Hava Durumu

Bursa Tabip Odası'ndan mevsimlik tartım işçileri ile ilgili çağrı

Bursa Tabip Odası tarafından Karacabey'deki sel baskını sonrası yaşanan gelişmeler sonrası mevsimlik tarım işçilerinin koşullarının iyileştirilmesi yönünde bir çağrı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2021 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2021 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Tabip Odası'ndan mevsimlik tartım işçileri ile ilgili çağrı

Bursa Tabip Odası tarafından yapılan açıklama şöyle:

Bursa-Karacabey'de geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel baskını, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı kampların yerlerinin uygun olmadığını, barınma koşullarının kötü olduğunu bir kez daha gösterdi.

Meydana gelen maddi hasarın dışında, kimsenin zarar görmemesi tesellimiz olsa da Bursa Tabip Odası olarak yıllardır kent yöneticilerine ilettiğimiz uyarılarımızı yeniden hatırlatmak istiyoruz.

Bursa Tabip Odası on yıldır düzenli olarak ilimizdeki mevsimlik gezici tarım işçilerini ziyaret etmekte, onların sorunlarını ve sorunların çözümüne yönelik önerilerini içeren raporu kent yöneticileri ve kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Oda yöneticileri, ilgili komisyon üyelerimizin katılımıyla 2017 yılında, içinde Karacabey'in de olduğu üç ilçede ve 5 kampı ziyaret etmiş, mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşadığı koşulları yerinde tespit etmiş ve yayınlamıştır. Ziyaret sonrası hazırladığımız raporda; kurulan çadırlarda 6 ila 10 kişi bir arada yaşandığını, banyo-tuvalet ihtiyaçlarını derme çatma kulübelerde gidermeye çalıştıklarını ve yıllar içinde barınma koşullarında düzelme olmadığını belirtmiştik.

Raporda, kampları 19 Nisan 2017'de yayınlanan Genelgeye uygunluk açısından değerlendirmiş ve aranan 13 kriterden sadece 3 tanesinin sağlandığını açıklamıştık. Her yıl hazırladığımız raporların ortak noktası, mevsimlik gezici tarım işçilerimizin kaldığı kamplarda, eğitim, sosyal faaliyet, temel ihtiyaç için bina bulunmadığıdır.

2018 tarihli raporumuzda kampların sel ve su baskını gibi çevresel olaylara karşı savunmasız olduğunu belirtmiştik.

Raporumuzu yayınlamamızın üzerinden geçen 3 yıl boyunca bu sorunun giderilmediğini Karacabey'de yaşanan olayla görmüş olduk. Keyfi olarak ve hiçbir kritere bağlı olmadan seçilen kamp alanları ve kamplara ulaştırılmayan hizmetler mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlığı için risk oluşturmaktadır.

Söz konusu sel felaketini ucuz atlatmış olsak da vatandaşlarımızın sağlığının korunması ve insani yaşam koşullarının sağlanması için yetkililere yine, yeniden uyarıyoruz!

Kampa ve kampta yaşayan mevsimlik gezici tarım işçilerine 19 Nisan 2017'de çıkartılan genelgede belirtilen yapı, işlem ve hizmetler henüz sunulmamıştır. Hem kamp koşullarının iyileştirilmesi, hem çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin sağlanması, hem çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi, hem de toplum sağlığının korunması amacıyla devletin yetkili birimleri derhal harekete geçmelidir. Genelgede tanımlanan hizmetler zaman yitirmeden halka ulaştırılmalıdır.

Meydana gelen sel felaketinden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, bu olaydan gereken dersin çıkarılmasını ve vatandaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesini umut ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.