Hava Durumu

Çekya, Sputnik V aşısıyla ilgili incelemeleri askıya aldı

Çekya İlaç Düzenleme Kurumu, Rus Sputnik V aşısıyla ilgili incelemeleri üretici firmanın gönderdiği belgelerin eksik olması gerekçesiyle askıya aldığını duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prag'ın kararının yaşanan diplomatik krizle ilişkili olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2021 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2021 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çekya, Sputnik V aşısıyla ilgili incelemeleri askıya aldı

Gazetecilere açıklama yapan Çekya İlaç Düzenleme Kurumu Direktörü İrena Storova, "Alınan belgeler kesinlikle yetersiz. Özellikle üretim veya kaliteyle ilgili veriler yetersiz. Henüz resmi bir süreç başlatılmadı, klinik test için herhangi bir talep almadık" dedi.

Aşı üreticilerinin gönderdiği belgeler genelde on binlerce sayfadan oluştuğunu kaydeden Storova, Sputnik V'nin geliştiricileri tarafından sadece onlarca sayfalık belge gönderildiğini belirtti.

Storova, mevcut belgelere dayanarak Sputnik V aşısıyla ilgili incelemeyi yaparak eksik belgelerle ilgili uyarıların yer aldığı raporu hükümete sunduklarını ekledi.

'Provokatif saikle alınmış bir karar'

Peskov'a günlük basın toplantısında Çekya'da alınan kararı nasıl değerlendirdikleri soruldu.

Prag'ın kararının diplomatik skandalla ilgili olabileceğini ve bununla ilişkilendirilmesi gerektiğini söyleyen Peskov, "Provokatif saikle alınan bu karar, en azından Çekya'nın çıkarına değil. Zira burada genel kanıya göre en etkili olduğu kabul edilen küresel bir aşı söz konusu" diye konuştu.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, pazar günü yaptığı açıklamada "Şu anda kullanılan aşılar da dahil diğer aşıların yetersiz olduğu hissedilirse, ülkemizde Sputnik V aşısının kullanılmasını destekleyeceğim" demişti.

Daha önceki bir açıklamasında Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) onay sürecini çok yavaş ilerlettiğini, her gün aşı eksikliği yüzünden onlarca insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Zeman, Sputnik V aşısının ülkede kullanımı için yerel düzenleyicinin onayının yeterli olduğunu söylemişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.