Hava Durumu

Bursa'ya kurulacak bu sistem için imzalar atıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Bursa da dahil Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yerleştirilecek 7 adet meteorolojik radar sistemi protokol imza törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2013 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2013 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'ya kurulacak bu sistem için imzalar atıldı

Programda konuşan Bakan Eroğlu, ülkeler teknoloji açısından büyük bir yarış içerisinde ve bu yarışta Meteoroloji Genel Müdürlüğünün önde olduğunu belirterek, "Ülke sınırlarında farklı gözlem sistemleri kurulmuş ve kurulmaya devam ediyor. Değişik sistemler var. Radarlarımız, otomatik meteoroloji ölçüm istasyonları, deniz ölçüm istasyonları ve o kadar önemli ki havaalanlarında emniyetli için mutlaka ölçüm ve raporlama sistemleri var" şeklinde konuştu.

"2023 YILINDAN ÖNCE İLK 7'YE GİRMENİN HEYECANI İLE ÇALIŞIYORUZ"

Hedeflerinin 2023 yılında Orman Ve Su İşleri Bakanlığı olarak dünya sıralamasında ilk 7'ye girmek olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Biz Bakanlık olarak söz verdik. Türkiye'nin bir hedefi var. 2023 yılında Türkiye, dünyadaki 10 büyük ekonomisi arasına kendisini taşıyacak. Bütün kurumların bu hedefe kitlenmesi ile mümkün olur. Bakanlık olarak karar aldık 2023 yılından önce ilk 7' e girmenin heyecanı ile çalışıyoruz. Gözüme kestirdim merak etmeyin ilk 7'i yakalayacağız. Dünya coğrafyasını taradım neticesinde çalışırsak başarırız."

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yüzde 95'lik tahmini ile vatandaşları hızlı bir şekilde uyarıda bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "Ankara dışında sahillerde kapsama alanı vardı. Küresel iklim değişikliği sebebiyle, bakıyorsunuz 3-4 ayda yağacak bir yağışın 24 saat içinde düştüğünü görüyoruz. Bu da erken uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Meteoroloji erken uyarı yapıyor ve gerekli olan kurum ve kuruluşları uyarıda bulunuyoruz. Bütün ülkenin tamamını kapsama alanına alacağız. Çok daha isabetli tahminler, hızlı erken uyarılar yapılacak. Yüzde 95 nispetinde tutarlılık sağlanıyor. Bizim yaptığımız tahmindir. Değişik şartlarda ne olabileceğini ön görmektir. Bunun içinde başka parametreler olabilir. Yüzde 5 yanılma payı ile meteoroloji büyük bir başarı sağladı. Sadece yüzde 5'lik yanılma payıyla yüzde 95'lik tutarlılık sağlamış oldu" ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Genel Müdürü Gümüş ise, radarlar ile birçok hava olayını önceden tahmin edeceklerini ifade ederek, "Meteoroloji radarları özellikle erken uyarı ve kısa süreli tahminlerin yapılması için 50 kilometre ile 500 kilometre mesafelerde gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlü meteorolojik bilgilerin aktarılmasını sağlayan uzaktan algılamalı sistemi olarak biliniyor. Meteoroloji radarları ihalesine dört firma katıldı. İhaleyi, Türk firması ile Finlandiya firması aldı. Yaklaşık fiyatı 13 bin 800 eurodur. Saatlik ve noktasal bazda, dar alanlarda tahmin yapma imkanı sağlayacak. Aynı zamanda yağışın, kar mı, dolumu olacağını, şiddetini, fırtına olacağını bunların hepsi radarlarla çok da etkin şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak" diye konuştu.

Türkiye'nin mevcut radar ağını genişleterek ülke geneline yaygınlaştırma maksadıyla Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Karaman ve Sivas'a kurulacak olan 7 adet meteorolojik radarın protokolü, Bakan Eroğlu ve firmaların katılımı ile imzalandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.