Hava Durumu

Bursa Tabip Odası: Dr. Gökalp serbest bırakılmalıdır

Bursa Tabip Odası, son 20 yıldaki BTO Başkanlarının katıldığı bir basın açıklamasıyla, gözaltına alınan Dr. Şeyhmus Gökalp'in serbest bırakılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2021 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2021 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Tabip Odası: Dr. Gökalp serbest bırakılmalıdır

2014-2018 yılları arasında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeliğinde bulunmuş, 2020 Eylül ayından beri de TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapmakta olan Dr. Şeyhmus Gökalp, 20 Kasım2020 tarihinde sabaha karşı evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Gökalp'in gözaltı gerekçesi olarak daha önce hiç karşılaşmadığı bir itirafçının hayali ifadeleri gösterilirken, Bursa Tabip Odası (BTO) yaptığı bir basın açıklamasıyla bu duruma tepki gösterdi. Toplantıya, Bursa Tabip Odası'nın son 20 yılda başkanlığını yapan Candan Coşkun, Güzide Elitez, Kayıhan Pala, Ertuğrul Aydın, Müfit Parlak ve Ahmet Doğan katılırken, Bülent Aslanhan da video bağlantısıyla konuşmasını gerçekleştirdi.

HUKUKSUZLUK DEVAM ETTİRİLİYOR

BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, "Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür beyanların kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararlar bulunmasına rağmen, meslektaşımızın serbest bırakılma talebi reddedilmiştir. Dünya Tabipler Birliği (WMA ) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), meslektaşımızın serbest bırakılmasını talep eden mektuplar göndermiş ama bu haklı çağrıları görmezden gelinerek hukuksuzluk devam ettirilmiştir" sözleriyle konuşmasına başladı.

BASKI UNSURU OLARAK KULLANILIYOR

Meslektaşlarının iyi hekimlik değerlerine her şart ve koşulda sahip çıkan, hasta ve hekim haklarını, mesleki deontolojiyi ve etik değerleri korumayı önceleyen, sağlık hakkı ve insan hakları noktasında taviz vermeden ve yılmadan çalışan bir hekim olduğunu belirten Türkkan, Şeyhmus Gökalp'in Eylül 2020'de yapılan 72. Büyük Kongre'de meslektaşlarının büyük çoğunluğunun oylarıyla TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliğine seçildiğini hatırlattı ve bu tutuklamanın, demokratik bir Türkiye için mücadele eden meslek örgütleri üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmak istendiği belirtti.

TTB KAMUOYU TARAFINDAN TAKDİRLE KARŞILANIYOR

"COVID-19 pandemisi boyunca yaptığı doğru ve yerinde açıklamalarla halkın sağlığını koruma adına üzerine düşen ödevi hakkıyla yerine getiren ve bu konudaki başarısı kamuoyu tarafından da takdirle karşılanan Türk Tabipleri Birliği'ni yıpratmaya yönelik olduğunu düşündüğümüz bu tutuklamayı kabul etmiyoruz" diye konuşan Doç. Dr. Türkkan, Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecinde yaptığı vahim hataları ve sakladığı gerçek rakamları bütün yalınlığıyla ortaya koyan TTB yönetiminin cezalandırılmaya çalışıldığını gözlemliyoruz. Bu haksız tutuklama da bunun en somut kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

TUTUKLAMA CEZAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

BTO Başkanı Türkkan, şöyle devam etti: "Anayasamız ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde somut delil içermeyen iddiaların suç unsuru olarak kabul edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Ülkemizde uzun bir süredir tutuklu yargılama yöntemi bir tür cezai yaptırıma dönüşmüştür. Dr. Şeyhmus Gökalp için de aynı durumun yaşandığını üzülerek gözlemliyoruz. Türk Ceza Hukuku'nda da tutuksuz yargılamanın esas olduğunu anımsatıyor; iyi hekimlik ve insanlık değerlerine sımsıkı bağlı olduğuna inandığımız Dr. Şeyhmus Gökalp'ın 50 gündür süren haksız tutukluluğunun sonlandırılmasını, yargılamasının tutuksuz devam etmesi gerektiğini kamuoyuna duyuruyoruz. Adil yargılanma herkes için anayasal bir haktır! Meslektaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp serbest bırakılmalıdır!"
Türkkan'ın açıklamalarının ardından söz alan önceki başkanlar da Dr. Şeyhmus Gökalp'in, insanlığına ve hekimliğine kefil olduklarını belirterek, serbest bırakılması gerektiğini dile getirdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.