Hava Durumu

Bursa'ya dev enerji projesi! (ÖZEL HABER)

BUSİAD Başkanı Türkay Bursa'yı temiz enerji üretiminde dünya kentleri arasına sokacak bir projenin müjdesini verdi. Proje hayata geçirilirse kurulacak GES'lerle 200 bin evin enerji ihtiyacını karşılayacak olan 385 milyon kWh yıllık enerji üretilecek.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2020 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'ya dev enerji projesi! (ÖZEL HABER)

BURSA HAKİMİYET ÖZEL HABER

Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Başkanı Ergun Hadi Türkay Bursa için hayati öneme sahip GES Projesi'ni Bursa Hakimiyet'e anlattı. Çevre politikalarına verdiği önem, turizm, tarım gibi başlıklarda yaptığı açıklamalarla, Bursa sanayicileri arasında farklı bir profil sergileyen Türkay, paylaştığı yeni BUSİAD projesiyle heyecan yarattı. Türkay'ın projesi ha-yata geçirildiğinde güneş panelleriyle 385 mil-yon kWh yıllık enerji üretilmesi planlanıyor. Henüz konunun paydaşlarının bilgilendirildiği projeyle ilgili bilgi veren Türkay, 385 milyon kWh yıllık enerji üretilerek, Bursa'da 200 bin evin yıllık enerji ihti-yacının karşılanacağını ve 148 bin ton CO2 karbon salımının önüne geçileceğini belirtti.

UYGUN ÇATI ALANI

Bursa'da sadece sanayi bölgelerinde 14,5 milyon metrekare çatı alanı olduğunu belirten Türkay, bu alanların sadece yüzde 15'inin kullanıldığı düşünüldüğünde dahi önemli bir kurulu alana kavuşulacağını belirtti. Türkay, "Enerji dünya gündeminin her zaman ilk sırasında yer alan bir konu. Almanya gibi güneş yüzü az gören bir ülke bile güneş enerjisinden bize göre 40 kat fazla faydalanıyor. Bizde de sadece sanayi bölgelerinde 14,5 milyon metrekare çatı alanı var. Bu alanın sadece yüzde 15'i verimli olduğu düşünülse dahi ciddi bir potansiyel ortaya çıkıyor. Biz bu alanlara güneş panelleri kurduğumuz zaman tüm dünyaya örnek olacak bir yatırıma imza atmış oluruz. Hep hayalimiz olan ucuz ve temiz enerjiye sonsuz bir kaynakla ulaşırız" dedi.

DÜNYA ŞİRKETLERİ MUHATAP

Türkay projenin çok büyük olması sebebiyle dev enerji firmalarının projeye ilgi göstereceğini belirterek, "Öyle büyük bir projeyle gidince dünya şirketleri ilgilenir. Siz beşe mal edecekseniz iki buçuğa mal edersiniz. Bunun çalışmasını yaptık. Öylesine bir rakam değil verdiğim. Maliyeti yarıya düşürmekten bahsediyorum. Dünyanın en büyük firmaları bu projenin ihalesine girecektir diye-rek proje maliyetinin de düşürüleceğini belirtti.

YEŞİL BURSA İÇİN

Sanayiciler arasında çevre politikalarıyla öne çıkan ve farklılık yaratan Türkay BUSİAD bünyesinde yeni kurulan Yeşil Bursa Platformu'nun vizyonundan da bahsetti. Türkay platform hakkında, mayıs ayında bir karar aldık. Çok uzun vadeli bir program. Çalışma 5 sene ama uygulaması belki 20 yılı bulacak. Yeşil Bursa Platformu'nu kurduk. Dokuz kişiden oluşan bir platform. Hiçbirisinin ticari bağlantısı yok. Aldıkları kararlarda bağımsız olacaklar. Atık anlamında hem evsel atıkta hem de sanayi atığında sıfıra yaklaşabilmek ilk amaç. Atığı olmayan bir sanayi istiyoruz. İkincisi de su konusu. Bursa su konusunda gündem olmamalı. Hava kirliliği konusu var bir de. Son olarak da amacımız çocuklarımıza yeşil bir Bursa bırakmak. Bu platformla tüm başlıklardaki sorunları çözmeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'DE POTANSİYEL

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu'nun verilerine göre, Türkiye güneş enerjisinden çok rahatlıkla faydalanabilecek bir ülke. Türkiye'nin özellikle güney ve güneydoğusu potansiyel olarak çok iyi durumda. Nispeten daha az güneş alan kuzeyde 1400 kilovat saat metre kare yıl bir potansiyel var. Dünyada lider olan Almanya'da 1000-1200'lerle bu liderliği sürdürüyor. Antalya- Hatay- Mersin, Adana gibi illerde 2400 ile 3000 saat güneş alınıyor. Yılda 8640 saat var ve Türkiye bunun çok önemli bir bölümünde güneş ışığından faydalanıyor.

AKTAŞ'A ÇEVRE RAPORU

BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerine görüşlerini bir dosya halinde sundu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş ise yapılan çalışmadan çok memnun olduklarını ifade ederek, "Çevre konusu bir kültür işi. Bu kültürü yerleştirmek için ne yapıyoruz ona bakmak gerekir. Çocukları eğitmek çok mantıklı. İnegöl'de bunu başarmıştık" dedi. Aktaş, "Ben de bir gün başkanlığı bırakacağım. Bıraktığımda ben ve ailem de yaşanabilir bir Bursa'nın sokaklarında olmak istiyorum. Tüm sıkıntılara rağmen Bursa hâlâ Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerin-den biri" ifadelerini kullandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'a sunulan rapor, genel konular, çevre,enerji, yeraltı kaynakları ve geri dönüşüm, konut/sosyal ve yaşam alanları/SİT alanları, sanayi/teknoloji alanları, tarım alanları turizm alanları ile ulaşım lojistik başlıklarından oluşuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.