Hava Durumu

Çekler patladı

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, karşılıksız çeklerdeki yüzde 117'ye varan artışı TBMM gündemine taşıyarak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya soru önergesi verdi: "Çek yasasında tekrar değişiklik olacak mı? Bankalara da ek sorumluluk yüklenecek mi?"

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2012 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2012 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çekler patladı
TBMM'de 1 Şubat 2012'de yasalaşan ve hapis cezasını kaldıran yeni Çek Kanunu, karşılıksız çeklerde büyük artışa neden oldu. Merkez Bankası verilerine göre karşılıksız çek sayısında geçen yıla göre yüzde 117'lik artış yaşandığına dikkati çeken CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya soru önergesi verdi.
Verdiği soru önergesinde mayıs sonu itibariyle bir önceki aya göre yüzde 34,2'lik 'karşılıksız çek' artışı yaşandığına işaret eden Turhan Tayan, 61 bin 875 olan karşılıksız çek sayısının da 81 bini aştığını vurguladı. Tayan, 2011 yılının aynı ayında bu sayının 38 bin 117 olduğunu belirterek, yüzde 117,9'luk artışın düşündürücü olduğunu kaydetti.

TİCARET HAYATINA DARBE

Mahkemeler tarafından yasaklama kararı alınan çek sayısındaki bu ciddi artışın önüne geçilmesini isteyen Tayan, şöyle konuştu: "Geçen yılın ilk 3 ayında 14 bin 349 olan mahkemeye intikal eden karşılıksız çek sayısı da bu yılın ilk 3 ayında yüzde 63 oranında arttı. Ekonomik suça ekonomik ceza anlayışı ile Çek Yasası'nda bu yıl yapılan değişiklik ile karşılıksız çek suçu işleyenler tahliye edilmiştir ancak piyasada çekle alışveriş artarken, çeklerin karşılıksız çıkması ticareti olumsuz etkilemektedir. Çekin borçlusu ile çekin alacaklısı dışında çek karnesi veren bankaların tamamen devre dışı kalması, çek ile ilgili sorunların çözümü ve ticaretin güvenli gelişimine engel olmaktadır."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.