Hava Durumu

Bursa'da Kirazlıyaylalılar eylemde!

Bursa'nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve atık barajı kurmak isteyen Meyra Madencilik şirketine karşı açılan 'ÇED olumlu raporunun iptali' davasında Bursa 1'inci İdare Mahkemesi'nin, kararda hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek davanın reddine karar vermesi üzerine köylüler köy meydanında eylem yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2020 21:53
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2020 21:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da Kirazlıyaylalılar eylemde!

Kirazlıyaylalıların, Meyra Madencilik şirketine karşı açtıkları 'ÇED olumlu raporunun iptali' davasında, mahkemenin kararda hukuka aykırılık bulunmadığını belirtmesi ve davanın reddine karar vermesi tepki çekmeye devam ediyor.

"KARAR KARŞISINDA ŞOK OLDUK"

Yapılan basın açıklamasında konuşan Kirazlıyayla Dernek Başkanı Nedim Kakaç, "Kirazlıyayla'da flotasyon tesisi ile ilgili olarak mahkeme sürecinde adalet tecelli etmedi. Biz bunu Ankara'ya kadar taşıyacağız, hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Şu anda deprem gündemde, bizim bölgemiz de yapılan tesisin olduğu bölge de deprem bölgesi, daha önce buraya köy yolu yapılacaktı bu gerekçe ile yapılamadı ama şimdi ne olduysa maden tesisine izin verilir oldu. Bizim, Kirazlıyayla'nın hiç mi değeri yok?" dedi.

"Benim köylüm burada bir tane ağaç kestiğinde devlet adam öldürmüş gibi ceza veriyor" diyen Kakaç maden firmasının tesis yapmak için 143 ağaç kestiğini belirterek dertlerinin havalarını, sularını, topraklarını korumak olduğunu ifade etti.

Mahkemenin verdiği karar karşısında şok olduklarını dile getiren Kirazlıyayla Dernek Başkanı Nedim Kakaç, "Mahkeme kendi atadığı 7 kişilik bilir kişiyi ciddiye almayacaktı madem neden bu kişileri atadı. Karar karşısında hepimiz şok olduk. Lübnanlı bir maden firması yüzünden bizim sesimizi hiç duymuyorlar. Biz bunu hak edecek ne yaptık. Biz köyümüzde temiz havamızla suyumuzla, tarımımızla yaşamak istiyoruz. Bu nedenle mücadele ediyoruz. Mahkemenin verdiği bu karar canımızı acıttı, moralimizi bozdu. Ancak biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Hakkımız olan köyümüzü kurtarana kadar gereken ne varsa yapacağız" dedi.

"CARGİLL İÇİNDE AYNI HUKUKSUZLUK YAPILDI"

DOĞADER adına konuşan Murat Demir'de, mahkemenin aldığı bu karar karşısında şaşkın olduklarını belirterek, "Bursa'da yaşanan bu hukuksuzluk ilk değil. Daha önce de Cargill için aynı hukuksuzluk yapılmıştı. İnanılır gibi değil bu karar. Mahkeme kendi atadığı bilir kişilerin kararını yok sayabiliyor. Mahkemeden bir gün önce şirket yetkililerinin Bursa Valisini ziyareti bu kararın habercisi gibi geldi bize. Ancak biz haklı davamızda 1 yıldan bu yana yaptığımız mücadelemizi sürdüreceğiz ve gereken ne varsa bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonrada sürdüreceğiz. Başka görülen davalar var. Ormanla ilgili su ile ilgili açtığımız davalar var. Bunların da olumsuzlukla sonuçlanması halinde gerekirse Ankara'ya gideceğiz. Biz haklıyız ve kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Hukuksal süreci ele alan Demir, "ÇED raporunun iptali için dava açtık. Davada mahkeme heyeti teknik bir konu olduğu için bilirkişiye gitti, teknik bir eğitim almamış mahkeme Kirazlıyayla için 7 bilim insanı atadı ve 7'si de bu faaliyetin burada olamayacağını bilimsel bir şekilde rapor haline getirip mahkemeye sundu. Ancak mahkeme verdiği kararda, yapılan bilirkişi raporuna istinaden mahkememiz bilirkişi raporunu ciddiye almamıştır, itibar etmemiştir diyerek davayı reddetti."

"Eğer bilirkişi raporuna itibar etmeyecekseniz, bilirkişiyi niye atadınız, madem siz çok iyi biliyordunuz bilirkişiye niye başvurdunuz? Biz de buradan diyoruz ki, sizin almış olduğunuz karara itibar etmiyoruz" diyen Demir mücadelenin firmanın köyü terk edene kadar devam edeceğini belirterek, yürüyen davaların takipçisi olacaklarını, Bursa'da hukuk ve adalete ulaşılmayacaksa Ankara'ya kadar mücadeleyi büyütme kararı aldıklarını söyledi.

"HAKLI OLANLAR HER ZAMAN KAZANIR"

İYİ Parti ilçe Başkanı Ercan Özel ise, Allah ömür verdiği sürece bu haklı davanızda sizlerin yanınızda olacağız. İnşallah sonunda kazanan biz olacağız. Çünkü haklıyız ve haklılar her zaman kazanır' şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.