Hava Durumu

Çavuşoğlu: Karşılık verdik vermeye de devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeniden Asya Girişimi Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. "Siyasi sürece ivme kazandırmak istiyoruz ama bize yönelik saldırıları tolere etmemiz mümkün değil." diyen Çavuşoğlu, "Karşılığını verdik vermeye de devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2020 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2020 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çavuşoğlu: Karşılık verdik vermeye de devam edeceğiz

Bakan Çavuşoğlu, Esed rejiminin arsızlığının arttığını belirterek, "Rusya ile bunu durdurmak için çaba sarfediyoruz. Rusya'ya önemli görev düşüyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Astana ve Soçi süreçleri tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı." dedi.

Çavuşoğlu, Rusya ile ilgili, "'Rejimi tam kontrol edemiyoruz' bahanelerini doğru bulmuyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Suriye'de yaşanan krize çözüm bulmak için çalışıyoruz. Rejimin saldırganlığı ve arsızlığı artıyor. Bunu dengelemek ve durdurmak için, Astana ve Soçi sürecinde olduğu gibi komşumuz Rusya'yla çaba sarf ediyoruz. Burada Rusya'ya önemli görevler düşüyor. Bir an önce kalıcı ateşkes ve siyasi sürece ivme kazandırmak istiyoruz. Ancak bize de saldırılar oluyor. Bunların karşılığını verdik vereceğiz.

Rusya ile değişik düzeylerde temaslarımız var, tüm temaslardaki amacımız Astana ve Soçi süreçlerini canlı tutmak, daha da güçlendirerek siyasi sürece gitmek, sahada bu saldırılar sürerken çok kolay değil.

Rejimin saldırganlığını durdurmak gerekiyor, Rus mevkidaşım Lavrov'a bu mesajı verdim. Şimdi acilen yapılması gereken, saldırganlığı durdurmak. 12 Ocak gecesi itibariyle bir ateşkes daha ilan edilmişti, bunu başarmamız gerekiyor. Astana ve Soçi süreci zarar gördü. İdlib'de gözlem noktalarını güçlendireceğiz.

Rusya'nın 'rejimi tam kontrol edemiyoruz' bahanelerini doğru bulmuyoruz.

Kıtamızda yaşanan sorunların çözümü için daha aktif rol oynamaya çalışacağız. Önümüzdeki süreçte bu sorunların çözümü için siz Asya'daki dostlarımızla çalışmak istiyoruz. Türkiye, güçlü bir NATO üyesi ve önemli bir Avrupa ülkesi olarak Asya ile ilişkilerimizde bir çelişki görmüyoruz. Bu bir çelişki değil, birbirini tamamlayan politikalardır. Batılı kimliğimiz, Asya'daki varlığımızı, Asya ile aramızdaki bağlar da Avrupa'daki mevcudiyetimizi güçlendirecektir.

Bir Asyalı olarak Asya'yı iyi biliyoruz. Güçlü ilişkilerimiz mevcut. İkili ilişkilerde birçok Asya ülkesiyle özel ilişkilere sahibiz. Asya'da 30 büyükelçiliğimiz ve 22 başkonsolosluğumuz mevcut. Tüm Asya ülkelerinde temsilciliklerimiz mevcut. Güçlü ilişkilerimize rağmen yoğun dış politika gündeminde Asya'yı zaman zaman ihmal ettiğimizi gördük. Bu nedenle Yeniden Asya girişimiyle bölge ile olan ilişkilerimizi canlandırmak istedik. Asya'nın yükselişine katkı sağlamayı arzuluyoruz. Geniş bir yelpazede, kazan kazan anlayışıyla önceliklerimizi gözden geçireceğiz.

(Çin'e uçuşların durdurulması)

Çin'deki yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Çin devleti ile Çin halkına başsağlığı dileklerini ileten Çavuşoğlu, uluslararası dayanışmanın önemine işaret etti.

"Türkiye Vuhan'a sağlık malzemeleri götüren ender ülkelerden biri oldu." diyen Çavuşoğlu, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile görüşerek dayanışma mesajlarını ilettiğini söyledi. Çavuşoğlu, Çin ile Türkiye arasındaki uçuşlarla ilgili bazı tedbirler aldıklarını belirterek şunları dile getirdi:

Hiçbir Çin vatandaşının mağdur edilmesini istemeyiz ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Çin vatandaşlarının da güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri için birlikte çalışacağız ve gereken adımları atacağız. Aynı zamanda Çin ihtiyaç duyduğu sürece ilave tıbbi yardımlarımızı yine ulaştıracağız. Vatandaşlarımızın, kardeş Azerbaycan'ın vatandaşlarının, komşu Gürcistan ve Bulgaristan vatandaşlarının ülkemize getirilmesinde iş birliği ve destek için Çin yetkililerine teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.