Hava Durumu

Bursa'da UTİB Yönetim Kurulu Başkanı'ndan boykot tepkisi

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Suudi Arabistan'dan gelen gayriresmi boykot kararı ve Fas'ın 1200 Türk menşeli ürüne uyguladığı vergi arttırımının ikili ilişkilere zarar verecek hatalı kararlar olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2020 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da UTİB Yönetim Kurulu Başkanı'ndan boykot tepkisi

Geçmişi yüzyıllara dayanan ortak tarihi, ticari ilişkilerin sürdürüldüğü iki ülkenin aldığı kararların kendi zararlarına olacağını belirten Pınar Taşdelen Engin, Suudi yetkililerce ve son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'daki Türk ordusunun Basra Körfezi'nde güvenliği sağlamlaştırmaya yardımcı olduğunu açıklamasının ardından Suudi Prens Abdulrahman Bin Musa'ad Al Saud'un yaptığı Türk ürünlerinin boykot edilmesi çağrısının iki ülke ilişkilerini birçok yönden zedeleyeceğinin altını çizdi. Katar'da tutulan Türk ordusu kararından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olduklarını belirten Pınar Taşdelen Engin, bölgenin geleceğinin güveni için yapılan hamlenin mazeret gösterilerek yüzyıllardır ticari, tarihi ve dini bağı olan ve bölgedeki en büyük güvencesi Türkiye'ye karşı uyguladığı gayriresmi baskının Suudi Arabistan'ın zararına olacağını ifade etti.

TİM verilerine göre 2019 yılında Suudi Arabistan'a 3.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, Fas 'a 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Pınar Taşdelen Engin, 2019 yılında yüzde 0 olan vergi oranlarının Türk menşeli ürünlere karşı kademeli olarak arttırılarak 1200 üründe yüzde 27'lere yükseltildiğini hatırlatarak, "Bu durum bölgede hizmet veren Türk firmalarını zora sokarak, devam etmesi halinde belki de pazardan çekilmelerine neden olacaktır. İki ülke arasındaki ikili ilişkilerle birlikte Fas ekonomisine ve istihdamına da zarar verecek olan bu yanlıştan bir an önce dönülmesi Fas'ın faydasına olacaktır. Firmaları her zaman yeni pazarlar bulabilecek şekilde ürettikleri ürünlerle dünyaya kendilerini kanıtlamıştır. Umuyorum ki bu sorun iki ülkenin de lehine olacak şekilde çözüme kavuşturulacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.