Hava Durumu

Bursa'da uzmanından aşı uyarısı: Ciddi bir yan etkisi yok

Türkiye'de Çinli Sinovac şirketinin aşısı Coronavac'ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen Biontech aşısının da gelmesiyle aşı randevusu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu durum aşı yaptıracaklarda, tercih konusunda soru işaretlerine neden olurken, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ursavaş, kamuoyunda doğru bilinen yanlışlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2021 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2021 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da uzmanından aşı uyarısı: Ciddi bir yan etkisi yok

Pandemiden kurtulmanın en iyi yolunun aşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Ursavaş, toplumun yüzde 60'nın hızla aşılanmasının önemine dikkati çekti. Prof. Dr. Ursavaş, Covid-19 aşılarının hastalığın sıklığını azalttığını, aşı sonrası virüse yakalananların hastalığı daha hafif atlattığını ve aşıya rağmen Covid-19 geçirilse dahi ölüm oranının çok düşük olduğunu söyledi.

AŞILARIN CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK

Prof. Dr. Ahmet Ursavaş, kamuoyunda aşıların yan etkileriyle ilgili çeşitli komplo teorileri üretildiğini, bilimsel dayanağı olmayan açıklamalarla toplumun yanıltıldığını kaydederken, "Birçok komplo teorisi üretiliyor. Oysa en yüksek aşılama sayılarına komplo teorilerinin odağında yer alan Çin ve ABD'de ulaşılmıştır. Dünya çapında 14 Haziran 2021 itibariyle 2. 4 milyar doz uygulandı ve şu anda her gün 33.3 milyon doz aşı uygulanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 12,5'i en az bir doz aşı vurulmuştur. Ülkemizde kullanılan aşıların çalışmalarında ciddi bir yan etki saptanmamıştır. Uygulanan aşılar sonrasında direkt aşıya bağlı ölüm bildirilmemiştir. Covid-19 aşılarının alerji riski grip, zatürre gibi herhangi başka bir aşıdan fazla değildir. Covid-19 aşıları kısırlık yapmaz. Covid-19 aşıları pıhtılaşmayı arttırmaz. Aşı ile alkol kullanımı arasında ilişki yoktur. Gebelere ve emziren annelere Biontech aşısı yapılabilir. Dünyada kalp hastalığı nedeni ile her yıl 17 Milyon insan ölüyor. Rastlantısal olarak, aşılanan bazı kişilerin, kalp rahatsızlığı geçirmesi kaçınılmazdır. Rastlantısal birliktelik aşıya atfedilemez. Bu kadar yüksek sayıda aşı uygulaması ile kalp veya diğer nedenler ile ölüm oranında artış olsaydı, şimdiye kadar çoktan fark edilirdi" açıklamasını yaptı.

SONBAHAR'DA YAŞANABİLECEK YENİ BİR DALGAYI KALDIRAMAYIZ

Prof. Dr. Ahmet Ursavaş, pandeminin sonbaharda yaşanabilecek yeni bir dalganın birçok insanın ölümüne, olası kapanma kararlarıyla da ülke ekonomisinin felç olmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Bu nedenle aşı olmanın bir vatandaşlık görevi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ursavaş, "Bir an önce hiç tereddüt etmeden, sırası gelen her vatandaşın aşı olması gereklidir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.