Hava Durumu

Bursa'da İznik Gölü'nde bulunan bazilika su altından da görüntülendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin geçen ay İznik ilçesinde tarihi ve kültürel mirası tespit çalışmaları sırasında havadan çektiği görüntülerde tesadüfen fark edilen göl altındaki bazilika, su altı yapımcıları tarafından görüntülendi.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2014 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2014 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da İznik Gölü'nde bulunan bazilika su altından da görüntülendi

Atlas Dergisi Su Altı Yapımcısı Ali Ethem Keskin, su altı fotoğrafçısı Recep Şen, Mavi Keyif Dalış Okulu sahibi Hikmet Orakçı, su altı editörü ve gazeteci Gökhan Gültekin Karataş, müzeden bir arkeolog nezaretinde sahilin doğusunda kıyıdan 20 metre açıkta ve 1,5 metre derinlikte bulunan bazilikayı su altında görüntüledi.

Arkeolojik alan ilan edilen bölgede çekimler, Bursa Valiliği ve İznik Kaymakamlığından alınan özel izinle yapıldı. Ekip, kiraladıkları tekne ile bazilikanın bulunduğu alana doğru yol aldı. Hristiyanlık mimarisinin özelliklerini taşıyan Roma dönemine ait yaklaşık bin 600 yıllık bazilika, hava şartlarının iyi olması sayesinde objektiflere yansıdı.

APSİS VE NEFLER GÖRÜNTÜLENDİ

Su altı ekibi, dalış izni verilmeyen alanda tekne ile su üstünden sualtı kamera ve fotoğraflama çalışması yaptı. Ekip, bazilikanın ayin odasının giriş kapısı olan doğu ucundaki yarım daire planlı "apsis"i ve koridor uzantıları olarak bilinen “nef”leri görüntülemeyi başardı.

MS 4. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen göl altındaki bazilika, ilçe merkezindeki Ayasofya mimarisine benziyor ancak Ayasofya’dan daha büyük. Bazilikanın MS 740 Depremi'nin etkisiyle göl sularının altında kaldığı tahmin ediliyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının artı apsise sahip olduğunu, bunlar bir araya getirildiğinde bazilikanın yer aldığını söylemişti. Şahin, bazilikanın ‘narteks’ ismi verilen son cemaat yeri ve avlu kısmı olduğunu, hemen iki yanında köşeli odalar, yani kutsal eşyaların saklandığı bölümlerin bulunduğuna dikkat çekmişti.

SU ALTI TURİZMİ İÇİN İDEAL

İznik Gölü'ndeki araştırmasını tamamlayan ekip üyelerinden su altı yapımcısı Ali Ethem Keskin, “Ortaya çıkan bazilika heyecan verici özelliğe sahip. Daha önce buluntunun ilerisine dalmıştım. Görüş çok kısıtlıydı, şimdi suların çekilmesiyle netleşmiş. Su altından fotoğraf almamız kolaylaştı. Buranın turizm açısından bulunmaz olduğuna inanıyorum” dedi.

Mavi Keyif Dalış Okulu'nun sahibi Hikmet Orakçı ise, “Ben İznikliyim. Çocukluğum bu gölde geçti. Yıllar önce burada sazlıklar vardı. Sazlıkların arkasında kalan bu bölümdeki taşların üzerine çıkar, olta atardık. Yelkenlilerle geçerken salmalarını çarpardık. Meğer burada bir yapı varmış. Burada bir çalışma yapmak benim için çok ayrıcalıklı oldu. Su altındaki bu tarihi yapı su altı turizmine açılabilir. Altyapı elverişli hale getirebilirlerse biz de dalış okulu olarak burada turizme katkı sağlarız. İznik gölünde yatan tarihin birçok insanda dalış merakı uyandıracağına inanıyorum” diye konuştu.

Video çeken Recep Şen, “Sakarya’dan geliyorum. Burası ilgimi çekti. Su altı video ve fotoğrafçıları olarak, suyun altındaki tarihi çekip insanların görmesini sağlamaya çalışıyoruz. Hiçbir ticari beklentimiz yok. İznik gerçekten tarihi hazineye sahip. Bugün bunu gördük. Eşsiz bir yer” dedi.

Su altı yapımcısı ve gazetecisi Gökhan Gültekin Karakaş da, “Ben Anadolu’nun tarihine bağlı bir gazeteciyim. Arkeolojik alanların Anadolu tarihini zenginleştirdiğini her araştırmamda görüyorum. Sadece deniz kıyılarımızda değil, iç sularımızda da insanlık tarihini şaşırtacak, eserler var. Başka ülkeler, kendi tarihlerini anlatmak için tarihi heykeller yaparak suyun altına indiriyorlar fakat biz zengin bir tarihe sahibiz. Mısır’da altı camdan botlar ile turistler gezdiriliyor. İznik Gölü'nde de bu model oluşturulabilir” denildi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.