Hava Durumu

Çarpıcı araştırma: Biontech'in tek dozu yeterli değil

İngiltere'de yapılan son araştırmada, tek doz Pfizer/Biontech aşısının, yeni varyantlara karşı tam koruma sağlamayabileceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 22:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çarpıcı araştırma: Biontech'in tek dozu yeterli değil

"The Imperial College" öncülüğünde yürütülen araştırmada Pfizer aşısının ilk dozunu olan sağlık çalışanlarının bağışıklığı baz alındı.

Çalışmada, orta şiddette ya da asemptomatik olarak hastalığı geçirenlerin, daha bulaşıcı olan İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı gelişmiş korumaya sahip olduğu anlaşıldı.

Hastalığı hiç geçirmemiş ve Pfizer aşısını tek doz olanların bağışıklık direncinin ise varyantlara karşı düşük olduğu, bu kişilerin daha fazla risk taşıdığı da belirtildi.

Depresyon vakalarında büyük artış

ABD'de 32 binden fazla çocuğunun incelendiği yeni bir araştırma, çocuklarının akıl sağlığının yeni tip corona virüs pandemisinden oldukça zarar gördüğünü ortaya koydu. Okullarının kapanmasıyla birlikte evlerine kapanan çocukların dörtte birinden fazlası daha endişeli ve öfkeli hale gelirken depresyon vakalarında keskin bir artış yaşandı. Uzmanlar, ayrıca eğitimin yanı sıra çocuklar için beslenme ve sosyal destek merkezi olan okulların kapanmasının özellikle yoksul ve farklı etnik kökenlere sahip çocuklar için büyük bir risk yarattığını açıkladı.

ABD'de Chicago Çocuk Hastanesi tarafından yapılan yeni bir çalışmada okul öncesi dönemden 12. sınıfa kadar 32 binden fazla çocuğun uzaktan öğrenme sırasında ne kadar başarılı oldukları değerlendirdi. Sonuçlarda akıl sağlığı endişesi bulunan çocukların oranında endişe verici artışlar görüldü. Yalnız olduklarını söyleyen çocukların oranı, bir yıl içinde kapanmadan önceki oranlara kıyasla yüzde 28'den fazla arttı.

ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL SAĞLIK PROBLEMLERİ PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 30 ARTTI

JAMA Network Open'da yayınlanan araştırmaya göre, çocukların yüzde 44'ü pandemiden önce ebeveynleri ile iyi ilişkilere sahipti ve 'çok azı' okulları kapanmadan önce zihinsel sağlık sorunları belirtileri gösterdi.

Ancak, çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre, öğrenciler dersleri bilgisayar ekranlarında izlemek için evde kalınca durum büyük ölçüde değişti. Daha önce mutlu olan çocukların yüzde 30'unun okulları kapalıyken daha öfkeli oldukları, depresyona girdikleri ya da yalnız kaldığı belirtildi.

Bununla birlikte, çocukların yaklaşık üçte ikisinin salgın öncesi yaşıtlarıyla iyi ilişkiler kurduğu, ancak pandeminin ardından bu oranının yüzde 47'ye düştüğü aktarıldı. Araştırmanın başyazarı Dr Tali Raviv, "'Bu süre zarfında politika yapıcıların ve halkın gençlerin ruh sağlığı sorunlarına daha fazla dikkat etmesi, kaynakların uygun şekilde tahsis edilmesine ve okullar yeniden açılmaya başladığında öğrencilerin refahını desteklemeye yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

YOKSUL YA DA AZINLIK KÖKENLİ AİLELERE SAHİP ÇOCUKLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Öte yandan, araştırmacılar, okulların açılmasının bir yıllık aranın zihinsel sağlık sonuçlarını geri almak için yeterli olmayabileceği konusunda uyardı. Bu durum özellikle ABD'de beyaz olmayan ya da daha yoksul çocuklarda özellikle endişe verici olduğu ifade edildi.

Çalışmaya göre, siyah öğrenciler arasında kaygı oranları, pandemi öncesi yüzde 8,7 iken, okul kapanmalarından sonra yüzde 15, 2'ye yükseldi. Ayrıca, bu dönemde üç kat daha fazla sayıda siyahi çocuk "tedirgin veya kızgın" olarak tanımlandı ve depresyon oranları da iki kattan fazla artarak yüzde 8,2'ye çıktı.

Hispanik öğrenciler arasında da kaygı oranları yüzde 10,6'dan yüzde 17,8'e yükselirken, tedirgin ve öfkeli olanların oranı üç kattan fazla artış gösterdi.

OKULLAR TOPLUM MERKEZİ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİ

Çalışmanın yazarlarından Dr. Kenneth Fox, " Okullar, yiyecek, sağlık ve akıl sağlığı desteklerine ve hizmetlerine erişimin yanı sıra diğer koruma türlerine erişimi de sağlayan karşılayan önemli toplum merkezleridir. Okulların bu ihtiyaçları karşılamayı durdurması, savunmasız durumdaki çocuklar için büyük bir risk yaratıyor. Okulların pandemi döneminde, halk sağlığı stratejilerinin uygulandığı ve ailelere yenilikçi yollarla hizmet etmek için uyum sağlayabileceği toplum iyileştirme alanları olarak hizmet edeceklerini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.