Hava Durumu

Bursa'da veteriner hekimlerden belediyelere çağrı!

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, belediyelerin halk sağlığını doğrudan ilgilendiren veteriner hekimlikle ilgili alanlarda ve veteriner hekim istihdamında gerekli özeni göstermediğini söyledi. Bolten, '18 belediyeden sadece 4'ünde Veteriner İşleri Müdürlüğü bulunması bu konudaki yetersizliğin en net göstergesidir' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2020 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2020 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da veteriner hekimlerden belediyelere çağrı!

Bolten, veteriner hekimlerin belediyelerde yöneticilik, mezbaha sorumluluğu, sahipsiz hayvanlar için kurulacak rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ve kısırlaştırma görevi, çevre sağlığı (ilaçlama, dezenfeksiyon, vs) yönetiminin yanı sıra hayvan pazarları, balık hallerinde veya gıda denetimlerinde de görev aldığını hatırlattı.

Belediye veteriner hekimlerinin asli görevinin 'koruyucu hekimlik' olduğunu söyleyen Bolten, 'Veteriner hekimler doğrudan 'halk sağlığı' hizmeti verir. Barınak hekimliği hayvan sağlığını korumanın yanı sıra zoonozlar yani hayvandan insana geçen hastalıkları engelleme yolunda büyük önem taşır. Ne yazık ki çoğu belediyede, sadece bir ya da iki veteriner hekimle bu işlerin tamamının yapılmaya çalışılıyor.

Bütçe tamamen imar, arazi, yol gibi 'denetimi' daha zor konular için kullanıldığı için 'Veteriner İşleri Müdürlüğü'' kurmak hiç düşünülmüyor' dedi.

BELEDİYE 'ÖZEL' HİZMET VERMEZ...

Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmuş ve klinik hizmeti veren bazı Belediyelerde de işlerin doğru yürütülmediğini söyleyen Oda başkanı Bolten şunları söyledi:

'Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve tedavisi için alınan ilaç, medikal malzeme ve cihazlar belediyeye gelir sağlamak için sahipli hayvanlara kullanılıyor. Veteriner hekimler 'üstten gelen emirle' kamu malını eş-dost kedi-köpeklerine kullanmaya zorlanıyor. Maalesef hekimlik inisiyatifi yerel yönetimin elinde olan meslektaşlarımız, sırf bu nedenle hayvanseverlerle karşı karşıya geliyor çoğu zaman ve suçlanan meslektaşlarımız oluyor, şiddete uğruyorlar, hatta işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi, belediyelerde veteriner hekimlerin çalışma koşullarını bilmeyen İçişleri Bakanlığı tarafından, belediyelere nöbet sistemi getirilmeye çalışılıyor.'

BURSA'ya HAYVAN HASTANESİ ŞART...

Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, '18 belediyenin bulunduğu 3 milyonluk Bursa'da sadece 4 belediyede Veteriner İşleri Müdürlüğü mevcut. Bursa'da şu anda 300 bini aşkın sahipsiz hayvan var. Belediyelerde ise sadece 50 veteriner hekim istihdam ediliyor. Bu şekilde yol alınamaz. Bir an önce doğru politikalar ve stratejiler üretilmeli.

Şu an Büyükşehir Belediyesi'nin hayvan hastanesi bile yok. İnegöl'deki görevi döneminde ilçeye hayvan hastanesi kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın Bursa'ya da bir hastane kazandırmasını bekliyoruz.

Biz oda olarak hayvan sağlığı, toplum sağlığı ve kent refahı için başta Büyükşehir olmak üzere tüm belediyelerle işbirliğine. bilgi ve birikimimizi paylaşmaya, projeler üretmeye hazır' diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.