Hava Durumu

Bursa ulaşımındaki sessiz zama tepki yağdı

Bursaray, belediye ve özel halk otobüslerine sessizce zam yapılmasına vatandaşlar ve siyasiler tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2013 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2013 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa ulaşımındaki sessiz zama tepki yağdı

BURULAŞ'ın özel halk otobüsleri ve belediye otobüslerine sessiz sedasız zam yaptığını belirten Büyük Birlik Partisi (BBP) Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal, Türkiyenin en pahalı ulaşım hizmetini veren BURULAŞ'ın 8 ay içinde Bursaray'a ikinci bir yüzde 10 zam yaparak bir rekora daha imza attığını söyledi.

BURULAŞ'ın 2012 yılında yüzde 19 zam yaptığını belirten Ünsal, "En son zammı 07 Aralık 2012 tarihinde yaptı. Bu zamla birlikte yüzde 16 zam yapmasının vatandaş nezdinde izahı yoktur. BURULAŞ, girdi ve enerji maliyetlerini bahane edecektir. Ama enerji de böyle büyük bir zam söz konusu değildir. İhale dışı işlerini bu zamlarla karşılamayı düşünüyor. Çünkü Burulaş acil durum altında ihalesiz olarak, işi istediği kişilere verme yetkisi olduğunu yazılı olarak beyan etmektedir. BURULAŞ zamları, şimdiden beklenen enflasyonun 2 katını geçmiş durumdadır. Okullar açılırken bu zammın yapılmasının, öğrencilerimizi gelir kapısı gördüğünün açık göstergesidir. Vatandaşların bir çoğunun zaten aktarmalar nedeniyle, tek araçla bir yere ulaşma imkanın olmamasından dolayı işine birçok büyükşehirden daha fazla ücret gidip geliyor" dedi.

BÜTÇE AÇIKLARI ZAMLARLA KAPATIYORLAR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) belirlediği enflasyon değerleri yüzde 7 iken BURULAŞ Genel Müdürü Fidansoy’un bu defa hangi girdi artışına dayanarak zam yaptıklarını anlayamadığını belirten BBP İl Başkanı Ünsal, "Şu anda yapılan zam yüzde 10’dur. Metro binişler 1,60 liradan 1,75 lira olmuştur. Böyle giderse 2012 yılından bu tarafa yüzde 19 zam anlaşılabilir değildir. 8 ayda ikinci zam yapılır mı. Böylelikle BURULAŞ'ın kasasında aylık olarak tahminen 750 bin lira bir ilave katkı sağlayacaktır. Bu para Bursalıların cebinden çıkacaktır. Daha öncede belirttiğimiz BURULAŞ'ın enflasyonu farklı bir şekilde hesaplıyor. Bu haksız zamlara vatandaş tepkisini sert bir şekilde gösterecektir. TUİK'in açıkladığı enflasyon değerleri mi yanlış, yoksa belediyelerin maliyet hesapları mı yanlış bunun açıklanmasını istiyoruz" dedi.

BELEDİYE VATANDAŞI PARKMATİK GİBİ GÖRÜYOR

Belediyelerin eli vatandaşında cebinde olduğunu belirten Ünsal, zam üzerin zam yaparak kendi israflarını ve açıklarını kapatma yoluna gitmekte olduklarının önemine değindi. Asgari ücretliye ve memurlara zam verileceği zaman Türkiye İstatistik Kurumunun belirlemiş olduğu orandan kesinlikle şaşmamakta olan kurumlar, vatandaş bu parayı nasıl öderi kesinlikle düşünmekte olduğunu ifade etti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.