Hava Durumu

Bursa'nın surları açığa çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin tarihi mirasın yeniden canlandırılması çalışmaları kapsamında başlattığı 'Sur Projesi'nde, Yokuş Cadde Kapı rekonstrüksiyon çalışmaları da tamamlanma aşamasına geldi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2012 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2012 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın surları açığa çıkıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tahtakale bölgesinde yer alan ve restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen Yokuş Cadde Kapı surlarında incelemelerde bulundu. Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı´dan sonra Yokuş Cadde Kapı´da da çalışmalarda sona gelindiğini belirten Başkan Altepe, "Yokuş Cadde Kapı surlarını 10 gün içerisinde halkın kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Devamında da Kaplıca Kapı ve Zindan Kapı surlarını restore edeceğiz. 1-2 yıl içerisinde, Bursa´nın surları tamamen ayağa kalkmış olacak" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Danışmanı Aziz Elbas ve müteahhit Mahmut Sabuncuoğlu´dan proje hakkında bilgiler alan Başkan Altepe, Bursa´nın en eski eserleri olan tarihi surların ortaya çıkartılması konusundaki çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Sur projesi kapsamında ilk olarak Saltanat Kapı´yı, ardından da Fetih Kapı ve Yer Kapı´yı ayağa kaldırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, "Yokuş Cadde Kapısı, daha önce restore ettiğimiz Yer Kapı´nın hemen bitişiğinde yer alıyor. Bu kapıdaki faaliyeti geçtiğimiz sezonda başlatmıştık. Öncelikle surlar önünde bulunan tüm binaları kamulaştırdık. Kamulaştırmadan sonra binalar ortadan kaldırıldı ve ortaya tüm çıplaklığıyla 2300 yıllık surlar çıktı. Ondan sonra buradaki inşaatımız başladı. 1870´li yıllardaki gravürlerden elde ettiğimiz orijinal şekliyle kapının rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmiş oldu. Çevre, iç ve dış düzenlemeleriyle birlikte tüm bölge elden geçirildi" diye konuştu.


Çalışmalar devam edecek


Yokuş Cadde Kapısı´ndan sonra sırasıyla Kaplıca Kapı ve Zindan Kapı rekonstrüksiyon çalışmalarının da başlayacağını ve 1-2 yıllık süre içerisinde Bursa surlarının tamamen ayağa kaldırılacağını belirten Başkan Altepe, "Bursamız bir tarih başkenti, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan önemli bir dünya kentidir. Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursa'nın kent ziynetlerini, geçmiş medeniyetlerin izlerini ve birikimlerini birer birer ortaya çıkartmaya devam edeceğiz" dedi.

Ortaya çıkarılan surların bölgeye ayrı bir güzellik ve özellik katmasını istediklerini anlatan Başkan Altepe, Yokuş Cadde Kapısı´ndan sonra, Kaplıca Kapı ve Zindan Kapı çalışmalarına da başlanacağını ifade ederek, "Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde Bursa´nın surları tamamen ayağa kalkmış olacak. Araçlarıyla Yokuş Cadde Kapısı´ndan Yer Kapı´ya ve Pınarbaşı´na doğru çıkan Bursalılar, bu güzelliği fark edecekler" şeklinde konuştu.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.