Hava Durumu

Bursa'da otobüsler tek tek durduruldu

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi için egzoz denetimleri sıklaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2013 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2013 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da otobüsler tek tek durduruldu

Bursa Emniyet Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi için egzoz pulu ve egzoz ölçümü denetimlerini sıklaştırdı. Ankara yolu üzerinde tertibat alan ekipler, gelen otobüsleri tek tek durdurdu. Emisyon kontrolü yapan ekipler, egzozdan çıkan hidrokarbonlar, karbonmonoksit, karbondioksit, nitrojen oksitler, kükürtdioksit, fosfor, kurşun ve diğer metallerin ölçümünü yaptı. Yapılan kontrollerde otobüslerin çoğunda egzoz gazı normal çıkarken, egzoz pulu tarihi geçenlere tutanak tutuldu.

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliğinin önlenmesi için ile denetim yaptıklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği İzin ve Denetim Şube Müdürü Ahmet Çakmak, iki çeşit denetim yapıldığını söyledi. Evvela egzoz pulunu kontrol ettiklerini belirten Çakmak, "Şüphelendiğimiz durumlarda egzoz ölçümü yapıyoruz. Vatandaşlardan genellikle özel halk otobüslerinin çevreyi kirlettiği yönünde şikâyetler geliyor. Bu şikâyetleri değerlendirerek gerekli yerlerde ölçümler yapıyoruz. Günlük 40 civarında aracı kontrol ediyoruz. Egzoz ölçüm değerleri standartların üzerinde gelirse, bin 689 lira, egzoz pulu denetim tarihi geçmiş araçlara ise 842 lira para cezası kesiyor. Şu anda Bursa'da tek ölçüm yapan aracımız var. Bu yeterli değil. Bakanlığımız önümüzdeki aylarda hem cihaz, hem de eleman temin edileceğini bildirdi" dedi.

"10 NUMARA YAĞ SATIŞI YASAKLANSIN"

Yapılan denetimleri yakından takip ettiğini belirten Bursa Özel Halk Otobüsleri Başkanı Ramazan Umur, "Şu anda Bursa'daki araçlarımız 10 numara yağ kullanmıyor. Ama ne gariptir hep bizim kullandığımızı söylüyorlar. Biz kullanmıyoruz, ama mazotun 5 lira olduğu bir yerde 3 liraya satılan yağın kullanılmasını da normal görüyorum. Kullanılması yasak olan yağın satışı da yasaklansın" dedi.
Sürücü Yalçın Türk ise, yapılan denetimlerin yerinde bulunduğunu ifade etti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.