Hava Durumu

Bursa'daki kooperatiften Türkiye'de bir ilk

İnegöl'de Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, tarım alanında 1957 yılında kurulan ve uluslararası sertifika kuruluşu olan Nepcon'dan 'Sürdürülebilir Çiftçi Sertifikası' alan Türkiye'deki tek kurum oldu. Sertifika sayesinde ihracat yapması kolaylaşan kooperatif, Hollanda'nın ardından Fransa'ya da 20 ton ürün ihraç etmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2019 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2019 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'daki kooperatiften Türkiye'de bir ilk

Konu hakkında açıklama yapan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, "Aldığımız sertifika Türkiye'de bir ilktir. Bu sertifika kalkınmış ülkelerde mevcuttur. Bizim gibi kalkınmakta olan tarımla iştigal eden ülkelerde bazı çalışmalar yapılıyor ama kriterlere çok ağır olduğu için başarıya ulaşan sayısı çok azdır. Mesela şunu örnek verebilirim; üniversite seviyesindeki soruları ilkokul seviyesinde ki insanlara sorarak karşılığını almak istiyorlar. Onun için biraz zorluğu vardır. Ama biz bunu aştık. Kısa zamanda bu eğitimleri verdik. Bundan dolayı mutluyuz ve gururluyuz. Önümüzdeki yıllarda ülkemize ve çiftçilerimize daha faydalı olacağımıza inanıyorum" dedi.

"20 GÜN BOYUNCA DENETİMLER YAPILDI"

Alınan sertifika ile ihracatın daha da kolaylaşabileceğini ifade eden Başkan Uğur sertifika sürecini anlattı. Uğur, "Türkiye'de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gıdada ve yönetimde belgeler veriyorsa, tarımda merkezi Danimarka'da olan NEPCON firmasından alınan belgeden sonra Avrupa'da gıdayla ilgili üretim yapan firmalar sertifikalı ürün ürettiklerinde 25 cent daha fazlasına satabiliyorlar. Onun için Türkiye'de de iyi tarım dediğimiz ve bugün aldığımız 'Sürdürülebilir Çiftçi Sertifikası' bütün dünyada istenilen, aranılan, çiftçilerin bu kurallara uyarak ürün yetiştirmesini istedikleri için bizim Hollanda'ya ürün verdiğimiz İmproba firması bize bunu önerdi ve dedi ki, 'Siz sertifikalı ürün yetiştirirseniz biz hem sizin fiyatlarınızı yükseltiriz hem de biz bundan istifade ederiz.' Sertifika çalışmalarında Temmuz ayında başladık. Uluslararası bir firmadan eğitimler aldık. Eğitimler sonrasında Nepcon firmasından iki tane denetmen gönderdiler. 20 gün boyunca denetimler yapıldı. Rapor doğrultusunda Nepcon firmasında 19 Aralık Perşembe günü sertifikamız geldi" diye konuştu.

"İHRACATIMIZ DAHA KOLAY OLACAK"

Sertifikanın maliyetinin yaklaşık 50 bin lira olduğunu kaydeden Başkan Uğur, "Bu bize ne getirecek? Toprağın hazırlanması, gübrelenmesi, ilaçlanması, hasadı. Bu çalışmanın çevreye ve insanlara zarar vermemesi için uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyduğunuzda bu sertifikayı alıyorsunuz. Bunun her yıl tetkiki vardır. Denetleme geldiklerinde herhangi bir eksiğimiz olursa sertifikayı iptal ediyorlar. Bu nedenle biz bu çalışmayı sadece Kulaca mahallesinde değil, kooperatifimizin bölgeden aldığı mesela Yenişehir'in köylerinde, Mustafa Kemalpaşa'nın köylerinden ürün aldığımız çiftçilere eğitimler yaparak ve denetleyerek bu duruma gelindi. 32 çiftçimize bu eğitimler verilmişti. Önümüzdeki yıllarda bu sayı artacak. Çünkü kendi yöremizde domates, biber ektirerek sertifikalı ürün alırsak, ihracatımız daha kolay olacaktır" ifadelerini kullandı.

FRANSA'YA İHRACAT BAŞLADI

Hollanda'nın ardından Fransa'ya ihracat yapmaya başladıklarını belirten Uğur, "Bu sene yaptığımız çalışmalar neticesinde Fransa'ya 1 TIR dolusu kutu salça gönderdik. 20 tonluk ürünümüz orada çok beğenildi. Devamını istiyorlar. Bu sene devamını veremeyeceğimiz için önümüzdeki yılda anlaşmaya gelecekler. Bizim için Fransa kapısı da açılmış oldu. Bu çalışmalarımızın diğer çiftçilere de, kooperatiflere de örnek olmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin tarım ihracatının çoğalmasını istiyoruz. Ve bu çoğalan ihracattan gelen dövizin direk Türkiye'ye geldiğini, bunun da önemli olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.