Hava Durumu

Bursa Milletvekili Karabıyık: MEB'in kitapları yetersiz

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın bazı niteliksiz ya da yetersiz kitapları nedeniyle kaynak ya da yardımcı kitap ihtiyacı duyan ve gelir yetersizliği nedeniyle bu kitapları edinemeyen öğrencilerin durumunu gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2020 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Milletvekili Karabıyık: MEB'in kitapları yetersiz

CHP'li Karabıyık, "Milli Eğitim Bakanlığı her fırsatta öğrencilere ücretsiz kitap verdiğini dile getirmektedir. Ancak eğitimciler, içerik olarak yetersiz olan bu kitaplara ek olarak nitelikli kaynak kitaplara ihtiyaç duymaktadır, özellikle uzaktan öğretim sürecinde kitapların yetersizliği nedeniyle eğitimciler ek kaynaklara yönelmek zorunda kalmaktadır" sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.

AK Parti'nin sınav odaklı eğitim politikaları nedeniyle öğretmen ve öğrencilerin yardımcı kitap kullanmak zorunda kaldığını belirten Karabıyık, "18 yıllık AK Parti iktidarında öğretim programlarında yapılan değişiklikler, Talim Terbiye Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi ve içerisinin boşaltılması MEB'in kitaplarının niteliğini yok etmiştir. Bunun yanı sıra e-içeriklerle ilgili Talim Terbiye Kurulu devre dışı bırakılmıştır. 2018 yılında yayımlanan Elektronik Eğitim İçeriği Temin Süreci Yönergesi ile e-içerik hazırlanması ve kontrol edilmesi yetkisi Talim ve Terbiye Kurulundan alınmış ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Bu nedenle şu an EBA da yayınlanan içeriklerin hiçbirinin denetimi Talim Ve Terbiye Kurulu tarafından yapılamamaktadır. Talim Terbiye Kurulunun devre dışı bırakılması sonucu e-içerik ve ders kitaplarında nitelik yok olmuştur. 2006 yılında Talim Terbiye Kurulu'ndan istifa eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu kurulun neden önemli olduğunu bilmelidir" açıklamasında bulundu.

Velilere ek mali yük getiren ve yardımcı kitap kullanımına sebebiyet veren uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunan Lale Karabıyık, "Zaten gelir yetersizliği olan aileler için, yardımcı kitaplar aile bütçesine ciddi bir yük getirmektedir. Yardımcı kitapları alabilen aileler ile alamayan ailelerin çocukları arasında makas açılmakta, eğitimde zaten var olan fırsat eşitsizliği bir de bu şekilde derinleşmektedir. Eğitim kitapları ücretsiz olmalı diyoruz; ancak içi boşaltılmış ve yetersiz kitapların ücretsiz verilmesi, eğitimin sorunlarını çözmüyor. Bu nedenle, çocuklarımızın nitelikli ve eşit eğitim imkanına erişimi için gereken tedbirleri almalıdır. Talim Terbiye Kurulu yeniden yapılandırılmalı ve tüm ders kitapları uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından incelenerek, nitelikli içeriklerle hazırlanmalıdır" sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.