Hava Durumu

Bursa'da şoke eden olayın nedeni ortaya çıktı

Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde son bir haftadan beri görülen kırmızı ve kahverengi kirliliğin 'Alg Patlaması'ndan kaynaklandığı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2015 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2015 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da şoke eden olayın nedeni ortaya çıktı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Dairesi ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri, Gemlik Körfezi’nde deniz üzerinde bir süredir görülen renk değişikliğini yerinde inceleyerek, körfezde temizlik çalışmalarına başladı. Yapılan incelemede deniz üzerinde görülen kırmızımsı renk ile kıyıya vuran kahverengi birikintinin herhangi bir karasal ya da gemi atığı (sızıntısı) olmadığı, söz konusu görünümün denizlerde bu mevsimde görülen ve literatürde ‘alg patlaması’ veya ‘kızıl akın’ olarak tarif edilen doğal bir seleksiyon sonucu oluştuğu tespit edildi.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı kıyı-plaj temizlik ekibinin çalışmaları ve deniz yüzeyinde bulunan katı atıkların temizliği için deniz süpürgeleri ile söz konusu birikintilere ve bu birikintilere yapışan atıklara karadan ve denizden müdahale edildiği bildirildi. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerince söz konusu tabakadan kontrol amaçlı su numunesi de alındı ve laboratuvar tetkikleri yapıldığı belirtildi. 

Bu doğa olayınının, vatandaşı endişelendirecek bir durum olmadığını kaydeden yetkililer, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin sahillerde hem mevcut kirliliklerle mücadele ederken, hem de kirlilik kaynaklarının kaynağının temizlenmesi ile ilgili faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

ALG PATLAMASI NEDİR?

Alg Patlaması diğer bir adla Kızıl Akın (Red-Tide), sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden oluyor. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun olarak görüldüğü belirtildi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.