Hava Durumu

Bursa'daki bu köy 700 yıllık geleneğini yaşatıyor

Bursa'nın "Dağ Yöresi" ilçelerinden Orhaneli'ye bağlı Sırıl Köyü'nün sakinleri, 700 yıllık geleneklerini bugün de yaşatıyor. Bu köye gelen misafirler, adeta bir devlet büyüğü edasıyla karşılanıyor ve sayısız ikramla uğurlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2014 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2014 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'daki bu köy 700 yıllık geleneğini yaşatıyor

 İlçe merkezine 25 kilometre uzaklığındaki köye, "tam olarak bilinmeyen bir olay üzerine sır sakladığı" için "Sırıl" adı verildi.

Kuruluşu 700 yıl öncesine uzanan köy, tarihi geçmişinin yanı sıra gelenek ve göreneklerini kaybetmemekle dikkati çekiyor.

Bu köye gelen misafirler, adeta bir devlet büyüğü edasıyla karşılanıyor ve sayısız ikramla uğurlanıyor.

Kadınların yaptığı gözlemeleri yiyen, yayık ayranları içen konuklar, bir köylünün söylediği türküleri dinlerken kızların halk oyunlarını izliyor. Sıcak çaylarını da içen ziyaretçiler, kendileri için hazırlanmış yiyecekler hediye edilerek tüm köylünün katılımıyla uğurlanıyor.

Büyük ağaçlardan oluşan ormanların arasında şirin bir köy olan Sırıl'da, yüzyıllar öncesinden kalma düven, saban ve bunun gibi birçok eşya, köy meydanında sergileniyor. Böylece "köydeki çocuk ve gençlerin, tarihini ve atalarını unutmaması" amaçlanıyor.

Neredeyse haftanın her günü aynı meydanda beraber vakit geçiren kadınlar; mısır, keşkek ve gözleme yapıyor, sohbet edip eğleniyor.

Yöre sakinlerinden Alaaddin Rüzgar (64), köylerinin 700 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Hayvancılıkla ayakta durmaya çalıştıklarını belirten Rüzgar, "Arpa ve buğday üretimiyle ekmeğimizi kazanıyoruz fakat son zamanlarda vişne ve kiraz ile tanındık. Birçok firma ve ziyaretçi, kirazlarımız için köye geliyor. Kiraz bizim için iyi bir geçim kaynağı oldu" dedi.

Rüzgar, Sırıllıların en büyük özelliğinin, hangi koşulda olursa olsun asırlar ötesinden taşıdıkları gelenek ve göreneklerinden vazgeçmemesi olduğunu vurguladı.

Özellikle dini bayramlarda, cemiyetlerde kadınların toplu halde gözleme yaptığını, ayran ve çay hazırladığını dile getiren Rüzgar, "Yabancılara karşı çok misafirperveriz. Atalarımızdan ne gördüysek onu hiç bırakmadık. 700 yıldan bu yana gelenek ve göreneklerimizle ayakta durmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.