Hava Durumu

Büyükşehir Kanunu ile Bursa’ya 3 yeni ilçe geliyor

Büyükşehir belediyeleri ile alakalı haziran ayında meclis gündemine gelmesi beklenen kanuni düzenlemede Bursa’ya 3 yeni ilçe geliyor. İnegöl de Ankara’da il olması görüşülecek 7 ilçe arasında yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2012 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2012 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Büyükşehir Kanunu ile Bursa’ya 3 yeni ilçe geliyor
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve İnegöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl’ın yoğun çalışmaları sürüyor. Ankara’dan İnegöl için il kararı çıkarsa Bursa ikiye bölünecek, ancak yeni 3 ilçe ile metropol ilçe sayısı 19'a çıkacak. Osmangazi'de 2, Nilüfer’de 1 yeni ilçe kurulacak. Demirtaş-Ovakça bölgesi ile Hürriyet, Yunuseli, Hamitler ve Emek mahallelerini içine alacak 2 yeni ilçe olacak. Emek tarafındaki ilçe Nilüfer’den Balat ve Ahmet Yesevi mahalleri de yeni ilçeye girecek. Böylece 850 bin nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 3. ilçesi olan Osmangazi 3 ilçe olacak. Bursa’da yeni bir ilçe de Nilüfer’de oluşturulacak. Buna göre Özlüce’de Bursaspor tesislerinden itibaren Görükle, Kayapa, Çalı ve Hasanağa bölgelerini içine alan yeni bir ilçe kuruluyor.

Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut, ülkemizdeki en fazla göç alan iller arasında ilk sırada bulunan Bursa’nın, yeni yerleşim alanları göz önüne alınarak ilçelerinin yeniden yapılanmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Karabulut, “Nüfus artışları, aktivite merkezleri, çalışma alanları ile tarım alanlarının koordineli bir şekilde tespit edilerek, yeni Bursa’nın mevcut 17 ilçeye üç yeni ilçe daha eklenerek toplam 20 ilçeli bir metropol haline dönüştürülmesi zaruri hale geldi. Yeşil Bursam Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda, Bursa’nın Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişletilmesi ve il sınırlarının büyükşehir belediye sınırları ve görev hizmet alanı olması yolundaki düşünce ve teklifleri destekliyoruz” dedi.


Karabulut, yeni kurulan ilçelere, Bursa’da doğan ve dünyaya hükmeden Osmanlı padişahlarının isimlerinin verilmesini de istedi. Karabulut, “Bursa’da yaşayan Osmangazi, Orhangazi, Yıldırım gibi cihan padişahlarımızın isimleri ilçelerimize verilmiştir. 1. Murat, (Murat Hüdavendigar) 1. Mehmet (Çelebi Mehmet) ve 11. Murat’ın isimleri ise henüz ilçelere verilmemiştir. Yeni kurulan ilçelerimizin Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’ya yakışır şekilde bu isimler arasından seçilmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.


AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise, metropol ilçelerin çok küçük ilçeler olmasına sıcak bakmadıklarını belirterek, "Güçlü ilçeler olsun, güzel hizmet etsinler diye düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz, Bursa il sınırlarının büyükşehir sınırları olmasıdır. 17 ilçe ile birlikte bu şekilde fiziksel anlamda bir sınır genişleyecek. Yeni ilçe kurulması ile alakalı büyük bir talep olduğunu düşünmüyoruz. İl başkanlığımız bunlarla alakalı çalışmaları yaptı. Osmangazi'de ikinci bir ilçe olabilir. Ancak çok büyük öncelik değildir. İlçelerin sınırlarında düzenleme yapılabilir. Fiziki olarak ayrı kalan yerlerin sınırlarını düzenleyeceğiz.

Yıldırım'daki dereyi sınır kabul ediyoruz, derenin doğusunda kalan yolun altındaki mahalleler Gürsu'ya, yolun üstünü ise Kestel'e vermeyi düşünüyoruz. Batı'da Nilüfer çayını dikkate alacağız. Bademli tarafında kalan küçük bir alan Nilüfer'den Mudanya'ya geçebilir" dedi.


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, yeni ilçeler konusuna Osmangazi ölçeğinden değil Bursa ölçeğinden bakmak gerektiğini ifade ederek, “Bu kanun büyükşehirler düzenlemesi ile Ankara&da yapılan bir çalışmadır. Bu yeni kanunla yerelden yönetim ön plana çıkarılıyor. Büyükşehire ana görevler verirken, ilçelere daha detay görevler yükleniyor. Osmangazi Türkiye'nin en büyük ilçelerindendir. Biz bütün mahallelerde en ücra köşeye kadar ulaşıyoruz. Bütçemiz kuvvetli, kuvvetli bütçe ile ilçenin üzerinde hizmet üretiyoruz. Ankara'nın bakışı ile nüfus yapısının 500 binin altına çekilmesidir. Osmangazi 850 bin, Yıldırım 600 bindir. Buna göre bakılırsa 500 binin altına çekmek için 2 yeni ilçe yerine 1 ilçe çıkartılması olabilir. Yıldırım'dan bazı mahalleler başka ilçelere kaydırılabilir. Bu Ankara'nın kararıdır. Bizlerin bunlarla ilgili bir görüşümüz olamaz.

Yeni ilçe kurulduğunda, bunların teşkilatını kurması zaman alacaktır. İlçe kurulduğunda, merkez ilçe olma pozisyonu nedir onu iyi düşünmek lazım. Osmangazi'den cografi konum sebebiyle 3 tane ilçe çıkmaz. Tarihi bölge Osmangazi'dedir. Bu sebeple gelişim bölgesi olması gerekiyor. Osmangazi'yi bölelim diye bakılıyor, nüfus yoğunluğu var diye. Bu 2 yeni ilçeyi kurunca gelişme potansiyeli nedir ona bakmak lazım. Osmangazi'de bir ilçe kurulabilir. Ama iki ilçe zor olur. Büyükşehirlerin daha etkin hizmet üretmesi, ilçelerinde daha tabana inip, detaylarla ilgilenip daha ince hizmetleri vermesi sağlanacaktır” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yerel bir televizyondaki programda, bütün il sınırlarının büyükşehir olmasına sıcak baktıklarını, ancak yeni ilçelere ve il yapılmasına karşı olduğunu belirtti.


Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık ise, "Belediyelerin bölünmesi ile meclis kararlarının alınması ve uygulanmasında çabukluk sağlanacaktır. Çünkü kentlerin yaşayan bir olgu olması nedeniyle ihtiyaçları her gün değişmekte, yapılacak yatırımlar tercihe konu olmakta ve öncelik sırası belirlenmektedir. İlçelerin bölünmesi ile daha özel bir çalışma olması ve hizmetlerin orada yaşayan halkın isteği doğrultusunda daha demokratik ve daha hızlı gerçekleşeceği kesindir. Bürokrasi açısından bakıldığında ilçelerin bölünmesi ile sorumlu olunacak kurum yine büyükşehir olacağından bürokratik açıdan herhangi bir fark olmayacaktır. Ancak öncelikle mali hesaplar olmak üzere, yerel örgütlerin yatırım programları içerisinde bölünen ilçe belediyelerinin yer alması önceliği sıkıntı oluşturabilir. Aynı zamanda plan bütünlüğünün ve kentsel hizmetlerin sunumunun sağlanması açısından bölgeler arası iletişimin kuvvetli olması gerekir, oluşacak yeni belediyelerdeki teknik personel sayısının yeterli ve işler hale gelmesi gerekmektedir. Özetle duruma bakıldığında ilçelerin bölünmesi ile tek bir merkezden yönetilmesi arasında merkez belediyenin kalması daha mantıklı bir uygulama olacaktır; çünkü kentimiz özelinde coğrafi koşullar açısından bakıldığında kent merkezlerimizde yaşayanların ulaşım sıkıntısı bulunmamaktadır. Kentimiz için sağlıklı bir yönetim mekanizması oluşturulması açısından merkez belediyelerin bölünmesine karar verilecek ise de nüfus ve kentsel kullanımlar konusunda gerekli tespitlerin yapılıp idari bölünmenin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi daha uygun olacaktır" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.