Hava Durumu

Bursa iş dünyası: Büyümemizi 2021'de de sürdüreceğiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2020 yılı büyüme oranını yüzde 1.8 olarak açıkladı. TÜİK, yılın 4. Çeyrek büyümesinin de yüzde 5.9 olduğunu duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa iş dünyası: Büyümemizi 2021'de de sürdüreceğiz

2020'nin 3. çeyreğinde yüzde 6.7, 4. çeyreğinde ise yüzde 5.9 oranlarıyla büyümesini sürdüren Türkiye bu oranlar ile OECD ülkelerinden pozitif ayrışırken, Bursa iş dünyası temsilcileri pandemiye rağmen büyümenin önemli bir başarı olduğunu ifade ettiler.

Büyümenin 2021 yılında da devam edeceği görüşünde olan Bursa iş dünyası temsilcilerinin değerlendirmeleri şöyle:

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat TUNAKAN:

Türkiye 2020'de büyüme açısından OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada. Yılı büyüyerek tamamlayan az sayıda ülkeden biriyiz. Pandeminin bitmesinin de yakın olduğunu düşünüyorum, haliyle bu veriler önümüze daha iyi bakmamızı daha umutlu olmamızı sağlıyor.

BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ER:

Pandemi her ne kadar çeşitli sıkıntılara neden olduysa da bu büyüme rakamlarının Türk sanayicisinin, iş insanının önemli bir başarısıdır. Alınan ekonomik tedbirlerle beraber, 2021 yılının daha iyi geçeceğine gönülden inanıyorum.

Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin DURMAZ:

Pandeminin bütün olumsuzluklarına rağmen ülkemizin 2020 yılını yüzde 1.8 oranında büyüme ile kapatmış olması önemli bir başarı. Pek çok OECD ülkesinde ekonomiler küçülürken bizim son iki çeyrekte sırasıyla yüzde 6.7 ve yüzde 5.9 oranlarında büyümeye devam ediyor olmamız göz ardı edilmemelidir. Bu zamanında alınan doğru kararların etkisi ile Türk sanayicisinin iş adamının başarısıdır. Yine el birliği ile çalışarak bu büyümeyi devam ettirmemiz gerekiyor.

BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer YILDIZ:

Büyüme verileri elbette memnuniyet verici. 2020 yılını dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere ve pandemiye rağmen hasarsız atlattığımızı düşünüyoruz. Sektör olarak da üretim anlamında hareketlilik başladı. 2021'den daha umutlu olduğumuzu söyleyebilirim.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat KAYA:

Bu büyüme verileri beklediğimiz bir gelişmeydi. Sanayi üretim endeksindeki artış, büyümenin işareti oldu. Temennimiz bunu giderek daha da artarak devam etmesidir. 2021 yılı Türkiye için atılım yılı olacaktır. Özelikle 2021'in 2'nci çeyreğinden itibaren büyümemizin gözle görülür bir şekilde artacağına inanıyoruz.

GÖRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Engin ÇETİNER:

Salgından dolayı 2020 yılını büyüme hedeflerimizin gerisinde kapatsak da, bu hedefi küresel krize rağmen 1,8 büyüme rakamıyla tamamladık. Bu da gösteriyor ki salgın döneminde Avrupa eksilerde kapatırken bizim artıda kapatmamız, salgın döneminde çalıştığımızı ve başarılı olduğumuzu gösteriyor.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ANDIÇ:

Türkiye ekonomisi 2020'de yüzde 1.8, geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 5.9 büyüdü. İnşaat sektörüne baktığımızda 2020'de yıllık olarak maalesef yüzde 3,5'lik bir daralma var. Yıl içerisinde konut kredi faizlerinin ve ticari faizlerin yüksek olmasından dolayı satışlar azaldı. İnşaat maliyetlerindeki artışlar da çok yüksek oldu. Dolayısıyla bunlar da beraberinde sektörde bir daralma oluşturdu. Bu daralmanın işsizliğe olumuz etkileri olmaması için alınacak tedbirlerle sektörün büyümesi sağlanmalıdır.

Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın TOY:

Pandemiye rağmen dünyada güçlü ülkeler arasında olduğumuzu bu veriler bir kez daha gösterdi. Daha önceki değerlendirmelerimde 'tünelin ucu gözüktü' demiştim, şimdi ise 'tünelden çıkışımız başladı' şeklinde bir yorumum olabilir. 2021 yılında daha ileriye doğru gideceğiz. 2021 yılı 2020'den daha iyi olacaktır.

NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol GÜLMEZ:

Ülkemiz diğer ülkelerinden farklı. Pandemi birçok sektörü ama sanayiyi pek etkilemedi. Ülkemizde otomotiv sektörü, tekstil ağırlıkta. Bunlardaki artışlara baktığımızda pandeminin kötü etkilediği dönemlerdeki telafisini gerçekleştirmiş olduk. Çin tarafından tedarik zinciri yavaş yavaş doğu Avrupa'ya bizim ülkemize kayıyor. Bunun da faydası olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra da reel sektörün desteklenmeye devam etmesiyle büyümeyi sürdürebileceğimizi ifade edebilirim.

TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal ŞERBETÇİOĞLU:

TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamları moral verici. Sanayi üretim endeksinden sonra büyüme oranlarındaki pozitif seyrin devam etmesi, ülkemiz ekonomisinin gücünü bir kez daha ortaya koymuştur. Çalışmayı, üretmeyi sürdürmemiz gereken bir dönemdeyiz. Pandeminin olumsuz etkilerinin sona ermesiyle, 2021 yılı hedeflerimizi gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.