beğenmeyebiliriz. Mahkeme kararları eleştirilmez kararlar değildir. Ama hakim güvenliği ve adaletin tesisi söz konusu olduğunda o beğenmediğiniz mahkeme kararlarına uymakla mükellefsiniz. Beğenmeseniz de eleştirseniz de uyacaksınız. Yapılacak tek şey itiraz yoluyla yine hukuku işletmek olacaktır. Aksi halde yargı teminatı, yargı güvenliği olmaz. Bir ülkede hukuk güvenliği olmazsa, canınız, malınız, özgürlüğünüz eğer garanti altına alınmazsa ve bundan ötürü de gece yatağınıza huzur içinde giremiyorsanız, başka hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Hukuk yoksa hiçbir şey yoktur. Bu nedenle bugün birçok baro olarak Hakim ve Savcılar Kurulu üyelerini istifaya davet ettik. Çünkü Osman Kavala'nın yeniden gözaltına alınması ve yeniden tutuklanacak olması yetmedi. Tahliye ve beraat kararı veren hakimler hakkında da HSK soruşturma açtı. Aynen geçen ay EDOK Komutanı hakkında tahliye ve beraat kararı veren Bölge Adliye Mahkemesi hakimleri hakkında da soruşturma açtığı gibi. Soruşturma açmakla kalmamış görevden alıp başka illere dağıtarak hakimleri coğrafi teminatı da ortadan kaldırılmıştı.

Yargı mekanizması ne yürütmenin ne de başka bir iradenin baskısı, tahakkümü, talimatı ile hareket eder. Biz yargının tek bağımsız sac ayağı avukatlar ve barolar olarak buna şiddetle karşı çıkıyoruz.

Biz hakkı adalet mekanizmalarında değil de başka yerlerde ararsak kaos olur, çatışma olur. Bu nedenle iktidarıyla, muhalefetiyle herkesi yeniden bağımsız bir yargı tesis etmeye davet ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.