Hava Durumu

Bursa'nın ciğerleri alev alev!

Bursa'nın Merkez Osmangazi İlçesi Aksungur Köyü'nün ormanlık alanında başlayan daha sonra Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri'nin ormanlık alanlarına da sıçrayan yangın rüzgar nedeniyle büyüdü. Çağrışan Köyü'ndeki ormanlık alana yakın evler boşaltdı. Sabah saatlerinde ise yangın, kontrol altına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2015 08:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2015 08:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın ciğerleri alev alev!
Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Gündoğdu Mahallesi yakınlarında çamlık alanda çıkan orman yangınına rüzgar nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyor. Aksungur Köyü’nün ormanlık alanında başlayan orman yangını, Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri’nin ormanlık alanlarına da sıçradı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Coşkun, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 15.00 sıralarında Mudanya'nın Göynüklü ve Gündoğdu mahalleleri arasındaki kırsal alanda yangın çıktığını hatırlattı.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Coşkun, hem Büyükşehir Belediyesi hem de Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekiplerince yangına müdahale ettiğini belirterek, "10 kadar arazözümüz var, 1 tane kendi helikopterimiz var, civar illerden de helikopterler yolda şu an. Rüzgar hızla devam ediyor, alevler atlama yapıyor, çok büyük bir yangın. İnşallah kısa sürede söndürmeye çalışacağız" dedi.

"TEHDİT OLMAKTAN ÇIKTI"

Coşkun gece saatlerinde yaptığı açıklamada ise Mudanya ilçesindeki orman yangınının poyrazın dinmesiyle yerleşim birimleri için tehdit olmaktan çıktığını belirterek, "Bursa'nın yanı sıra Balıkesir,Bilecik ve Yalova'dan gelen ekiplerle yangını söndürme çalışması sürüyor. 50 hektarlık alanda etkili. Son yıllarda Bursa'daki büyük yangınlardan birisi" dedi. 

Poyrazın gece geç saatlerde etkisini kaybetmesinin önemine işaret eden Coşkun, "Yangını ormanlık alanın ibreli olması ve poyraz büyüttü. 40 ev yangın sebebiyle boşaltıldı. Ancak alınan tedbirlerle yangın yerleşim birimleri için tehdit olmaktan çıktı. İhtiyatlı davranıyoruz. Eğer rüzgar şiddetini arttırmazsa sabaha kadar kontrol altına almayı düşünüyoruz" dedi.

Coşkun, Bursa'da 5 helikopterin sabah yeniden havadan müdahale için hazır beklediğini ifade ederek, "Çağrışan ve Göynüklü Köyleri'nin muhtarları ile birlikte çalışıyoruz. 100'den fazla itfaiye aracı, iş makinesi söndürme çalışmasında kullanılıyor. Önceliğimiz yerleşim birimleriydi. Oralarda tehlikeyi önledik" diye konuştu.

Coşkun, yangının çıkış sebebininin henüz belli olmadığını kaydederken, bunun yapılacak incelemeden sonra netlik kazanacağını, vatandaşların da sıcak havalarda piknik yaparken ormanda mutlaka ateş yakmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU: 40 EV BOŞALTILDI

Seçim bölgesi Bursa’ya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, orman yangını ile gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yangının  kontrol altına alınamadığını belirten Müezzinoğlu, tedbir amacıyla şu ana kadar 40 evin boşaltıldığını söyledi. Çalışmaların rüzgar nedeniyle güçlükle sürdürüldüğünü söyleyen Müezzinoğlu, dumanlardan üç kişinin zehirlendiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yangının sabaha kadar söndürülememesi durumunda havadan helikopter ve uçak ile müdahale edileceğinide sözlerine ekledi.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

VALİ KARALOĞLU'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yangının hala kontrol altına alınamadığını, çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "Şu anda zararı söylemek için çok erken. Şu anda 50 hektar civarında alanda yangın etkili. Tepe yangını şeklinde devam ediyor" dedi.
      
Karaloğlu, mahalle meydanındaki Çağrışan Köyü Ergin Spor Kulübünün lokalinde gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 17.30 civarında Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi ile Osmangazi ilçesi Gündoğdu Mahallesi arasında yangın ihbarı alındığını ve yangına ilk müdahalenin orman itfaiye ekibi tarafından yapıldığını söyledi.

 Özellikle poyrazın sert esmesi yüzünden yangının hızlı bir şekilde ilerlediğini belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Yangın şu anda devam ediyor. Göynüklü ve Çağrışan mahallelerinin yerleşim alanlarını da tehdit eder hale geldi. Şu anda yangına 27'si orman itfaiyesi, 31'i Büyükşehir itfaiyesi ve ilçelerden, çevre illerden gelen itfaiye araçları olmak üzere toplam 58 araçla müdahale etmeye çalışıyoruz. Maalesef yangını hala kontrol altına almış değiliz, kontrol altına almaya çalışıyoruz."    

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

"5 helikopter Bursa'da hazır bekletiliyor"

Karaloğlu, yangın ihbarı alındıktan sonra helikopterlerle havadan müdahale edildiğini belirterek, "Ancak havanın kararması dolayısıyla helikopterleri ve söndürme uçaklarını kullanamıyoruz. Şu anda 5 helikopter Bursa'da hazır bekletiliyor. Gün ağarmasıyla beraber helikopterle de müdahaleye başlayacağız. Ankara'daki söndürme uçaklarını da devreye almaya çalışacağız. İnşallah onlara gerek kalmaz diye temenni ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Vatandaşların bir kısmı evlerini boşaltmak zorunda kaldı"

Orman Bölge Müdürlüğü ile itfaiye ekiplerinin sabaha kadar yangını kontrol altına almaya çalışacağını vurgulayan Karaloğlu, "Şu anda Göynüklü ve Çağrışan köylerinde vatandaşların bir kısmı evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Onlarla ilgili AFAD ekipleri çalışmalara başladı" dedi.

Zeytin bahçeleri ve üzüm bağları yanıyor

Karaloğlu, bütün yangın söndürme ve sağlık ekiplerinin olay yerinde olduğunu belirterek, yangının çıkış sebebine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Temenni ederim ki daha fazla büyümeden yangın kontrol altına alınır ve söndürülür. Çıkış sebebiyle ilgili net bir şey söyleyemiyoruz. Çeşitli söylentiler var ama biz söylentiyle hareket edemeyiz. Kesin çıkış sebebini ortaya koyduğumuzda onu kamuoyuyla paylaşacağız. Yakın alanlarda, üzüm bağlarının olduğu alanlarda yangın devam ediyor. Zeytin bahçelerinin olduğu bölgelerde devam eden yangın var. Şu anda zararı söylemek için çok erken. Şu anda 50 hektar civarında alanda yangın etkili. Tepe yangını şeklinde devam ediyor."

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

RÜZGAR YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINI ENGELLİYOR

Bursa’nın Merkez Osmagnazi İlçesi Aksungur Köyü’nün ormanlık alanında başlayan orman yangını, Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri’nin ormanlık alanlarına da sıçradı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "Rüzgar çalışmalarımızı engelliyor. Ateşler sürekli sıçrıyor. Söndürme çalışmalarımızı şu anda 3 helikopter, 30 itfaiye aracı ve 100 çalışan ile sürdürüyoruz." dedi.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, cumartesi olması nedeniyle piknikcilerin yoğun olduğu bölgede yangının çıkış nedeninin daha sonra belli olabileceğini sözlerine ekledi.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

İSTANBUL İTFAİYESİ BURSA’DAKİ ORMAN YANGININA EKİP GÖNDERDİ

İstanbul İtfaiyesi, Bursa Valiliğin talebi üzerine Mudanya’da çamlık alanda çıkan yangın söndürme çalışmaları için bölgeye 4 müdahale aracı ile 10 personel sevk etti.  
Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Gündoğdu Mahallesi yakınlarında çamlık alanda çıkan orman yangınına rüzgar nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyor. Bölgedeki tüm itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen yangının yayıldığı belirtildi. 

Bursa Valiliği'nin talebi üzerine İstanbul İtfaiyesi ekip oluşturarak yangın bölgesine sevk etti. Alınan ilk bilgilere göre Aksungur Köyü’nün ormanlık alanında başlayan orman yangını, Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri’nin ormanlık alanlarına da sıçradı. Yangının kırsal alanda yangın çıktığı belirtiliyor.

İstanbul İtfaiyesi Valiliğin talebi üzerine yangın söndürme çalışmaları için bölgeye;  Anadolu İtfaiye Bölge Müdürlüğü'nden 4 müdahale aracı ile 10 personel sevk edildi.

KONTROL ALTINA ALINDI

Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Mahallesi yakınlarında, çamlık alanda çıkan orman yangını 12 saatlik aralıksız çalışmanın ardından büyük çoğunlukla kontrol altına alındı.

Osmangazi ilçesine bağlı Aksungur ve Gündoğdu, Mudanya ilçesinin Göynüklü ve Çağrışan mahallelerinin kırsal kesiminde devam eden yangına başta Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve Bilecik'ten gelen ekipler, 100 itfaiye aracıyla müdahale etti.

Çok geniş alanda devam eden yangının büyük bir bölümü sabaha kadar devam eden çalışmalar sonucu kontrol altına alındı. Kontrol altına alınan bölgelerde söndürme çalışmalarınA devam edilirken günün ağarmasıyla söndürme helikopterlerinin ve uçaklarının da havadan müdahale çalışmaları devam ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.