Hava Durumu

Bursa şeftalisine don şoku

Türkiye'nin bir numaralı şeftali üretim merkezi olan Bursa'da, ilkbahar aylarındaki ani donlar ve artan girdi fiyatları sebebiyle şeftali hasadında yüzde 30 düşüş bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2013 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2013 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa şeftalisine don şoku

Geçen sene Bursa Valiliği tarafından 'şeftali yılı' ilan edilen Bursa'da bu sene şeftali hasadı dertli başladı. İlkbahar aylarındaki don olaylarından olumsuz etkilenen şeftalide yüzde 30'a yakın düşüş bekleniyor. Bazı üreticilerin alternatif ürünleri arazilerinde yetiştirmeye yönelmesinin de düşüşte etkili olduğunu kaydeden ziraat odaları, girdi fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. Türkiye'nin en önemli şeftali merkezlerinden olan Bursa, İzmir ve Aydın'a şampiyonluğu kaptırmamak için çaba sarf ediyor.

Bursa Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı Fevzi Fırtına, şeftali üretiminde gözle görülür bir düşüş olduğunu kaydetti. Fırtına, ilkbahar aylarında meydana gelen ani donların hasadı dört gözle bekleyen üreticinin moralini bozduğunu açıkladı.

Fevzi Fırtına, şeftali hasadında 15 gün önce başladıklarını belirterek, "Bursa Ovası'nda şeftali üreticilerin beklediği hasat start aldı. Geçen yıllarda şeftali üretiminde 80-85 bin ton üretim elde etmiştik. Bu rakam belirli yıllarda 100 bine kadar bile çıktı ama bu yıl 60 bin tona kadar hasatta düşüş bekliyoruz. İlkbahar aylarında ani donlar üretimde yüzde 30 azalmaya sebep oldu. Eksik üretim var" dedi.
Bazı üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesinin hasattaki verimin düşmesine yol açtığını kaydeden Fırtına, şöyle devam etti:

"Kısmen de olsa çiftçi şeftalicilikten uzaklaşıyor, alternatif ürünlere kaçıyor. Geçmiş yıllarda üretimin fazla ve girdilerin yüksek olmasından dolayı Bursa Ovası'nda ve ilçelerinde şeftali üretiminde azalma oldu. Bursa, Türkiye genelinde birinci sırada ama bu böyle devam ederse gelecek yıllarda bunu Aydın ve İzmir'e kaptırabiliriz."

Fırtına, Bursa şeftalisinin üreticiden 1.50 liraya çıktığını, pazarda ise 2 ila 2,5 TL arasında satışa sunulduğunu belirtti. Üreticilerden Nazif Toksever ise, şeftalide kalitenin düşmeyeceğini fakat rekoltede düşüş olduğunu açıkladı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.