Hava Durumu

Bursa'yı da yakında ilgilendiriyor! İktidar ve muhalefet anlaştı

Üretim Reform Tasarısının TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşüldü. İktidar ve muhalefet zeytinliklerle ilgili düzenlemede anlaştı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2017 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2017 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'yı da yakında ilgilendiriyor! İktidar ve muhalefet anlaştı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısından çıkaracaklarını bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de "Zeytinlik alanlarının imara açılması kesinlikle söz konusu değildir" dedi.

AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergenin gerekçesinde, "Özellikle geleneksel zeytinliklerin tanımında yer verilen sıklıkla zeytin ağacı ihtiva etmediği, kanunda bu şekilde zeytinlik saha tanımına yer verilmesi durumunda geleneksel zeytinliklerin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile sağlanan koruma önlemlerinin dışında kalacağı gerekçesiyle zeytinlik saha tanımının yapılmasından vazgeçilmiştir." denildi.

CHP VE MHP TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Hükümet, CHP ve MHP'li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında geri adım attı.

Tasarı zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin hapis cezasını kaldırıp yerine 5 bin lira para cezası öngörüyordu. Üreticiler de bu maddeye itiraz ediyordu.

HAPİS CEZASI 6 AYA ÇIKARILIYOR

Hükümetin yeni önerisinde ise zeytinlik alanda hayvan otlatanlara yönelik 3 ay olan hapis cezası 6 aya çıkarılıyor.

AĞAÇ KESENE PARA CEZASI 4 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR

Kesilen her bir zeytin ağacı için verilecek para cezası 2 bin lira yerine 4 bin liraya çıkarılacak.

KONUT, TESİS YAPILAMAYACAK

Ayrıca zeytinlik alanlarda konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacak.

Zeytin Koruma Kurulları'na ise ilin ticaret odası ve ihracatçı birliği temsilcisi de gelecek.

ÜRETİCİLER NE İSTİYOR?

Üreticiler ise sadece konut, turistik tesis yasağının zeytinlikleri korumayacağını, bu tasarıyla zeytinliklere maden, sanayi tesisi kurulmasının da yasaklanmasını istiyor. Zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyorlar.

Üreticiler, "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" dediler ve konuşmak istediklerini belirttiler. Üreticiler "Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz" deyip komisyonu terk ettiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.