Hava Durumu

Bursa Kent Konseyi'nde demokrasi örneği

Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, 24 Haziran'da gerçekleşecek genel seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olduğu için görevinden ayrıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2018 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2018 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Kent Konseyi'nde demokrasi örneği

Bursa Kent Konseyi Genişletilmiş Olağanüstü Yürütme Kurulu Toplantısı, Merinos AKKM Muradiye Salonu'nda gerçekleştirildi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, 24 Haziran'da gerçekleşecek genel seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olduğu için görevinden ayrıldığını açıkladı.

Yılda 2000 etkinlik
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, kent konseylerinin 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 76. Maddesi uyarınca hemşehrilik/kentlilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim gibi ilkeler doğrultusunda çalıştığını, kısacası kent konseyleri katılımcı demokrasi ve birlikte yönetimin Türkiye'deki en güzel örneği olduğunu söyledi. Bursa ise katılımcı demokrasinin en güzel örneği olan kent konseyini bir Türkiye markası haline getirdiğini ifade eden Çepni, Bursa Kent Konseyi'nin seçilmiş başkan ve yürütme kurulu, kamu kurumları, üniversiteler, muhtarlar, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 450 kurumsal katılımcıları, 5 meclis, 30 çalışma grubu ve onbinlerce gönüllüsü ile Türkiye'nin en büyük kent konseyi olduğunu vurguladı. Bursa Kent Konseyi'nin şehrin adeta ortak aklı ve pusulası olduğunu belirten Çepni, "Bursa Kent Konseyi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destek ve katkılarıyla yılda 2000'nin üzerinde etkinlik yapabilen Türkiye'nin sahasında en güçlü ve en aktif Kent Konseyi'dir. Hiç şüphe yok ki bu büyük gücün arkasında aslında gönüllülerin büyük katkısı var. Bursa Kent Konseyi yürütme kurulu, aslında Bursa'yı temsil ediyor. Muhtarlarımızın da olduğu zengin ve geniş kitlelere hitap eden bir yapımız var. Kadın Meclisimiz, Engelliler Meclisimiz, Çocuk Meclisimiz, Gençlik Meclisimiz var. Ve bunlara ilaveten geçen hafta kurduğumuz Yabancılar Meclisi ile Türkiye'de bir ilke daha imza attık. Çeşitli nedenlerle bu şehirde yaşayan başka ülkenin pasaportunu taşıyan arkadaşlarımızla dostlarımızla beraber soluduğumuz bu şehrin meselelerine kafa yormak adına Yabancılar Meclisi'ni kurduk" dedi.

'Birlik ve beraberlik soframız günlerce sürdü'
Bursa Kent Konseyi'nin kültürden sanata, eğitimden sağlığa gibi birçok farklı alanda çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren Çepni, yakında zamanda yaşayan 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin halkın sağduyusu ile bertaraf edildiğini söyledi. 15 Temmuz sonrası Bursa Kent Konseyi'nin birlik ve beraberliğin sağlamasında aktif rol oynadığını ve demokrasi nöbetleri süresince meydanlarda olduklarını anlatan Çepni, "15 Temmuz'da hayatını kaybeden şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara geçmiş olsun diyorum. 15 Temmuz'da hepimizin hatırladığı gibi birlik ve beraberlik sofralarımız günlerce devam etti. Ve Bursa Kent Konseyimizin öncülünde düzenlenen demokrasi ve bayrak yürüyüşüne toplumun herkesiminden on binler katıldı" şeklinde konuştu.

'Gönül coğrafyamızı unutmadık'
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, yaptığı açıklamanın devamında geçmişe her zaman sahip çıktıklarını dile getirdi. Bursa Kent Konseyi'nin geçmiş dönem başkanı Semih Pala'yı rahmetle andığını söyleyen Çepni, "Semih Pala'yı elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz 2015 Eylül ayından sonra geçen süreç içerisinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen seçimlere katıldım ve Bursa Kent Konseyi Başkanlığına seçildim. O tarihten itibaren de Bursa Kent Konseyi'nin tüm kazanımlarını koruyarak çıtayı daha yukarılara taşımaya gayret ettik. BursaFotoFest'i Dünya'nın ilk beş fotoğraf festivali arasına soktuk. Artık oda bir dünya markası haline geldi. Diğer taraftan Bursa'ya bir festivali daha kazandırdık. Geleneksel El Festivalimizin bu yıl üçüncüsünü düzenledik. 35 şehirden 82 farklı sanat dalında onlarca sanatçıyı ağırladığımız festivalde bu yıl ilk defa gönül coğrafyamız olan Kırcaali'den, Gümülcine'den ustalarımızı da aramıza kattık. İnşallah önümüzdeki yıllarda artık Buhara'dan Semerkant'tan ustalarımız aramıza katılacak. Geçmişi bilmeyen geleceğe yön veremez. Bursa bir çınar gibi. Kökü mazide dalları atide bir çınar gibidir. Burada Balkanlardan Kafkaslara tüm gönül coğrafyamızdan insanlar yaşıyor. Kader birliği yaptığımız tüm halkımızla birlikte yaşıyoruz. Bin yıldan beri Anadolu topraklarındayız. Bazen Bursa'dayız, bazen Kafkaslardayız, bazen Karadeniz'deyiz ama hep Bursayız biz. Dolayısıyla Bursa'nın Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincinde farklı bir yeri var. Bu noktada Türkiye'de ilk defa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci sempozyumunu da 2016 yılında gerçekleştirdik. 40'ın üzerinde üniversiteden akademisyen sempozyuma katıldı. Bu şehir buna da öncülük etti. Yani Bursa kimliği gerçekten bir Türkiye Kimliği gibi bir kimlik. Bir Bursalı olmaktan da her zaman şeref ve onur duyuyoruz. Ayrıca 'Doğumuna sahip çık' gibi çok önemli bir Türkiye projesini hayata geçirdik. Türkiye'de çok önemli bir konu olan normal doğum ile ilgili olan süreçteki sıkıntıları normalleştirmek adına bir dizi etkinlikler yaptık. Gerçekten bu bir Türkiye projesi haline geldi. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum" diye sözlerini tamamladı.

'Her veda yeni bir başlangıçtır'
Türkiye'nin 24 Haziran seçimleri ile beraber erken seçim sürecine girdiğini belirten Çepni, seçimlerin demokratik ülkelerin vazgeçilmezleri olduğunu söyledi. Seçimlerin kişilerin yönetimlere katkı yaptığı zamanlar olduğunu anlatan Çepni, "Elbette bu günlerde Türkiye'mizde demokrasinin taçlandığı zamanlar. 24 Haziran'da ülkemiz hem başkanlık sistemine geçiş yapacak hem de milletvekilleri seçimlerini gerçekleştirecek. Bu anlamda Bursa Kent Konseyi yine farkını ortaya koyuyor aslında. Biz her zaman söylüyoruz Bursa Kent Konseyi, şehrin ortak aklı ve ortak pusulası. Bu şehre değer veren tüm gönüllüler Bursa Kent Konseyi'nde. Burası birlik, beraberliğin ve uzlaşmanın adresi. Geçmişten beri böyle geldi, inşallah bundan sonrada böyle devam edecek. Benden önceki dönemde yürütme kurulu üyelerimizden Ceyhun İrgil, yürütme kurulundan istifa ederek yine bir seçim zamanında aday adayı olmuş ve Cumhuriyet Halk Partisinde milletvekili seçilmişti. 24 Haziran seçimlerine giderken gene yürütme kurulu üyelerimizden Lütfi Taşçı, Milliyetçi Hareket Partisi'nden aday adayı oldu. Yine yürütme kurulu üyelerimizden Cemil Tekin, Gençlik Meclisi Başkanımız Kıvanç Cakalıoğlu ve Geçmiş dönem milletvekillerimizden Şairler Yazarlar Çalışma Grubu temsilcimiz Faruk Anbarcıoğlu'da AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Son olarak bende AK Parti'den milletvekili aday adayı oldum. Görüldüğü gibi Bursa Kent Konseyi'nin yürütme kurulu üyeleri farklı görüşlere farklı siyasi partilere mensup arkadaşlardan oluşan büyük bir zenginliği gösteriyor aslında. İşte böyle bir güçlü yapının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Elbette önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'de kent konseyinin büyümesinde gelişmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Dönemimizin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş'da kent konseylerine önem veren değer veren bir belediye başkanımız. Oda göreve başladığından itibaren Bursa Kent Konseyine büyük destekleri oldu. Ben ona da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Elbette bir teşekkürü de Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu'na yapmak istiyorum. Zira kendisi de çalışmalarımıza katılarak bizlere destek oldu. Bursa Kent Konseyimizim yürütme kurulu üyelerine, çalışma grubu temsilcilerine ve onbinlerce gönüllüsüne de teşekkür ediyorum. Tüm bu faaliyetleri halkımıza aktarmada bizlere destek olan Bursa medyamızda teşekkür ediyorum. Bursa Kent Konseyi mutfağında çalışan değerli arkadaşlarıma Yerel Gündem Şube Müdürümüz Mahmut Turunç'a, Genel Sekreterimiz Murat Başlar'a ve kent konseyi personeline teşekkür ediyorum. Elbette her veda yeni bir başlangıçtır. Hiçbir yasal zorunluluğumuz ve böyle bir mecburiyetimiz olmadığı halde bizler de Bursa Kent Konseyi'nin tarafsızlık durumuna leke düşürmemek, siyasetin hararetleneceği bu dönemde farklı anlaşılmalara sebep vermemek için bir ara vermek adına bu görevlerimizden ayrılıyoruz. Arkadaşlarımızın daha önceden verdiği istifa dilekçelerini bugün yürütme kurulumuza sunuyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.