Hava Durumu

Bursa'daki annenin akıl almaz kimlik mücadelesi

Eşinden gördüğü şiddet sonucunda Bulgaristan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan kadının, Bursa İnegöl’de evlendiği eşinden olan, İnegöl doğumlu çocuğuna Türkiye Cumhuriyeti kimliği alabilmek için 16 yıldan bu yana yürüttüğü akıl almaz mücadelesi sürüyor. Nüfus cüzdanı olmadığı için eğitimini tamamlayamayan 16 yaşındaki Hasan ise sürekli önüne gelen eğitim, sağlık ve iş bulma konusundaki sıkıntılarla savaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2014 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2014 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'daki annenin akıl almaz kimlik mücadelesi

Eşinden gördüğü şiddet nedeniyle 1995 yılında Bulgaristan’dan kaçıp Türkiye’ye sığındığını söyleyen 51 yaşındaki Hazel Kirilov, “Kocam beni sürekli dövüyordu. Bende Bulgaristan’dan kaçarak, İnegöl’e gelip Akhisar mahallesinde ikamet eden yakınlarımızın yanına yerleştim. Bir yıl sonra ailem vasıtasıyla tanıştığım Sadık Kirilov ile imam nikahı ile evlendim” dedi.

BABA ADI BİYOLOJİK BABASININ, SOYADI İSE ESKİ EŞİN

1998 yılında imam nikahlı eşi Sadık Kirilov’dan İnegöl Devlet Hastanesinde bir erkek çocuk dünyaya getirdiğini aktaran Hazel Kirilov, “Çocuğum doğduktan sonra bana baba ismi soruldu. Bende baba ismini Sadık olarak söyledim. Fakat çocuğun soy ismi eski eşimin soy ismi olan ‘İbbıan’ olarak kayıtlara geçmiş. Çocuğumun baba ismi, o sıralarda imam nikahı ile evli olduğum Sadık, soy ismi ise ilk eşimin soy ismi olan İbbıan olarak kayıtlara geçmiş” diye konuştu.

MAHKEME BAŞVURUMUZU REDDETTİ

2004 yılında çocuğunun kimliğini çıkartmak için Bulgaristan’a giderek eski eşinden ayrılmak için dava açtığını bildiren Kirilov, “Davayı açtık ve eski eşimden boşandım. Boşandıktan sonra gerekli yerlere müracaat ederek, çocuğuma nüfus hüviyetimi çıkarmak istedim. İnegöl’de nüfus müdürlüğüne başvurduğumda, çocuğun Bulgaristan’a götürülüp oranın vatandaşı olması gerektiğini, daha sonra çifte vatandaş olabileceğini söylediler. Ben de bunun üzerine mahkemeye dava açtım. Mahkeme kararı da önce Bulgaristan nüfusuna kayıtlı olması yönünde çıkınca, Bulgaristan konsolosluğuna gittim. Gerekli bilgileri verdim. Konsoloslukta görevliler, çocuk İnegöl’de doğduğundan, Türkiye nüfus hüviyeti alması gerektiğini söylediler. Onlar Türkiye’de kaydettireceksin, burada da Bulgaristan’da kaydettireceksin diyorlar. Arada kalıp, ne yapacağımızı şaşırdık” şeklinde konuştu.

EŞİMLE RESMEN EVLENDİM AMA YİNE T.C. KİMLİĞİ VERİLMİYOR

Bulgaristan’daki eşinden boşandıktan sonra İnegöl’deki imam nikahlı eşi Sadık Kirilov ile resmi nikahla evlendiğini belirten dertli anne Hazel Kirilov, “Benim T.C. kimliğim var. İnegöl’de dini nikah ile evlendiğim eşimle, daha sonra resmi evlilik yapmamıza, resmi nikahlı olmamıza rağmen, bir türlü çocuğumuza kimlik çıkartamadık. 16 yıldan bu yana mücadele veriyoruz. Ama bütün müracaatlırımız başarısızlıkla sonuçlanıyor. Hastanede doğumun ardından yaşanan yanlışlığın hatasını halen çekiyoruz. Özellikle de askerlik çağı yaklaşan ve şuanda kimliksiz yaşayan oğlumuz büyük sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİMDEN ENDİŞELİYİM

Çektiği sıkıntılar yüzünden artık bunalım derecesine gelen anne Hazel Kirilov’un 16 yaşındaki oğlu Hasan ise “Şuanda idareten bir işte geçici olarak çalışıyorum. Yarın ne olacağım belli değil. Oysa, benim çalışmam gerekmiyor, eğitim görmem gerekiyor. Okula giderken bana kimlik soruluyordu. Şu an hastalansam bana sağlık kuruluşu yardımcı olamaz. Çünkü, benim kimliğim yok ve kayıtlara göre yaşayan biri değilim. 16 yaşına geldim ama hiçbir resmi kaydım yok. Resmi kayıt olmadığı için okuyamıyorum. İlkokul ve Ortaokulu ‘Hasan Kurtuluş’ ismi ile tamamladım. Fakat SBS’ye girdim. Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesini kazandım. Kimliğim olmadığı için okula kaydımı yaptıramadım. Bu durum eğitimimi engelliyor. Ben üniversite tahsilimi de tamamlayıp, vatani görevimi yapmak ve iyi bir iş sahibi olmak istiyorum. Türkiye’de İnegöl’de doğmuş olmama rağmen, neden Bulgaristan kimliği almam isteniyor anlamış değilim. Ben Türküm ve Türk vatandaşı olarak kimliğimi istiyorum. İçinde bulunduğum durum nedeniyle büyük üzüntü duyuyorum. Geleceğim için endişeliyim. T.C. kimliğimi alabilmem için tüm yetkililerden destek bekliyorum” dedi.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.