Hava Durumu

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Albayrak: "Bu tartışmalara çözüm ortak akıl"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Müftülük binasının arsası ile ilgili tartışmalara yönelik yeni bir öneri sundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2020 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2020 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Albayrak: "Bu tartışmalara çözüm ortak akıl"

Başkan Albayrak, tartışmaların Bursa'nın çarpık yapılaşma, ulaşım, su, sanayi, tarihi kimlik, doğal güzellikleri ve verimli ovaları ile ilgili sorunlarının çözülmeyeceğine dikkat çekerek, "Hanlar bölgesinin ön plana çıkartılması, turizm, tarımsal problemler, kentimizin deprem riskinin giderilmesi, trafik sorunun çözümü, hava ve çevre kirliliği gibi belli başlı problemlerimiz neredeyse bütün siyasetin programında ve gündeminde. Ancak bir türlü ortak akılda birleşerek harekete geçemedik. Amaç 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nı genişletmek ise söz konusu arsada yapılacak olan bina ile birlikte meydanın sağındaki ve solundaki mevcut binalar kamulaştırılırsa çok daha güzel bir meydan oluşacağı açıktır. Hedef kentimizin tarihi dokusunu ön plana çıkarmak ise Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda kentin bütün dinamiklerinin dahil olacağı bir dizi çalışmayla "Hanlar Bölgesinin Ön Plana Çıkartılması Projesi" hazırlanır. Bu arsa da o plan çerçevesinde değerlendirilir. Kentin yararına olan böyle bir projeye Müftülük dahil kimsenin olumsuz bakacağını düşünmüyoruz" dedi.

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, kent gündeminin tartışılan konularından 15 Temmuz Şehitler Meydanı'ndaki Müftülük binasının arsası ile ilgili değerlendirmelerde ve önerilerde bulundu. Tartışmalara yeni bir bakış açısı getiren Başkan Albayrak, şu açıklamayı yaptı;

Büyük bir imparatorluğun temellerinin atıldığı, daha sonra da başkentliğini yaptığı kadim şehrimiz Bursamızda son günlerde gürültüsü gerçekten çok çıkan ancak sonucu Kentimizin geleceğini pek fazla etkilemeyecek olan bir konuyu bütün kamuoyu konuşur hale geldi. Eski Müftülük binasının arsası ve yerine yapılması planlanan 3,5 katlı bina sorun oluşturdu. Bu bina yapılmazsa kentin sorunları çözülecekmiş gibi bir algı oluşmaya başladı herkeste. Ulu Cami'nin minarelerini görmekten tutun da 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nın genişletilmesi hatta o bölgedeki trafiğin çözülmesi gibi konular bu arsayla ilişkilendiriliyor. Üstelik olumsuz örnek olarak bütün Türkiye'de konuşulan Doğanbey Projesi'nin yapıldığı alan 500 metre yakınında iken. Oysa gerçek şu ki kentimiz 4 milyon olma yolunda ilerleyen nüfusu, sanayisi, tarihi kimliği, doğal güzellikleri ve verimli ovaları ile ön planda iken yavaş yavaş bu özelliklerini kaybediyor.

"KENTİN TÜM SORUNLARI HALA ÇÖZÜLEMEDİ"

Çarpık ve kaçak yapılaşma sonucu sağlıksız bir kent haline dönüşüyor Bursa. Pandemi dolayısıyla yavaşlayan; hatta durma noktasına gelen trafik sebebiyle havası doğal yollarla temizlenmese kirli hava solumaya devam edeceğiz. Yeşil kayboluyor. Verimli ovaları ve toprakları yok oluyor. Su'dan ibaret olan şehrimiz kuyu suları da olmasa susuzluk çekecek hale geldi. Hanlar Bölgesi dahil kentin tarihi kimliğini ön plana çıkartamadık yıllardır. Bütün bunların yanında çarpık ve kaçak yapılaşma sonucu insan hayatının tehdit eden depreme dayanıksız yapı stoku olduğu gibi duruyor. Trafik, sorun oluşturmaya devam ediyor.

"RESMİN BÜYÜĞÜNÜ GÖRMEK GEREK"

Bir türlü resmin büyüğüne bakamadık. Aslında bütün kamuoyu bu sorunları münferit olarak dile getiriyor. Hanlar bölgesinin ön plana çıkartılması, turizm, tarımsal problemler, kentimizin deprem riskinin giderilmesi, trafik sorunun çözümü, hava ve çevre kirliliği gibi belli başlı problemlerimiz neredeyse bütün siyasetin programında ve gündeminde. Ancak bir türlü ortak akılda birleşerek harekete geçemedik. Bütün bu sorunlar dururken her şey geldi 500 metrekare arsada yapılacak binaya kilitlendi kaldı. Gerçek şu ki bizim elle tutulur projeler üretmeye ihtiyacımız var. Bu projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Siyasi çekişmelerden arındırılmış, hep birlikte ortak akılla kentimizin geleceğini planlamalıyız. Bu bizim görevimiz. Başta siyaset kurumları olmak üzere herkesin görevi.

"HEDEF YAŞANABİLİR BİR KENT OLUŞTURMAK OLMALI"

Yaşanabilir bir kent oluşturma hedefi doğrultusunda bilimsel veriler ışığında birlikte çalışmaya başladığımızda görülecektir ki kent estetiğine uygun yapılar yapılacak, estetik yoksunu sağlıksız yapılar yıkılacak; dolayısıyla arzu edilen hedeflere ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Şayet bunu başaramazsak; kayıkçı kavgasına devam edersek gelecek nesiller bizi nasıl anımsayacaktır düşünmek bile istemiyoruz.

"AMAÇ MEYDANI GENİŞLETMEK İSE ÇEVREDEKİ BİNALARDA KAMULAŞTIRILMALI"

Konu özeline gelecek olursak; amaç 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nı genişletmek ise söz konusu arsada yapılacak olan bina ile birlikte meydanın sağındaki ve solundaki mevcut binalar kamulaştırılırsa çok daha güzel bir meydan oluşacağı açıktır. Hedef kentimizin tarihi dokusunu ön plana çıkarmak ise Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda kentin bütün dinamiklerinin dahil olacağı bir dizi çalışmayla "Hanlar Bölgesinin Ön Plana Çıkartılması Projesi" hazırlanır. Bu arsa da o plan çerçevesinde değerlendirilir. Kentin yararına olan böyle bir projeye Müftülük dahil kimsenin olumsuz bakacağını düşünmüyoruz.

Sonuç olarak; Bursa ile ilgili sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi inşaat mühendisliği mesleği temelinde sayısal, bilimsel ve teknik verilerle defalarca kamuoyu ile paylaştık; paylaşmaya da devam edeceğiz. Ancak bugün düşüncelerimizi sade bir dil ile ifade etmeye çalıştık. Umuyoruz ki ortak akıl galip gelir. Tek hedef sağlıklı bir kent planlamak olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.