Hava Durumu

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yılmaz: Gebeler üçüncü aydan sonra COVID-19 aşısı olabilir

Bursa Tabip Odası (BTO) Sağlık Gündemi podcastinin konuğu olan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz, BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan'ın gebelerin COVID-19 tedavi ve aşı süreciyle teratojeniteye ilişkin sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2021 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yılmaz: Gebeler üçüncü aydan sonra COVID-19 aşısı olabilir

Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz, gebelikte ilk 3 ayda Covid-19 aşısının yapılmaması yönünde genel kabul oluştuğunu, ancak üçüncü aydan sonra aşının uygulanabileceğini söyledi.

'Teratoloji'nin doğuştan gelen bozukluklar ya da kusurlar için kullanılan bir terim olduğunu belirten Yılmaz, "Teratonejenik etki, sadece ilaçlardan değil radyasyon veya bazı kimyasallardan da kaynaklanabilir; bu maddelerin fetüs üzerinde yaptığı olumsuz etkilere verilen isimdir. Bu maddelere de teratojen deniyor" diye konuştu. Gebelerde COVID ile mücadele için özel bir ilaç kullanılmadığını söyleyen Yılmaz, diğer hastalarda olduğu gibi Favipiravir'in hastalara verildiğini söyledi.

FAVİPİRAVİR X KATEGORİSİNDE

Başkan Türkkan'ın bu ilacın yarattığı bir sorun olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz, söz konusu ilacın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 'X' kategorisinde değerlendirildiğini söyledi. İlacın içinde bulunduğu kategoriyi de açıklayan Yılmaz şöyle devam etti:

"A, B, C, D ve X kategorileri var. A en güvenliyi D ise en az güvenileni simgeliyor. X ise gebelikte sıkıntı yaratabilecek ilaçlar için kullanılan bir kategori. Bu kategoriler ilaçların etkisinin kalıcı yapısal hasar bırakıp bırakmadığına göre şekilleniyor. Favipiravir her ne kadar bu kategoride kabul ediliyor olsa da şu aşamada elimizde başka bir ilaç maalesef bulunmuyor."

AİLELERE ÖNERİLER

Ailelere önerilerde de bulunan Prof. Dr. Yılmaz, ilaç kullanmadan önce gebelik riskinin başvurulan hekime mutlaka belirtilmesi gerektiğini söyledi. Hekimlerin özellikle D ve X grubunda bulunan ilaçların kullanımı ile ilgili hastalarını bilgilendirmeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Sertaç Yılmaz, bazı durumlarda bu hastaların 'Riskli Gebelik' bölümlerine sevk edilerek, risk analizi yapılması gerektiğini söyledi. Yılmaz bu bölümlerin Bursa'da da bulunduğunu sözlerine ekledi.

GEBELERE COVID-19 AŞISI YAPILABİLİR

COVID-19 aşısının gebelere uygulanmalı mı sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Yılmaz, "Dünya üzerinde genel kabul ilk 3 ayda uygulanmasın, üçüncü aydan sonra uygulanabilir yönünde... Aşıyla ilgili çok fazla bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Bizim ülkemizde kullanılan aşı inaktif aşı... Yapılan çalışmalar gösterdi ki, COVID-19 pozitif gebelerden dünyaya gelen bebelerde risk, normal nüfusa göre daha fazla değil. Bu şekilde düşündüğümüzde, inaktif aşıyı yaptırdığımızda da riskin çok yüksek olmadığını değerlendiriyoruz. 3. aydan sonra aşı olmaları öneriliyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.