Hava Durumu

Bursa dağ köylerinde kurt kabusu

Bursa’nın dağ ilçelerindeki besicilerin başı kurtlarla belada.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2013 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2013 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa dağ köylerinde kurt kabusu

Dağ ilçelerinde sürülere dadanan kurtlar hayvan yetiştiricilerinin kâbusu oldu. Büyükorhan ilçesinde 37 hayvan yetiştiricisi 218 küçükbaş hayvanlarını telef eden kurtların insanlara da korku saldığını ifade etti. Temmuz ayında yaşlı bir kadının kendisine saldıran kurttan ağaca çıkarak canını zor kurtardığını söyleyen yöre halkı, en büyük geçim kaynakları olan hayvancılığın tehdit altında olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.

Bursa Damızlık Koyu Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKY) Başkanı Yıldırım Oran, kurt saldırılarının artması üzerine Büyükorhan’a giderek hayvan yetiştiricilerini dinledi. Besicilerle beraber basın açıklaması yapan Oran, artan kurt popülasyonunun dağ yöresinde hem insanları, hem hayvanları tehdit ettiğine dikkat çekti.
Yörede kurt saldırılarının günlük vaka haline geldiğini belirten Yıldırım Oran, ilçe halkının en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın çok büyük tehlike altında olduğunu savundu.

Oran, “Büyükorhan’da çiftçilerimizin hayvanlarına kurtların saldırması had safhaya ulaştı. 2011 yılında Orhaneli ve civarında kurt saldırısı yönünde ihbarlar gelmeye başladı. Hayvanlara saldıran kurtların tasmalı olduğu, evcil olduğu söylendi, bu durumu yetkililere ilettik. Ancak bir netice alamadık. Orhaneli’ndeki bu saldırıların ardından bu kez son iki yıldan beri Büyükorhan’daki yetiştiricilerden bu yönde ihbarlar almaya başladık. Büyükorhan’daki yetiştiricilerimiz de hayvanlara saldıran kurtların evcil olduklarını, insanlardan kaçmadıklarını, boyunlarında tasma olduğunu söylüyor. Kurt populasyonu nasıl arttı, bu kurtlar nereden geldi bilmiyoruz. Yetkililerin bu hususu araştırmasını istiyoruz’ dedi.

218 HAYVAN TELEF OLDU

Telef olan hayvan sayısının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Başkan Yıldırım Oran, son bir yılda kendilerine ulaşan rakamlara göre sadece Büyükorhan’da 37 yetiştiricinin 218 küçükbaş hayvanının kurtlar tarafından telef edildiğini söyledi. Maddi zararın 500 bin lirayı bulduğunu vurgulayan Oran, “Bu rakam tedir alınmadığı takdirde giderek artacaktır. İnsanlar kurtlar yüzünden tarlalarına, bahçelerine gidemez oldu. Vatandaşlar ayı ve kurt gibi hayvanların vurulamamasından dolayı mağdur durumda. Silah kullanamıyorsun, cezası var. Av Kanunu mevzuatında değişiklik yapılmalı. Devlet vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Mal canın yongasıdır. Devlet bu insanlara sahip çıksın. Bu meseleye bir çare bulunsun’ diye konuştu.

KUDUZ TEHLİKESİ KOL GEZİYOR

Birlik olarak yetiştiricilerin yanında olduklarını da ifade eden Oran, yetiştiricilerin ellerindeki köpeklerle kurtlarla mücadele edemediğini belirterek, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Karacabey Hara’sından 500 adet akbaş ve kangal köpeği talebinde bulunacağız. Ayrıca yetiştiricilere ses dalgası cihazı da temin edilmesi gerekiyor. Kurt saldırıları kuduz tehlikesini de beraberinde getirecektir. Acaba bu kurtlar kasten mi salınıyor, Milli Parklar’da yetiştirilerek ormana mı salınıyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, mevzuat gözden geçirilsin, kurt meselesine bir çare bulunsun’ şeklinde konuştu.

KÖYLÜLER KORKU İÇİNDE

Büyükorhan’da küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapan köylüler de kurt korkusu yüzünden hayvanlarını otlatmaya götüremediklerini dile getirirek, “Yetiştirdiğimiz hayvanları kendimiz kesip ailemizle yiyemezken, kurtlar gelip telef ediyor. Kanunlar yüzünden kurtlara bir şey yapamıyoruz. Devlet bu işe bir çare bulamayacaksa bizi alsın bir ovaya yerleştirsin” diye konuştu.

Karaağız köyünde kurt saldırısından son anda kurtulan 64 yaşındaki Hasene Korkmaz ise, “Son bir ayda kurtlar 20 keçimi telef etti. Bu gidişle elimizde hayvan kalmayacak” diye dert yanarken, hayvan yetiştiricisi Enver Aydemir ise kurtların boynunda tasma gördüğünü iddia ederek, "Kurtların salma olduğunu öğrendik, bazı kurtların boyunlarında tasma olduğunu görenler var. Kurtlar evcil, insan sesine alışkın. Güpegündüz karşımıza çıkıyorlar. Ne köpeklerden, ne insanlardan korkuyorlar" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.