Hava Durumu

Bursa'da kurban kesimlerine koronavirüs ve gıda güvenliği ayarı!

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Koronavirüs salgını sürecinde kurban kesimlerine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2020 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2020 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da kurban kesimlerine koronavirüs ve gıda güvenliği ayarı!

Kurban Bayramı'nda sağlığımızı yakından ilgilendiren iki önemli kavramın COVID19 salgını süreci ve gida güvenliği olduğuna dikkat çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, "Bu iki unsurda hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat edilmelidir. Ayrıca içerisinde bulunduğumuz covid 19 pandemi süreciyle birlikte kurban kesimi esnasında uymamız gereken kural ve önlemlere ek olarak bulaşıcı hastalık ile mücadele için alacağımız tedbirleride hayata geçirmemiz çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvan satış yerleri ile kurban kesim yerlerinde koymuş olduğu kurallara dikkat çeken Durmuş, halk sağlığı için vatandaşlara bir dizi tavsiyeve uyarılarda bulundu:

Kurban alım ve kesim işlemlerine dikkat edelim...

• Vatandaşlarımızca küpe numarası olmayan yani 'TÜRKVET' sistemine kayıtlı ve gerekli tüm sağlık kontrolleri yapılmamış olan hayvanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Hayvan küpe numarası ile 'hayvanbilgi.tarım.gov.tr 'adresinden ve 'HaySag' mobil uygulamasından gerekli sorgulamaları yapabilirler. Küpesi bulunmayan, satın alınmamalıdır.
• Kurbanlık hayvanlarda büyükbaş hayvanlar için pasaportlarının küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgesi, iller arası sevklerinde ise bunlara ek olarak veteriner sağlık raporu zorunludur.
• Kurban, Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay veya onay belgesi almış kesimhaneler ile belediyelerin belirttiği kesim yerlerinde "Kasaplık Belgesi" olan veya Kesim Elemanı Kurs Bitirme Belgesi olan kişiler tarafından hijyenik bir ortamda kesilmelidir.
• Kurban satışı ve kesim yapılacak yerlerde COVID-19'dan korunmak için diğer insanlarla aranızda en az 1,5 metre fiziki mesafe kuralına uyulmalı, maske kurallara uygun olarak takılmalı, kesim sürecinde asla çıkarılmamalı ve el hijyenine özen gösterilmelidir. Hayvanların kesilmesi ve etin muhafazası aşamalarında hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.
• Kurban kesen ve parçalayan kişilerin ellerinde yara olmaması, olması halinde kesim yapmak zorunda ise hijyenik açıdan eldiven kullanmalıdır
• Cadde, sokak, park gibi halka açık yerlerde kesim yapılması yasaktır. Bu tür yerleri kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanmalı ve caydırıcı cezalar verilmelidir.
• Ateş, öksürük, halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetleri olan, yakın dönemde kendisinde veya çevresinde Covid-19 geçmişi olan kişiler asla kurban satış ve kesiminde bulunmamalıdır. Vekaleten kesimin mümkün olduğu hatırlanmalıdır.
• Kurban Bayramının 4 gün olduğu unutulmamalıdır, kesim işlemlerini 4 günlük süreye yaymak ve alanlardaki yoğunluğu azaltmak özellikle bu dönemde önem kazanmaktadır.
• Kesim sırası ve sonrasında oluşacak atıklar çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde bertaraf edilmelidir.

Taze eti nasıl muhafa etmeliyiz...

Kesim sonrası etin dinlendirme ve saklama koşulları dikkat edilmesi bir başka önemli faktördür. Özellikle bu yıl yine Kurban Bayramının yazın en sıcak dönemine denk geldiği ve bu durumun ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmayalım.
• Kesim sonrası parçalanan et, gıdaya uygun temiz poşet ve kaplar ile kontaminasyona izin verilmeyecek şekilde kesim alanından uzaklaştırılmadır.
• Kesim sıcaklığında olan et ortam sıcaklığına en hızlı şekilde getirilmelidir. Bu süreçte mümkün ise etin hava alması sağlanmalıdır, Poşet içerisinde ve üst üste yığma yapılan etlerde daha hızlı bozulma ve kokuşma görülmektedir.
• Sakatat parçaları ile et aynı ortamda saklanmamalıdır.
• Ortam sıcaklığına gelen et uygun parçalar halinde hava almayacak şekilde buzdolabı sıcaklığına alınmalıdır. Buzdolabı sıcaklığında parça et 3-4 gün, küçük parçalı ve kıyma haline gelmiş etler 1-2 gün dayanabilmektedir.
• Daha sonra tüketilecek etlerin hızlıca derin dondurucuda depolanması gerekmektedir.
• Dağıtılacak olan etler en hızlı şekilde, soğuk zinciri kırılmamaya dikkat edilerek gerekli adreslere ulaştırılmalıdır. Sıcaklığı koruyacak profesyonel bir ekipman bulunmayan vatandaşlar en azından et paketleri içerisine (ete temas etmeyecek şekilde) buz aküsü veya daha önceden dondurdukları su şişelerini koyarak soğuk zinciri kısa süreli olarak sağlayabilirler
• Dondurulmuş etler tüketmeden önce buzdolabı sıcaklığında çözdürülmeli ve çözdürülen et asla tekrar dondurulmamalıdır.
• Doğru sıcaklık ve yöntem ile pişirilmiş etlerin tüketimi yine sağlık için çok önemlidir. Pişme esnasında etin merkez sıcaklığının 70'C ye geldiğinden emin olunmalıdır.
• Çiğ et için kullanılmış ya da temiz olmayan bir kap pişmiş et için kullanılmamalıdır.
• Çiğ ete dokunduktan ya da paketledikten sonra, ellere bulaşma olabileceği için her seferinde eller yıkanmalıdır.
• Çiğ et ile temas eden eller , alet ve ekipmanlar dezenfeksiyon işlemi uygulanmadan başka bir gıda ile temas ettirilmemelidir.
• Pişirilen etler en kısa sürede tüketilmeli ve tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırma işlemi, yine mikrobiyal bozulmalara yol açacağından; pişirilmiş etler bir seferde tüketileceği miktarda ısıtılmalıdır. 2 saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemek sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir.

Her zaman olduğu gibi bayram döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. bayramlarda yüksek şekerli, proteinli ve yağlı besinleri mümkün olduğunca az tüketmek olası sağlık problemlerinden bizleri koruyacaktır. Ayrıca beslenme ve Covid-19 bağlantısı ile ilgili yapılan pek çok araştırma göstermektedir ki, sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerin bağışıklığı çok daha kuvvetlidir, hastalığa yakalanmama ve mücadelede denegeli beslenme ve bağışıklığımızın güçlü olması hususu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Bayram bizim kültürümüzde bir araya gelmek demek, büyük sofralar etrafında toplanmak ve sosyalleşmek anlamı taşımaktadır. Bu bayram da ne yazık ki bir araya gelmeleri sınırlamak ve gerekli önlemleri en üst düzeyde almak sevdiklerimizin ve bizlerin sağlığı için büyük önem arz etmekte.

Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimiz ile kutlar, Birlik beraberlik içinde sağlıklı bayramlara ulaşmayı temenni ederiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.