Hava Durumu

Bursa'da doğalgaz abonelerine önemli uyarı

Doğalgazı Bursa'nın İnegöl ilçesiyle buluşturan İNGAZ’ın Genel Müdürü Faruk Coşkun, doğalgaz kullananların kesinlikle havalandırma menfezlerini kapatmamalarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2013 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2013 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da doğalgaz abonelerine önemli uyarı

Vatandaşlara doğalgaz kullanımı ile alakalı önemli uyarılarda bulunan İNGAZ Genel Müdürü Faruk Coşkun, “İnsanlarımızın ısınabilmek için son gaz harcama yaptıkları bir dönemdeyiz. Bu yoğun tüketimler bir takım riskleri de beraberinde getiriyor. Doğalgazla ilgili de riskler vardır. Ne yakarsanız yakın, tedbirinizi almadığınız müddetçe problemler sizi bekleyecektir. Bu dönemde her yıl mutlaka bacanızı temizlemelisiniz. Bacalı bir cihaz kullanıyorsak, cihazın bulunduğu yere mutlaka karbonmonoksit alarm cihazı taktırmanız lazım. Havalandırma menfezlerini kapatmamak gerekiyor.

Bacaların sızdırmazlığını iyi bir şekilde sağlamamız lazım. Her yıl yetkili servise kombinin bakımını yaptırarak, baca sensorunun çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmemiz lazım. Mutlaka bu kontrolleri yaptırın. Tuğla bacalarda, atık gaz zamanla bacayı aşındırıyor. Baca tıkanmaktadır. Bacaları tuğladan değil de paslanmaz çelik malzeme ile yenilemek gerekir. Kombinin baca bağlantı parçası alüminyum malzeme olmamalıdır. Alüminyum yumuşak bir malzeme olduğundan zamanla zarar görmektedir. Alüminyum yerine paslanmaz çelik bağlantılar kullanmak gerekir.

Cihaz kendi kendine tamamen kapanıyorsa, bu durumda Acil 187 ekiplerine bilgi verin. Kullandığımız bacanın kendimize ait olup olmadığını da bilmemiz gerekiyor. Belki de başkasının baca bağlantısını kullanıyor olabiliriz. Bacalı sobaların baca ek yerlerini alüminyum folyolu bant ile sarmalı. Yıpranmış soba borularını değiştirmeli” dedi.

Doğalgaz kaçağından etkilenmemek için yapılacak işleri sıralayan Genel Müdür Coşkun, “Doğalgazın güvenli ve ekonomik kullanımıyla ilgili olarak evlerimizdeki havalandırma menfezleri kapatmamak gerekiyor. Havalandırma menfezleri hayat deliğidir. Delik kapanırsa bitersiniz. Cihaz veya ocaklar mevcut ortamdaki havayı kullanarak yanmaktadır. Dışarıdan temiz hava gelmesi ve içeriden kirli havanın da bir şekilde bertaraf edilmesini sağlayan havalandırma menfezleri asla kapatılmamalı.

Evimizde uzun süre olmayacaksak donma tehlikesi olan cihazların vanasını kapatmalıyız. Kombi, ocak, soba gibi cihazlarda kullanıma bağlı olarak sonradan gaz kaçağı oluşma riski olabilir, belirli zamanlarda fileks bağlantılarını sabun köpüğü ile kontrol etmeliyiz. Kaçak olması halinde 187 numaralı hattımıza bilgi verebilirsiniz.

Gaz açıldıktan sonra doğalgaz borusunu sarı renge boyamalıyız. Sarıya boyamak boruların ömrünü uzatır, hem de doğalgaz rengi sarıdır. Elektriğin rengi kırmızı, suyun mavidir. Bu ayrımı bilinçli bir şekilde yapmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.