Hava Durumu

Bursa'da görme engelliler sokakta müzik yapmak istiyor

Bursa'da yaşayan 3 görme engelli vatandaş, sokaklarda serbestçe çalgı çalıp ekmek parası kazanmak istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2017 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2017 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da görme engelliler sokakta müzik yapmak istiyor

Uzun yıllardır müzik hayatı içinde olan Faruk Elibol, Mutlu Bayloz ve Umut Turan, evlerini geçindirmek için Bursa'da sokak çalgıcılığı yapıyor. Görme engelli oldukları için başka işlerde çalışamayan müzisyenler, sokaklarda müzik yaparak hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Görme engelli müzisyenler, "Müzisyenlikten başka yapacak bir şeyimiz yok. Bu da elimizden alınırsa evimize nasıl ekmek götüreceğiz" dediler.

37 yıldır sokak müzisyenliği yaptığını belirten Faruk Elibol,"Geçtiğimiz yıllarda Bursa'da sokak müzisyenliği denemelerimiz oldu. 1-2 sene boyunca rahatça sokak müzisyenliği yapabildik, ama daha sonra zabıtaların engellemesiyle çalışamaz olduk. Biz çalışamıyoruz ama görme engelli olmayanlar çalışabiliyor. Çünkü onlar zabıtayı görebildikleri için kaçıyorlar. Bizim kimseden şikayetimiz yok. Biz sadece ekmek yemek ve çocuğumuza bir şeyler götürmeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile iyi bir iletişim kuramadık. Bu sokak müziği İstanbul, Ankara, ve Türkiye'nin birçok ilinde rahatça yapılabiliyor. Sonuçta bizler Bursa'da yaşıyoruz ve burada ekmeğimizi kazanmak istiyoruz. Bu konu hakkında bizlere başta Bursa Büyükşehir Belediyesi yardımcı olursa çok seviniriz" diye konuştu.

"Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yardım bekliyoruz"

İstanbul'da yaşadığı dönemlerde böyle sıkıntılar çekmediği ifade eden Mutlu Bayloz, "20 senedir müzikle uğraşıyorum. 15 senedir de sokak müzisyenliği yapıyorum. Daha önceleri İstanbul'da çalıştım ve hiçbir problem yaşamadım. Bursa'da çalışmaya başladığımdan beri her yerde problemler yaşıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı konservatuardan birini görevlendirip, müzisyenliği bilen arkadaşlarımız için sınav gibi bir şey yapmışlar. Bence, bizim Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız da böyle bir şey uygulayabilir. Bizler, müziği gerçekten anlayan arkadaşlarımızın yapması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu işi bilende yapıyor, bilmeyende yapıyor. Onların sayesinde bizler de ekmeğimizden oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gurumuzu kırıyorlar"

16 yıldır sokak müzisyenliği yapmaya çalıştığını söyleyen Umut Turan, "22 yıldır müzikle uğralaşıyorum ve 16 yıldır da sokak müzisyenliğiyle yapıyorum. Bursa'da bu mesleği yaparken çok büyük zorluklar çekiyoruz. Geçen sene bir zabıta bana geldi ve 'burada müzik yapmanızı yasaklıyorum' dedi. Bende neden diye sorduğumda 'ben böyle istediğim için kaldırmak zorundasın' dedi. Fabrikaya gittiğimde görme engelli olduğum için iş verilmediğinden bahsettim. Elimden gelen tek şeyin müzik olduğunu belirttim. 'Sen de bunu engelsellersen çocuğuma nasıl rızık götürebilirim' diye sordum. O da bana 'beni ilgilendirmez' dedi. Yani bu şekilde bizim gurumuzu kırıyorlar. Bizler de bunun üzerinden gelmek istiyoruz. Değişik yerlerde çalmaya çalışıyoruz, fakat bu sefer de müzik aletlerimizi elimizden alıyorlar. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız bize belirli bir yer verirse bizler orada müzik yaparak evimize ekmek götürmüş oluruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.